Herta tar kaotiska, väderförkortade Indy GP-seger

Herta tar kaotiska, väderförkortade Indy GP-seger

En djärv chansning att sätta först och byta ut Firestones regndäck mot slicks innan de andra 26 förarna hoppade Colton Herta från 14:e till första när resten av fältet följde efter, och därifrån kontrollerade Andretti Autosport-föraren majoriteten av Indianapolis Grand Prix som non-stop krascher, snurrar och sammandrabbningar på den våta vägbanan gav mer dramatik på en eftermiddag än vad NTT IndyCar Series har gett hela säsongen.

Bland de åtta varningarna stod minst åtta förare inför stora motgångar, och problemen var inte över efter att Herta korsat mållinjen med 3,0s marginal över Meyer Shank Racings Simon Pagenaud och 7,1s över Team Penskes Will Power som Rahal Letterman Lanigan Racings. Christian Lundgaard kraschade i gropväggen.

“Det kan ha varit det tuffaste loppet jag någonsin gjort,” sa Herta.

För Pagenaud var det en episk prestation, som kom från 20:e till tvåa, och för Power gav hans stadiga händer inte bara årets första pallplats utan valde honom också till ledningen av förarmästerskapet. Och för Herta och Pagenaud, kombinerade de två förarna för att bryta Chevys strypgrepp på säsongen genom att ge Honda en 1-2 finish.

“Jag kunde bara inte se,” sa Pagenaud när han försökte fånga Herta. – Det var riktigt tufft att avsluta loppet. Vi gjorde rätt samtal på däcken och det var riktigt knepigt.”

“Stor med den tredje,” tillade Power. “Riktigt glad över att komma på prispallen efter en kaosdag. Jag ville inte ta för stora risker.”

Bland de sex bästa var Chip Ganassi Racings Marcus Ericsson som laddade från baksidan av fältet till fyran, Conor Daly som började fyra och tog sig tillbaka till femma efter att ha tappat som en sten när han blev ombedd att sakta ner och spara bränsle tidigt. loppet av hans Ed Carpenter Racing-team, och Arrow McLaren SP:s Felix Rosenqvist, som togs ut av sin lagkamrat Pato O’Ward och fick slå sig tillbaka till sexan.

Takuma Sato tog sjua för Dale Coyne Racing med Rick Ware Racing. Och IndyCars lilla team som kunde, Juncos Hollinger Racing, producerade sitt bästa resultat någonsin genom att ta en åttonde plats med Callum Ilott.

På andra håll var det en eftermiddagslång sopbrand för många förare som verkade spendera lika mycket tid på gräset, utföra rotationer – ofta med hjälp av en rival – eller kasta tärningen på vilken typ av däck som var bäst för förhållandena som tävla om positionen.

Lundgaard avslutade loppet med en krasch, men öppnade det också som den första föraren att lämna asfalten på varv 1. Kraftnördade lagkamraten Josef Newgarden upp på gräset också, och senare skulle Newgarden bli den snurrande och kraschande toppen som hans vänster- framhjulet träffades av Alexander Rossi samtidigt som hans högra bakhjul träffades av Jack Harvey. Senare skickades Harvey, i en orelaterade incident, till baksidan av fältet för att ha tagit kontakt på pit lane.

Rossi, som var i behov av en boost på banan, satsade på att gå till regndäck inför ett nära förestående skyfall, men regnet föll inte så fort som förväntat och efter att ha förlorat nästan 20 sekunder per varv, var han tvungen att tävla efter torra däck och såg hans lovande dag gå mot sitt slut.

Kyle Kirkwood klippte gräsmattan minst tre gånger med sin bil; tidigare mästerskapsledaren Alex Palou var den första stora spinnaren bland titelutmanarna och tillbringade större delen av dagen nere ett varv och slutade bra ur strid.

Penskes Scott McLaughlin var redo att leda fältet till den sista omstarten när han och Pato O’Ward och Romain Grosjean spelade genom att stanna på torra däck när resten av ledarna hade stannat för väta och priset betalades när McLaughlin snurrade under försiktighet, och det dröjde inte länge förrän resten av hasardspelarna trampade på väta och betalade priset.

Juan Pablo Montoya var på gång för en sjätteplats och kraschade med 90 sekunder kvar av tävlingen. Graham Rahal och Ericsson tillbringade tid på gräset. Ilott och Rinus VeeKay drabbade samman, vilket fick VeeKay ur kurs; han är halvsnurr på väg tillbaka in på banan och hamras av Devlin DeFrancesco, ett oskyldigt parti.

Rahal slog Kirkwood. Jack Harvey och Romain Grosjean slog hjulen minst fyra gånger innan Grosjean skickades till gräset. McLaughlin snurrade och stannade. O’Ward försökte passera Herta, snurrade på egen hand och träffade Rosenqvist och bröt de främre vingarna av Rosenqvists bil. O’Ward snurrade också sent i loppet.

Och det var minst ett dussin andra incidenter som ägde rum under loppet på 77 varv.

Regn förvandlade dagen till en spelares mardröm och flygskärmen, som för första gången genomgick ett seriöst test, presterade bra, men lämnade mycket övrigt att önska enligt ett antal förare som var högljudda om bristen på synlighet som den rutiga flaggan närmade sig.

När det var över fick Herta sin första vinst för året, Andrettis första vinst för året, och han sänkte Hondas blodtryck genom att nå segerbanan för första gången sedan säsongsfinalen 2021 på Long Beach.

Ta ett djupt andetag, IndyCar-fans: Vi är på banan klockan 9 på tisdag morgon när träningen börjar för Indy 500.

MEDAN DET HÄNDE

Försenat av regn förklarades Indy GP som ett vått lopp av IndyCar, vilket innebar att hela fältet krävdes för att starta på Firestones regndäck.

Christian Lundgaard åkte av vid sväng 1. Power föll till fjärde på raka ryggen när Alex Palou tog till ledningen. Will Power slog lagkamraten Josef Newgarden på gräset när Pato O’Ward tog P1 från Palou i slutet av varv 1. Newgarden föll från P3 till P8.

O’Ward drog ut 2,6 s före Palou. Rosenqvist passerade Palou för att ta P2. Kraften kom tillbaka till P4 efter att ha sprungit av banan. Herta deppade på varv 3 för alternativa däck. Graham Rahal, Marcus Ericsson och Lundgaard åkte iväg i gräset och/eller snurrade.

Ledarna fortsatte att springa 1m26s varv medan Herta kämpade för att hålla bilen rak och gjorde ett 1m39s varv på kalla torra däck. O’Ward och några andra tävlade efter torra däck och Herta klarade O’Ward efter att ha fångat en enorm halka. Resten av fältet fylldes sedan med torra däck.

Palou och Kirkwood skickade sig själva att flyga ur kurs. Palou stoppade bilen och gav oss vår första varning på varv sex. Mästerskapsledaren återupptogs senast i P27.

Omvänt hoppade Herta från P14 till P1 med sitt tidiga däckspel.

Tävlingen startade om med Herta längst fram, O’Ward i P2, Rosenqvist i P3, Power i P4, Daly i P5 och Newgarden i P6. Dixon gick upp från P21 till P15. Ilott föll från P7 till P14.

Vid varv 11 var Hertas ledning över O’Ward 1,1s och 2,1s över Rosenqvist. Varv 12, Newgarden tog P5. Daly blev tränad och föll till P12 i slutet av varvet och sa att han sparade bränsle. P15 för Daly på varv 14. Hertas ledning steg upp till 3,3s. Varv 15 såg Kirkwood gå av i gräset för andra gången.

Rossi och Harvey träffade Newgarden på varv 16 när de körde tre bredd, vilket gjorde att Newgardens bakdäck plattades och fick honom att stanna på banan – dagens andra gula. Newgardens dag var avklarad. Marcus Ericsson bad om att få sin skadade bakvinge utbytt. Harveys vänstra främre vinge, som fick kontakt med Newgarden, verkade vara delvis trasig.

Omstarten av varv 21 såg att Sato tog P4 från Power och gick in i sväng 1 och väl genom kontakten mellan Ilott och VeeKay skickade VeeKay ut på gräset. Han snurrade när han återvände till banan och träffades i höger-baket av Devlin DeFrancesco, en oskyldig åskådare.

Omstarten av varv 25 såg Herta få ett bra hopp på O’Ward utan några förändringar framtill när regnet närmade sig banan. På varv 30 tog Jack Harvey P5 från Rossi. O’Ward var inte långt från Herta och höll sig inom 0,7 s per varv. Daly föll ner till P23.

Power avlöste Rossi från P6 på varv 32. Herta slog i slutet av varvet när O’Ward ärvde ledningen. O’Ward satte i pit i slutet av varv 33. Vi var på väg att se hur in- och utvarven från Herta och O’Ward spelade ut. O’Ward var tvungen att hålla i en extra sekund eller så för att vänta på att Rossi satte sig framför honom innan han lämnade. Rosenqvist stannade i slutet av varv 34 från ledningen.

Herta gnisslade knappt av Rosenqvist medan de hoppade förbi O’Ward. Rosenqvist hamnade i P2. Ilott gick av banan på varv 36 och fortsatte när Dixon rullade in i pitlane, utan bränsle. Kellett gick ur kurs och stannade. Efter att ha väntat en lång stund dök den tredje varningen upp.

Ericsson och Kirkwood, som båda hade haft motgångar att ta itu med, valde att säga ifrån och flyttade till P1 och P2 före Herta, Rosenqvist, O’Ward och Harvey.

Palou gjorde sedan grop och tog regndäck. Rossi gjorde lika bra som regnet började falla igen. Stort regn var nästan här.

Loppet startade om igen på varv 42 och en enda röra uppstod när O’Ward försökte passera Herta i sväng 1, inte, snurrade och sedan träffades av lagkamraten Rosenqvist som stannade och förlorade stort. Sato snurrade också. Gult igen. O’Ward sjönk ner till P11. Kirkwood fick regndäck på varv 45 och gav upp P2.

Omstarten av varv 46 såg Dixon lösa upp sig själv och Herta tog ledningen från Ericsson. Varv 47 — Ericsson föll till P5. Rossi, på våta, var 24 sekunder från ledningen; ner till P10 vid varv 48; 47 sekunder ner med varv 50. Rossi fick slutligen torra däck på varv 51. Satsningen gav ingen resultat.

Grosjean försökte komma förbi Harvey för P4 och Harvey matade honom med ett hjul som fick Grosjean att snurra ner till P12. Det verkade som att Harvey slog Grosjean minst fyra gånger med sida vid sida, hjul-till-hjul-action. Ilott gick upp till P7. Pagenaud körde P3!

Rahal träffade Kirkwood bakifrån och snurrar honom på varv 56.
Herta drog 6,8 sekunder på McLaughlin när vi blev gula för Jimmie Johnsons snurr och stall.

Fältet stannar i slutet av varv 59. Regn eller halka? McLaughlin slog Herta utanför pitlane för P1, båda på slick suppleanter. Varv 61 — VeeKay snurrade. Rahal snurrade också. Dags för väta. Dixon, Rossi och Palou var bland dem som tog våta. Herta och de flesta av resten av ledarna pit. McLaughlin, O’Ward, Ilott och Grosjean höll sig ute på slicks. Harvey beordrades till baksidan av fältet för att ha tagit kontakt på pit lane. Ilott ställde ut för regn och föll till P15.

Bakom McLaughlin, O’Ward och Grosjean leddes resten av ledarna på våt av Herta, Pagenaud och Power. McLaughlin snurrade under försiktighet när de började bli gröna. O’Ward ledde.

Den nya omstartsordningen var: O’Ward, Herta, Pagenaud, Power, Grosjean och Daly.

Loppet blev sedan tidsbestämt, och på omstarten av varvet 66 tog Herta ledningen från O’Ward i sväng 1. McLaughlin snurrade och stannade, vilket gav ytterligare en försiktighet. Rossi, Calderon och Dixon tvingades av banan för att undvika. McLaughlin tappade från P1 till P20.

På varv 68, under försiktighet, snurrade O’Ward på slicks och föll från P2 till P4.

Tävlingen startade om på varv 70 när O’Ward och Grosjean trampade på för våta och Herta tog sig iväg till en ledning på 2,0s. Rosenqvist tog sig upp till P8. Ericsson tog P4 från Daly på varv 71 med 3m45s kvar att springa. Herta utökade sin ledning till 3,5 sekunder från Pagenaud.

Montoya kraschade ur en fantastisk avslutning med 1m30s kvar. Försiktigheten flög och vinsten gick till Colton Herta.

RESULTAT

.
#Herta #tar #kaotiska #väderförkortade #Indy #GPseger

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *