Vita huset kämpar för svar på brist på modersmjölksersättning

FDA tillkännager att det kommer att göra det lättare att importera vissa babyformler för att minska bristen

USA producerar vanligtvis 98 % av modersmjölksersättningen de använder, med importerad modersmjölksersättning som främst kommer från Mexiko, Irland och Nederländerna, säger byrån i ett uttalande. Men på grund av bristen skisserar FDA en process genom vilken den “inte skulle invända mot importen av vissa modersmjölksersättningsprodukter avsedda för en utländsk marknad”, såväl som den amerikanska distributionen av produkter som tillverkades inhemskt för export till andra länder.

“Företag som vill dra nytta av dessa flexibiliteter bör lämna in information till FDA för att snabbt utvärdera om produkten kan användas säkert och om den ger adekvat näring”, sa byrån. “Till exempel märkning, information om näringstillräcklighet och säkerhetstester och information om anläggningsinspektionshistorik.”

Byrån sa att den redan är i diskussioner med vissa tillverkare och leverantörer om ytterligare leverans.

FDA-kommissionären Dr. Robert Califf sa i ett uttalande: “Med dessa flexibiliteter på plats, förväntar vi oss att de produkter som snabbt kan uppfylla säkerhets- och näringsstandarder kan komma ut i amerikanska butiker inom några veckor.”

Nyheten kommer när Vita huset arbetar med viktiga tillverkare för att hjälpa till med logistikstöd under bebisen formel brist, sa en tjänsteman i Vita huset i ett uttalande på måndagen.

“Vita huset har pågående samtal med de fyra stora modersmjölksersättningstillverkarna – Reckitt, Abbott, Nestle/Gerber och Perrigo – för att arbeta med dem för att identifiera transport-, logistik- och leverantörshinder för att öka produktionen av modersmjölksersättning i deras USA – och FDA-godkända anläggningar, för att utöka mängden och hastigheten av FDA-godkända recept som skickas in i landet, och se till att formeln snabbt flyttas till återförsäljare från fabriker,” sa Vita husets tjänsteman.

Det rapporterade CNN tidigare i måndags att Biden-administrationen står inför en störtflod av frågor och kritik för den nationella bristen på spädbarnsmjölksersättning som får oroliga och arga föräldrar att hoppa från butik till butik på jakt efter barnmat. Administrationen erbjöd en ny hemsida, HHS.gov/formulaför att ge resurser till familjer i nöd, men när en CNN-reporter testade några av dessa alternativ, resulterade övningen i ursäktande kundtjänstrepresentanter, en uppehållstid som varade långt över en timme och allvarliga utmaningar med att hitta modersmjölksersättning genom några av de huvudförslagen listade på den nya HHS-webbplatsen.
Vita huset är också i “pågående kommunikation” med Target, Amazon, Walmart och andra stora återförsäljare, sade tjänstemannen, “för att identifiera delar av landet som kan löpa risk för kritiskt lågt utbud av modersmjölksersättning, och har erbjudit sig att arbeta med tillverkare och återförsäljare att ta med mer formel till dessa delar av landet, inklusive med amerikanska myndigheters transport- och logistikstöd.”
President Joe Biden höll också virtuella möten i torsdags med ledningen för Target och Walmart som formeltillverkare Reckitt respektive Gerber. Tjänstemän har sedan dess varit i “nära kommunikation för att följa upp dessa samtal”, enligt tjänstemannen.

Det finns också ansträngningar för att stärka leverantörskedjan, med räckvidd till formeltillverkarnas leverantörer.

“Vi kontaktar också leverantörer till modersmjölksersättningstillverkare för att informera dem om att deras material är avgörande för att öka produktionen av modersmjölksersättning i USA och att de bör prioritera sin produktion och leverans”, noterade tjänstemannen.

Under ett framträdande på CNN:s “New Day” på måndagen sa den amerikanska Food and Drug Administrations kommissionär Dr. Robert Califf att administrationen “gör allt vi kan” för att lösa bristen.

Califf pekade på ansträngningar att arbeta med tillverkare för att öka produktionen, arbeta med försörjningskedjan, arbeta nära Abbott för att få sin fabrik med luckor öppna så snart som möjligt.

Pressad på hur stor effekt övergången till att göra det enklare att importera vissa formler kommer att ha, sa han att situationen mer allmänt kommer att “gradvis förbättras” under “några veckor”. Denna torsdag vittnar Califf inför underkommittén för jordbruksanslag om FDA:s budgetförfrågan för 2023 och tillsyn över modersmjölksersättning.

Bristen på modersmjölksersättning har förvärrats av FDA:s nedläggning av landets största mjölkersättningsfabrik, Abbott Nutrition-anläggningen i Sturgis, Michigan.

Produktionen avbröts vid anläggningen i februari efter rapporter om att fyra spädbarn som drack mjölkersättning som tillverkats på fabriken hade insjuknat i sällsynta och allvarliga infektioner orsakade av Cronobacter sakazakii-bakterier. Två av barnen dog. En whistleblower också detaljerade anklagelser till FDA att Abbott gömde säkerhetsproblem månader innan modersmjölksersättningen återkallades i februari.

HHS-sekreterare Xavier Becerra, som pressades på hur snart tillgången kommer att vara normal, avböjde att ge detaljerna och sa på CNN på måndagen att “Abbott är den som kan berätta för dig tidslinjen.”

Becerra sa att den federala regeringen arbetar med företaget för att se till att det tar itu med de säkerhetsproblem som de tagit upp och att “det borde göras inom några veckor.”

“Vi driver inte deras anläggningar. Bara de kan ta itu med säkerhetsproblemen som identifierades genom våra inspektioner. De har arbetat med det här ett tag, vi har tipsat dem om vad de behöver göra,” sa Becerra till CNN:s Kate Bolduan på “I den här timmen.”

“Vi kommer att göra allt vi kan, vi kommer att dra alla spakar vi kan för att hjälpa dem att röra sig snabbt som möjligt, men de kontrollerar sin anläggning. De äger och driver den, det är de som måste fixa. “

Abbott sa förra veckan att det skulle kunna starta om produktionen vid sin anläggning i Michigan, i väntan på FDA-godkännande, inom två veckor, men det kan dröja några veckor tills formeln blir tillgänglig på hyllorna.

På CNN försvarade Becerra också administrationens svar på Abbotts återkallelse och klagomål och sa: “Vi har rört oss så snabbt vi kan.”

“FDA går med avsiktlig hastighet för att se till att om du ska göra något så drastiskt som att uppmana en tillverkare att dra en produkt från hyllorna, att det finns goda bevis för det. Det är därför det tar lite tid”, sa han .

Den här historien har uppdaterats med ytterligare rapportering.

CNN:s Brenda Goodman och Jacqueline Howard bidrog till denna rapport.

.
#FDA #tillkännager #att #det #kommer #att #göra #det #lättare #att #importera #vissa #babyformler #för #att #minska #bristen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *