Bruno Guimarães slår Newcastle-segern för att lämna Arsenals fyra bästa hopp i spillror

På slutet sjönk Mohamed Elneny, Ben White, Martin Ødegaard och Aaron Ramsdale ner på knä, medan de flesta av deras lagkamrater tittade tomt med händerna på höfterna. Mikel Arteta slutförde sina formaliteter på kort tid innan han försvann ner i tunneln, medveten om att Arsenals Champions League-utsikter nästan säkert också hade glidit undan. Det gamla “Spursy” skämtet kommer att testas till det yttersta nu: något av lagen i norra London kan fortfarande klara sig men det skulle krävas en knappt tänkbar snubbla för Tottenham att släppa fjärdeplatsen.

Vilken tid det här var för Artetas spelare att visa sin sämsta prestation för säsongen. Om chefen hade blivit frestad att plundra skåpet efter klagomål, som han var efter att de sopades åt sidan i förra torsdagens derby, då hade han funnit det helt kal.

Arsenal dök helt enkelt inte upp och vissnade i ännu en glödhet atmosfär mot motståndare som måste undra vad 2022-2023 kommer att föra med sig om de fortsätter att arbeta med denna fart. St James’ Park pulserade hela tiden och studsade till tonerna av ett helt överlägset Newcastle-lag som kunde ha gjort flera fler.

I rättvisans namn accepterade han det uppenbara: att erbjudanden som detta inte är i närheten av den nivå som krävs. Han var nedslagen efteråt och det är ingen överraskning med tanke på, under långa perioder av inkörningen har Arsenal varit i förarsätet för en plats bland eliten. När dammet lagt sig kommer han med rätta att återspegla att femman, där de säkert kommer att sluta, representerar beundransvärda framsteg och att ett ungt lag har återupplivat en tidigare tråkig klubb. Men det behöver inte leda till en ryggradslös uppvisning där Newcastle i mitten av tabellen visade mycket större hunger, aptit och kvalitet.

Förslaget efter en dominerande men tandlös första halvlek från värdarna var att Newcastle hade förbrukat mycket energi för att uppnå relativt lite. Allan Saint-Maximin, som grillade Takehiro Tomiyasu tills högerbacken drogs tillbaka på grund av skada, hade dragit en vass räddning från Aaron Ramsdale men annars hade deras grymhet i utmaningen och skarpa säkerhet om deras passning skapat få tydliga öppningar.

Kanske skulle Arsenal samla sig, dra nytta av eventuella lugna tempo och påtvinga sig själva under andra halvlek. Bukayo Saka hade försökt liva upp dem med ett par milt hotfulla sorteringar men det var den tunnaste av välling. Varningstecknen på att det här skulle bli en lång natt var tydliga från öppningsstunderna. Om Ramsdale och White är borta från strålen följer oftast problem. Ramsdales smak för brinkmanship tog nästan överhanden på honom tidigt, men när Miguel Almirón laddade ner sitt försök att gå ut, rullade bollen bort från mål; White, passade vältränad tillsammans med sin defensiva partner Gabriel Magalhaes, var bokad för ett ryck på Callum Wilson och var okaraktäristiskt slarvig i besittning.

Ben White vänder bollen förbi sin egen målvakt Aaron Ramsdale för att ge Newcastle ledningen.
Ben White vänder bollen förbi sin egen målvakt Aaron Ramsdale för att ge Newcastle ledningen. Foto: Peter Powell/EPA

Tio minuter efter paus var det White som omedvetet styrde bort saker och ting med eftertryck från Arsenal. Arteta hade precis introducerat Gabriel Martinelli i ett försök att ingjuta åtminstone en viss brådska, men Newcastle rusade fram igen och Joelinton hade tunnland utrymme att anfalla längst till vänster. Ett läckert kors såg ut att vara bestämt för Wilson och White kunde inte klandras för att ha sträckt ut varje sena för att ingripa; Han kunde dock bara lyckas skicka bollen förbi Ramsdale, och därifrån var det svårt att se en väg tillbaka.

Arteta kastade på fler anfallare men Arsenal kunde ha blivit utplockade flera gånger efter det. Ramsdale nekade ersättaren Jacob Murphy två gånger och Wilson, som började för första gången sedan december efter att ha återhämtat sig från skadan men ledde linjen briljant, var centimeter från mål från långt håll. Besökarna förblev oförmögna att skapa en seriös möjlighet, Ødegaard hade en av de matcherna där en formidabel fotbollshjärna inte kan kompensera för ett underskott av aggression medan Elneny och Granit Xhaka knappt konkurrerade på mittfältet. Medan Xhaka var talesman efteråt för Arsenals flopp, kunde han absolut inte påstå att han hade tagit sig över medelvärdet.

Newcastle avslutade jobbet när Ramsdale rusade ut för att hindra Wilson men kunde inte samla ihop sig och Bruno Guimarães knackade in den lösa bollen. Guimarães var den bästa spelaren på planen på något sätt; han och Joelinton, också mycket imponerande, var spelets hjärtslag och matade på ett larm från läktaren som sällan släppte.

Spänningen här var för Newcastles uppenbara framåtmoment och det faktum att andra spelare av Guimarães kvalitet säkert kommer att följa honom här i sommar. De kommer att firas lokalt, i den mån samvetet tillåter; på heltid gratulerade delägaren Amanda Staveley Eddie Howes spelare och, tillsammans med den nya saudiske regissören Majed Al Sorour, varvade upp festligheterna i slutet av säsongen på planen. Kvällen hade handlat om Arsenals skott mot Champions League men få skulle på allvar förvänta sig att Newcastle inte skulle ha sitt snart.

Arteta måste hålla fast vid det tunna hoppet att, om hans anklagelser gör det nödvändiga mot Everton, Tottenham på något sätt faller platt mot nedflyttade Norwich. “Inom fotboll kan allt hända”, sa han, men Arsenal har avvisat en fantastisk möjlighet att behålla kontrollen över sitt öde.

#Bruno #Guimarães #slår #Newcastlesegern #för #att #lämna #Arsenals #fyra #bästa #hopp #spillror

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *