Funderar du på att sälja alla dina aktier?  Här är 2 stora risker du kommer att möta.  |  Den brokiga dåren

Funderar du på att sälja alla dina aktier? Här är 2 stora risker du kommer att möta. | Den brokiga dåren

Gå ut. Det är frestande investeringsråd med aktiemarknaden i en nedåtgående spiral. Tanken är att helt enkelt ta sig ur aktiemarknaden helt och hållet är den säkraste strategin just nu.

Verkligheten är dock mer komplicerad. Funderar du på att sälja alla dina aktier? Här är två stora risker du kommer att möta.

Bildkälla: Getty Images.

Miste

Vissa investerare har en exitstrategi. De säljer aktier under en korrigering för att undvika att ta en ännu större förlust om en fullskalig björnmarknad inträffar. Det finns dock en betydande risk att avsaknaden av en effektiv återinträdesstrategi i slutändan kommer att kosta mer än att stanna kvar på marknaden.

Som ett exempel känner jag personligen någon som sålde alla sina aktier i slutet av 2008. Han gjorde det innan botten helt föll ut. Detta verkade vara ett försiktigt drag – ett tag.

Problemet var dock att han fortfarande var för orolig för marknaden för att återigen köpa aktier 2009. Även när återhämtningen tog fart under 2010 fortsatte han att tveka. Visst, så småningom hoppade han in igen. Men han väntade så länge med att göra det så att det hade varit bättre för honom att aldrig sälja i första taget.

Du kanske tänker: “Det kommer inte att hända mig. Jag kommer bara att hålla mig borta från marknaden tills dammet försvinner.” Men hur vet du när det är bäst att investera igen? Aktiemarknaden är oförutsägbar. Det kan ibland återhämta sig så snabbt att även välmenande investerare går miste om vinster. Se bara på den branta försäljningen och snabba återhämtningen 2020.

Dessutom, vad kommer du att göra om du återgår till att investera bara för att marknaden ska störta igen? Det är lätt för sådana “pisksågar” att resultera i mycket större förluster än vad du skulle ådra dig genom att sticka ut saker.

Warren Buffetts “svindlare”

Det finns också en annan viktig risk med att sälja alla dina aktier — inflation. Dina pengar måste parkeras någonstans om du säljer alla dina aktier. Men det finns få alternativ som är säkra från effekterna av inflation.

Warren Buffett sammanfattade problemet väl i sina kommentarer på Berkshire Hathaways (BRK.A 0,73 %) (BRK.B 0,75 %) senaste bolagsstämman. De legendariska investerarna sa: “Inflationen lurar också obligationsinvesteraren. Den lurar personen som förvarar sina pengar under madrassen. Den lurar nästan alla.”

Som ofta är fallet hade Buffett helt rätt. Du kanske tror att du undviker att förlora pengar genom att lämna aktiemarknaden. Men med inflationen på 40-åriga toppar, kommer värdet av de dollar parkerade i obligationer, sparkonton eller nästan varannan plats fortfarande att minska.

Visst, inflation kan skada aktier också. Många företag klarar sig dock ganska bra under perioder med hög inflation. Vissa har rulltrappor i sina kontrakt med kunder som automatiskt höjer priserna utifrån konsumentprisindex. Andra, som olje- och gasbolag just nu, gynnas eftersom de högre priserna som bidrar till stigande inflation är medvind snarare än motvind.

Tre magiska ord

Jag kommer inte att säga att om du lämnar aktiemarknaden helt och hållet kommer du definitivt att förlora mer än att hålla dig stabil. Kanske kommer du att kunna tajma marknaden riktigt bra. Jag tror dock att de flesta investerare är bättre av att förbli investerade.

Det finns tre magiska ord som kan verka klyschiga men som ändå är utmärkta råd: Tänk långsiktigt. Stora investerare som Buffett har nått sin framgång genom att följa dessa tre ord.

Buffett har inte sålt alla aktier som ägs av Berkshire under den senaste marknadsnedgången. Tvärtom, han satsar mer än vad han har gjort de senaste åren. “Oracle of Omaha” vet att korrigeringar och bära marknader kan vara en välsignelse för långsiktiga investerare.


#Funderar #på #att #sälja #alla #dina #aktier #Här #är #stora #risker #kommer #att #möta #Den #brokiga #dåren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *