'Ingenstans att gömma sig?'  Vad är nästa när aktier faller mot björnmarknaden mitt i rädsla för stagflation

‘Ingenstans att gömma sig?’ Vad är nästa när aktier faller mot björnmarknaden mitt i rädsla för stagflation

En stor studs för aktier på fredagen lämnar fortfarande den amerikanska börsens främsta riktmärke nära att gå in på en björnmarknad, eftersom investerare oroar sig över Federal Reserves förmåga att få grepp om inflationen utan att sänka ekonomin väcker rädsla för stagflation – en skadlig kombination av långsam ekonomisk tillväxt och ihållande inflation.

Och det tar inte bara en vägtull på aktier.

Stagflation är “en hemsk miljö” för investerare, vilket vanligtvis resulterar i att aktier och obligationer tappar i värde samtidigt och gör kaos med traditionella portföljer uppdelade 60 % på aktier och 40 % på obligationer, säger Nancy Davis, grundare av Quadratic Capital Management.

Det har redan varit fallet under 2022. Obligationsmarknaderna har tappat mark när statsobligationsräntorna, som rör sig mot priserna, skjutit i höjden som reaktion på att inflationen varit den högsta på mer än fyrtio år tillsammans med förväntningar om aggressiv penningpolitisk åtstramning från Fed. Sedan S&P 500-indexets rekord stängde den 3 januari i år har aktier varit på en nedgång som har lämnat riktmärket för stora kapitaliseringar på gränsen till att formellt gå in på björnmarknadens territorium.

iShares Core US Aggregate Bond ETF AGG,
-0,43 %
har minskat med mer än 10 % hittills i år till och med fredag. Den spårar Bloomberg US Aggregate Bond Index, som inkluderar Treasurys, företagsobligationer, munis, inteckningssäkrade värdepapper och tillgångssäkrade värdepapper. S&P 500 SPX,
+2,39 %
är ned 15,6 % under samma sträcka.

Situationen lämnar “praktiskt taget ingenstans att gömma sig”, skrev analytiker på Montreal-baserade PGM Global, i en anteckning den senaste veckan.

“Långfristiga statsobligationer och krediter med investeringsgrad rör sig inte bara nästan en mot en, utan försäljningar av långfristiga statsobligationer sammanfaller också oftare med nedgångar i S&P 500,” sa de.

Investerare som letade efter tröst blev besvikna på onsdagen. Det efterlängtade amerikanska konsumentprisindexet för april visade att den årliga inflationstakten sjönk till 8,3 % från en mer än fyra decenniers högsta på 8,5 % i mars, men ekonomer hade letat efter en mer uttalad nedgång och kärnavläsningen, som försvinner volatila mat- och energipriser, visade en oväntad månatlig ökning.

Det är understruken rädsla för stagflation.

Och Federal Reserves ordförande Jerome Powell varnade på torsdagen i en radiointervju att beslutsfattarnas förmåga att bekämpa inflationen samtidigt som de undviker en “hård landning” för ekonomin inte var säker.

“Så frågan om vi kan utföra en mjuklandning eller inte, det kan faktiskt bero på faktorer som vi inte kontrollerar,” sa Powell.

Davis är också portföljförvaltare för Quadratic Interest Rate Volatility and Inflation Hedge Exchange-Traded Fund IVOL,
+0,69 %,
med cirka 1,65 miljarder dollar i tillgångar, som syftar till att fungera som en säkring mot stigande räntevolatilitet. Fonden har inflationsskyddade värdepapper och har exponering för skillnaden mellan korta och långa räntor, sa hon.

Räntemarknaden är för närvarande “mycket självbelåten”, sa hon i en telefonintervju, och signalerade förväntningar om att Fed-räntehöjningar “kommer att skapa en disinflationär miljö”, när åtstramning sannolikt inte kommer att göra något för att lösa problemen på utbudssidan som plågar ekonomin i spåren av coronavirus-pandemin.

Samtidigt diskuterade analytiker och handlare om aktiemarknadens fredagsuppgång förebådade starten på en bottenprocess eller bara var en uppgång från översålda förhållanden. Skepticismen mot en botten var hög.

“Efter en vecka av tung försäljning, men med inflationstrycket som lättade precis vid marginalen, och Fed tycks fortfarande gå med höjningar på 50 punkter för var och en av de kommande två [rate-setting] möten, var marknaden redo för den sortens starka rally som är endemiska för att bära marknadsrallyn, säger Quincy Krosby, chief equity strateg på LPL Financial.

Mark Hulbert: Början på slutet av börsens korrigering kan vara nära

“Fredagens studs lyckades halvera veckans förluster med nästan hälften, men trots den massiva uppåtvolymen var den totala volymen under par och mer kommer att behövas för att tro att även mindre låga nivåer är nära till hands”, säger Mark Newton, chef för teknisk strategi på Fundstrat.

I ett diagram: Aktiemarknadens “ultimativa bottennoteringar” ligger fortfarande framför sig eftersom investerarna ännu inte har kapitulerat, säger B. av A.

Det var en rejäl studs. Nasdaq Composite COMP,
+3,82 %,
som halkade in på en björnmarknad tidigare i år och föll till en lägsta nivå på nästan 2 1/2 år under den senaste veckan, hoppade 3,8 % på fredagen för sin största endagsprocentuella ökning sedan 4 november 2020. Det trimmade veckofallet till fortfarande rejäla 2,8%.

S&P 500 steg 2,4%, nästan halverade dess veckovisa nedgång. Det gjorde att det amerikanska riktmärket för stora bolag föll med 16,1 % från sin rekordstängning i början av januari, efter att ha slutat torsdagen bara skymt för den 20-procentiga tillbakadragningen som skulle uppfylla den tekniska definitionen av en björnmarknad. Dow Jones Industrial Average DJIA,
+1,47 %
steg 466,36, eller 1,7%, vilket lämnade den med en veckovis nedgång på 2,1%.

Läsa: Trots studs svävar S&P 500 farligt nära björnmarknaden. Här är siffran som räknas

Och alla tre stora index har långa, veckovisa förlustrader, med S&P 500 och Nasdaq vardera nere i sex raka veckor, den längsta sträckan sedan 2011 respektive 2012, enligt Dow Jones Market Data. Dow bokade sin sjunde förlustvecka i rad – dess längsta rad sedan 2001.

S&P 500 har ännu inte formellt kommit in på en björnmarknad, men analytiker ser ingen brist på ursinbeteende.

Som Jeff deGraaf, grundare av Renaissance Macro Research, observerade på onsdagen, gick korrelationerna mellan aktier i den 90:e till 100:e decilen, vilket innebar ett låsstegsresultat som antydde att aktier till stor del handlade unisont – “en av de definierande egenskaperna hos en björnmarknad.”

Medan S&P 500 har flyttat “obekvämt nära” en björnmarknad, är det viktigt att komma ihåg att stora nedgångar på aktiemarknaden är normala och inträffar med frekvens, sa analytiker. Barron’s noterade att aktiemarknaden har sett 10 nedgångar på björnmarknaden sedan 1950, och många andra korrigeringar och andra betydande nedgångar.

Men en nedgång efter hastigheten och omfattningen av det senaste rallyt kan förståeligt nog göra investerare rasande, särskilt de som inte har upplevt en volatil nedgång, sa Randy Frederick, vd för handel och derivat vid Schwab Center for Financial Research, i en telefonintervju.

Relaterad: Välkommen till Generation Z:s första björnmarknad

Rallyt hade sett “varje enskild sektor av marknaden gå upp”, noterade han. “Det är ingen normal marknad” och nu har masken vänt när penning- och finanspolitiken stramas åt som reaktion på het inflation.

Det lämpliga svaret, sade han, är att följa samma beprövade men “tråkiga” råd som vanligtvis erbjuds på volatila marknader: håll dig diversifierad, håll många tillgångsklasser och få inte panik eller gör förändringar i portföljer.

“Det är inte roligt just nu,” sa han, men “det är så verkliga marknader fungerar.”

.
#Ingenstans #att #gömma #sig #Vad #är #nästa #när #aktier #faller #mot #björnmarknaden #mitt #rädsla #för #stagflation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *