Boeing måste få ihop sin ***, säger Ryanairs vd

Boeing måste få ihop sin ***, säger Ryanairs vd

“För tillfället tror vi att Boeings ledning springer runt som huvudlösa kycklingar, inte kan sälja flygplan, och då kan de inte ens de flygplan de levererar leverera dem i tid”, säger Michael O’Leary, VD för Ryanair , Europas största lågprisflygbolag, som har beställt nästan 400 jetplan från Boeing sedan 2010.

O’Leary och Boeing hade en ovanligt offentlig tvist i höstas om förhandlingar om en möjlig beställning av nästa generation av 737 Max, där Irlandsbaserade Ryanair avbröt samtalen på grund av prisbråk.

VD:ns ovanligt raka kommentarer i måndags var fokuserade på Boeings försenade leveranser av plan. O’Leary sa att Ryanair var tvungen att minska sina vår- och sommarscheman eftersom flygplan som man hade förväntat sig att flygplanstillverkaren skulle leverera i slutet av april förmodligen inte kommer att anlända förrän i slutet av juni.

“Jag kan förstå varför det kan finnas olika utmaningar med att tillverka nya flygplan, men flygplan som du byggde och tillverkade för två år sedan som allt du behövde göra var att fylla bensin i dem och för fan flyga dem till Dublin, verkligen Jag förstår inte varför du tar två till tre månaders förseningar på det”, sa han på ett telefonkonferenssamtal med investerare om flygbolagets ekonomiska resultat. “Det sken av mycket dålig ledningsprestation i Seattle.”

Boeing avböjde att kommentera O’Learys kommentarer.

Att kritisera ledningen

O’Leary sa att Boeing gör fantastiska plan, men det kan vara dags att byta ledning.

“Antingen måste den befintliga ledningen förbättra sitt spel, eller så måste de ändra den befintliga ledningen, skulle vara vår syn på livet,” sa han. “Vi är mycket glada över att få arbeta med befintlig ledning men de måste förbättra det de har gjort och levererat till oss under de senaste 12 månaderna… Vi är en villig kund, men vi kämpar med långsamma leveranser och en oförmåga att göra en affär på nya flygplan trots antalet vita svansar de har på den jävla marken i Seattle.”

Boeing har ställts inför många problem de senaste åren, inklusive 737 Max-krisen som kostade det mer än 20 miljarder dollar. Företaget drabbades också av ett FAA-beordrat leveransstopp av sin 787 Dreamliner i juni förra året på grund av kvalitetskontrollproblem. Och det mötte förseningar för att vinna godkännande för nästa generations widebody-jet, 777X, som tvingade Boeing att trycka tillbaka de första leveranserna av planet med två år till minst 2025.
Boeing tog också avsevärda förluster i sina militär- och rymdverksamheter, inklusive en nyligen avgift på 660 miljoner dollar på de två plan som de färdigställer och som kommer att användas som de nya Air Force Ones. Det är också stridande förseningar i att bygga en rymdfarkost att bära amerikanska astronauter till den internationella rymdstationen.

“Om de tar sig samman, skulle vi vara villiga att ta fler flygplan för sommaren ’23 och sommaren ’24,” sa O’Leary. “Det finns tillväxt där att vinna.”

Han sa också att flygbolaget är villigt att starta om förhandlingarna om en beställning av den nya generationen av 737 Max, även om han påpekade att den ännu inte har vunnit FAA-godkännande, vilket gör det riskabelt att vara beroende av. Så Ryanair tittar också på att eventuellt köpa 50 jetplan på andrahandsmarknaden istället. Och han hade utvalda ord för Boeings säljare.

“Du undrar vad i helvete deras säljteam har gjort under de senaste två åren,” sa O’Leary. “Ärligt talat verkar de flesta av dem sitta hemma i sina jävla jimjams och jobba hemifrån istället för att vara där ute och sälja flygplan till kunder.”

O’Leary kritiserade också Boeings nyligen tillkännagivna plan för att flytta sitt huvudkontor från Chicago till Arlington, Virginia, en förort till Washington.

“Att flytta högkvarteret till Virginia från Chicago, även om det kan vara bra för försvarssidan av verksamheten, löser inte de grundläggande underliggande problemen på den civila flygplanssidan i Seattle”, sa han.

Annan kundkritik

Förutom O’Leary har flera andra flygbolag klagat på de senaste konferenssamtal – även om de är på ett mycket mindre färgstarkt språk – om problemen de möter från 787 eller 777X förseningar.

Domhnal Slattery, VD för Avolon, ett av världens ledande flygplansleasingföretag, föreslog tidigare denna månad att Boeing behöver en förändring i kulturen – och kanske ledarskap.

“Jag tycker att det är rättvist att säga att Boeing har tappat vägen”, sa Slattery på Airfinance Journal-konferensen, i kommentarer som först rapporterades av Reuters och bekräftades av Avolon. “Boeing har en historia … De bygger fantastiska flygplan. Men det sägs att kultur äter strategi till frukost och det är vad som har hänt på Boeing.”

.
#Boeing #måste #få #ihop #sin #säger #Ryanairs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *