Pizza har ett leveransproblem

Pizza har ett leveransproblem

I början av mars varnade Dominos dåvarande vd Ritch Allison för att en förarbrist skulle vara ett hinder för verksamheten.

“Bemanningen av leveransförare kan förbli en betydande utmaning på kort sikt”, sade han och pekade på en nedgång i leveranser under det sista kvartalet 2021 jämfört med föregående år.

Han hade rätt – och problemet har fortsatt in i år. Under de första tre månaderna av 2022 sjönk leveransen till Domino’s amerikanska butiker som är öppna minst ett år med 10,7% jämfört med föregående år, sa Allison i ett analytikersamtal i april och noterade att han är “besviken” med leveransresultaten. Sammantaget minskade försäljningen i dessa butiker med 3,6 % under den perioden, delvis på grund av personalproblem.

Det är inte bara Domino’s (DPZ). Pizza Hut, ägs av Yum varumärken (YUM), gör också ont. Varumärkets försäljning i samma butik i USA sjönk med 6% under första kvartalet på grund av “vår leveranskanal, där kapacitetsbegränsningar begränsade vår förmåga att möta efterfrågan”, sa Yum Brands vd David Gibbs under ett analytikersamtal som diskuterade resultaten. “Detta drevs av personalutmaningar, främst från brist på leveransförare som har känts i hela branschen.”
Långsam service är dåligt för affärer, och inte bara på grund av utebliven försäljning – några sena pizzor från Domino’s kan skicka någon rakt i famnen på Pizza Hut, Pappa Johns (PZZA) eller en annan konkurrent.

Så hur löser du leveransproblemet? Att anställa fler förare är den självklara lösningen, men det är det inte lätt.

Den amerikanska arbetsmarknaden har ännu inte helt återhämtat sig från pandemin, men det kommer dit. Av de 22 miljoner jobb som förlorats efter att Covid-19 drabbade USA 2020, har cirka 20,8 miljoner återställts. Och arbetsmarknaden tycks svalna i år, vilket gör det svårare att anställa.
Under tiden, efterfrågan på leverans går genom taket. Domino’s noterade att även om dess leveranshastighet har sjunkit jämfört med 2021, är den fortfarande upp nästan 6 % jämfört med 2019. Andra restauranger rapporterar också högre efterfrågan och förutspår att den kommer att hålla i sig.
Hur Covid hjälpte Olive Garden och Chipotle att dominera restaurangbranschen

Förarbrist kan också bli en ond cirkel, noterade Cowen restauranganalytiker Andrew Charles.

“Chaufförer tar jobbet för att de vill ge tips. Om det finns färre leveranser att göra… det gör ont när man försöker få leveransförare”, sa han. “Jag tror inte att det här är en lätt lösning.”

Pizzaföretag kommer att behöva göra mer än att bara försöka övertyga fler förare att leverera mer pizzor. Att fylla tomrummet kommer att kräva andra förändringar, som att lägga ut telefonbeställningar till dedikerade callcenter, luta sig mer mot teknik och, om de kan svänga det, ta mer betalt för pizza.

Callcenter och leveransleverantörer

Ett sätt att lägga till fler förare utan att anställa fler är att omplacera nuvarande anställda. Domino’s hoppas att callcenter kan hjälpa dig.

Företaget står inför några ganska allvarliga personalbrister, sa Charles. “Så vad de än kan göra för att lindra det är under övervägande.” Han uppskattade att cirka 10 % till 15 % av Dominos amerikanska beställningar görs via telefon.

I mitten av maj, Domino’s förväntar sig att mellan 2 500 och 3 000 Domino’s-platser kommer att använda externa callcenter på något sätt. De borde “tillåta butiker att fokusera på produktion och leverans när de har ont om personal under rusningstid”, sa vd Russell Weiner under aprilsamtalet.

Förutom att avlyssna callcenter, arbetar Domino’s också för att göra anställdas jobb enklare, inklusive att använda teknik som kommer att göra anställningar och utbildning bättre, sa en talesperson till CNN Business. Hittills har Domino’s hållit sig borta från tredjepartsleveransleverantörer som DoorDash, Uber Eats eller Grubhub, som tar ut en provisionsavgift – men “ingenting är borta från bordet”, sa Weiner.

Pizza Hut står också inför personalutmaningar.

Pizza Hut vidtar också flera steg för att hjälpa till att lösa sina leveransproblem.

“Teamet prioriterar restaurangverksamhet, inklusive ett fokus på att förbättra personalnivån, återställa öppettiderna, öka tillgängligheten för onlinebeställningar och mer effektivt utnyttja användningen av våra overflow callcenter”, sa Yum Brands vd David Gibbs under ett analytikersamtal i maj. Men Pizza Hut har också använt tredje parts leveransdrivrutiner för att “förstärka våra egna leveransförare”, sa han.

Gibbs hoppas att ett teknikförvärv kommer att hjälpa till att förbättra situationen.

Förra året slutförde företaget sitt köp av Dragontail, som har en AI-aktiverad plattform designad för att göra restaurangverksamheten mer effektiv, inklusive att minska störningar på grund av förarbrist. Varumärket testar plattformen i mer än 100 av sina tusentals amerikanska butiker för att försöka uppgradera leveransnätverket.

Ett annat sätt att minska effekten av problemet? Debitera kunderna mer.

Papa Johns lösning

Pappa Johns har också mött personalbrist, men “vi känner oss ganska bra med bemanning”, sa vd Robert Lynch under ett analytikersamtal i maj där han diskuterade resultat för första kvartalet. I Nordamerika ökade försäljningen i Papa Johns-butiker som öppnat minst ett år med 1,9 % under första kvartalet.

Lynch tror att företagets partnerskap med tredjepartsaggregatorer har hjälpt, men det som verkligen ger honom förtroende är företagets prisstrategi. “Vår premiumpositionering är en annan modell än de som pratar om bemanning” som en stor fråga, sa han.

“Vi är prisvärda. Vi behöver inte lika många transaktioner, och därför påverkas vi mindre av personalutmaningarna som vi alla ser.” Med andra ord spelar det inte så stor roll för Papa Johns hur många kunder som köper dess pizza, eftersom varje paj är prissatt högre än vad dess främsta konkurrenter tar ut.

Tills arbetsbristen lättar kan dock pizzaälskare behöva vänta lite längre på sina pajer.

.
#Pizza #har #ett #leveransproblem

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *