Biden erbjuder logistikstöd för att minska bristen på formel

Biden erbjuder logistikstöd för att minska bristen på formel

WASHINGTON (AP) – Under eld från föräldrar och politiker erbjuder president Joe Biden tillverkare av formel och återförsäljare transport- och logistikstöd för att lindra den landsomfattande bristen på modersmjölksersättning, eftersom administrationen arbetar för att få den största inhemska fabriken i drift igen efter att den var stängde av tidigt i år på grund av säkerhetsproblem.

Vita huset sa att de arbetar med alla större formelproducenter för att öka produktionen, inklusive att nå ut till sina leverantörer för att uppmuntra dem att prioritera produktion och leverans av formelingredienser. Det kommer när Biden-administrationen har kommit under intensiv press den senaste veckan för att göra mer för att lindra bristen på formel som har tvingat spädbarnsföräldrar att gå långt för att mata sina barn.

Bristen härrör från en återkallelse i februari av Abbott, landets största formeltillverkare, som stängde företagets fabrik i Michigan och förvärrade pågående störningar i leveranskedjan bland formeltillverkare, vilket lämnade färre alternativ på butikshyllorna över stora delar av landet. Bristen har fått återförsäljare som CVS och Target att begränsa hur många behållare kunder kan köpa per besök och tvingat vissa föräldrar att byta och sälja formel online.

På måndagen sa FDA-kommissionären Robert Califf till ABC News “Good Morning America” ​​att den federala myndigheten “arbetar väldigt nära med Abbott” för att återöppna den stängda Michigan-fabriken och han förväntar sig att “inom en mycket kort tid kommer vi att gå att ha ett tillkännagivande om vägen framåt.”

Califf sa att ett tillkännagivande kommer om import av modersmjölksersättning från utlandet, och noterar att nyckeln är att se till att instruktionerna för formeln är på språk som mödrar och vårdgivare kan förstå.

FDA varnade familjer för att göra sin egen modersmjölksersättning eftersom den har 30 distinkta beståndsdelar som måste vara i rätt mängd, annars kan formeln möjligen vara farlig att konsumera.

Abbotts frivilliga återkallelse utlöstes av fyra sjukdomar som rapporterats hos spädbarn som hade konsumerat pulverformel från fabriken i Michigan. Alla fyra spädbarn lades in på sjukhus med en sällsynt typ av bakterieinfektion och två dog.

Abbott är ett av bara fyra företag som producerar ungefär 90 % av den amerikanska formeln, så dess nedläggning pressade redan trånga förråd.

Efter en sex veckor lång inspektion publicerade FDA-utredarna en lista över problem i mars, inklusive slappa säkerhets- och sanitära normer och en historia av bakteriell kontaminering i flera delar av anläggningen.

Men Chicago-baserade Abbott har betonat att dess produkter inte har varit direkt kopplade till de bakteriella infektionerna hos barn. Prover av bakterierna som hittades vid dess anläggning matchade inte de stammar som samlats in från bebisarna av federala utredare. Företaget har upprepade gånger sagt att det är redo att återuppta tillverkningen i väntan på ett FDA-beslut.

Tidigare FDA-tjänstemän säger att det tar tid att åtgärda den typ av problem som avslöjas vid Abbotts fabrik, och modersmjölksersättning får mer granskning än andra livsmedelsanläggningar. Företag måste noggrant rengöra anläggningen och utrustningen, omskola personalen, upprepade gånger testa och dokumentera att det inte finns någon förorening.

Även om anläggningen snart öppnar igen, kommer FDA fortfarande att bli föremål för granskning för sin hantering av problemen vid anläggningen.

FDA-inspektörer besökte fabriken i september för en rutininspektion, ungefär när den första bakterieinfektionen rapporterades hos ett spädbarn. Även om inspektörer avslöjade flera överträdelser – inklusive stående vatten och ohälsosamma förhållanden – stängde FDA inte ner anläggningen eller utfärdade någon formell varning.

Först efter att flera fler sjukdomar rapporterats återvände FDA till anläggningen i januari, denna gång hittade man en historia av bakteriell kontaminering i flera delar av anläggningen. Abbott stängde sedan ner anläggningen och återkallade flera pulverformler i mitten av februari.

Kongressledamoten Rosa DeLauro rapporterade förra månaden att en whistleblower hade kontaktat FDA i oktober om osäkra förhållanden och praxis på anläggningen, inklusive förfalskning av växtregister och misslyckande med att korrekt testa formeln för kontaminering.

Hon och andra lagstiftare är inställda på att fråga FDA-kommissionär Califf om den frågan och andra vid en utfrågning planerad till torsdag.

___

Den här berättelsen har uppdaterats för att korrigera tidpunkten för anmälan från whistleblower till oktober, inte september.

.
#Biden #erbjuder #logistikstöd #för #att #minska #bristen #på #formel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *