Google Pixel Watch behöver ett bra chip, men vilket?

Google Pixel Watch behöver ett bra chip, men vilket?

Tidigare i veckan bekräftade Google vad vi har misstänkt länge: Google Pixel Watch kommer senare i höst. Och medan vi lärde oss några detaljer, var avslöjandet mer av en teaser än ett fullständigt tillkännagivande. En del av det var att vänta, och naturligtvis kommer de närmaste månaderna att vara fulla av spekulationer om vad den slutliga formen av Pixel Watch kommer att bli. Men en sak som Google måste göra rätt är chippet inuti.

Det är uppenbart, från Pixel Watchs design till företagets massiva åtagande att ombygga Wear OS, att Google försöker göra en Android-flaggskeppssmartklocka som kan ge Apple Watch en kör för pengarna. Saken är den att Wear OS:s tröga utveckling inte var på Google. Under ett antal år hindrades Wear OS av bristen på kapabla processorer.

De flesta Wear OS-klockor körs på ett Qualcomm Snapdragon Wear-chip. Ett fåtal körs på proprietära marker, men de är ett undantag från regeln. I en tid då Samsung och Apple rullade ut avancerad smartklocka funktioner vänster och höger på allt kraftfullare SoCs, Qualcomm lägger förståeligt nog mer av sin ansträngning på sina mobila chips än sina bärbara. Det lämnade Wear OS utan en processor som kunde hänga med. Klockorna var laggy, att ladda ner appar på handleden kunde vara tråkigt, och ibland kändes det som att klockan kämpade mot dig.

Fossil Gen 6 hade Qualcomm Snapdragon 4100-plattformen. Gjorde inte så stor skillnad.
Foto av Dieter Bohn / The Verge

Det finns många anledningar till att Wear OS kämpade för att få fotfäste, men det finns två viktiga faktorer som ledde det till där det är idag: sällan uppdaterad programvara och detta chipproblem. Att fixa båda skulle bli en ojämn resa, men åtminstone är Wear OS 3 en samlad insats på mjukvarufronten. Hårdvaruproblemet är lite mer oroande eftersom Wear OS-klockor fram tills nu främst har varit beroende av Qualcomms chips. Och tyvärr levererade inte Qualcomm.

Det var hoppas när Snapdragon Wear 4100-plattformen tillkännagavs eftersom den använde nyare (men fortfarande föråldrad) processteknik som skulle möjliggöra snabbare prestanda och modernare funktioner. Men då det tog över ett år för en handfull klockor att faktiskt använda den, och den totala upplevelsen var fortfarande inte dramatiskt förbättrad.

För att vara rakt på sak, Snapdragon Wear 3100 och 4100-plattformarna kommer inte att minska det för Pixel Watch. Det var talande när Samsung valde att använda sin egen Exynos W920 SoC över Snapdragon Wear 4100-plattformen för Galaxy Watch 4-serien — de allra första Wear OS 3-klockorna. Oavsett vad Qualcomm hade tillgängligt, skulle det helt enkelt aldrig överträffa Samsungs egen teknik.

Och när Google och Fossil började förklara hur uppgraderingar till Wear OS 3 kan fungera stod det klart att 3100 inte heller skulle klippa det. Fossil avslöjade det ingen av dess 3100-drivna smartklockor skulle få uppgraderingen till den nya enhetliga plattformen, tvärtemot vad många trodde. När Google meddelade vilka befintliga Wear OS-klockor skulle vara kvalificerad för en uppgradering att bära OS 3, det uteslöt inte bara alla 3100-drivna klockor – det inkluderade också det olycksbådande budskapet med andra att “i vissa begränsade fall kan användarupplevelsen påverkas.”

Kickaren var när några månader efter avslöjandet av Wear OS 3, Qualcomm meddelade i juli 2021 att de fick sina ankor i rad utveckla en ny 5100-plattform inom nästa år. Vilket borde betyda att 5100 nästan är klar om den inte blev försenad.

Detta lämnar oss med en stor fråga. Vad exakt kommer att driva Pixel Watch? Och kommer det att kunna köra Wear OS 3 som Google föreställer sig?

Galaxy Watch 4 Classic (överst till vänster) och Galaxy Watch 4 (nederst till höger)

Google kan potentiellt licensiera det proprietära Exynos-chipet som Samsung använde för att driva Galaxy Watch 4-serien
Foto av Dieter Bohn / The Verge

Kanske kommer Google att licensiera Samsungs Exynos W920. Samsung har avböjt att kommentera om det är en möjlighet flera gånger. (Förståeligt nog.) Ett annat rykte nyligen är att Pixel Watch kommer att innehålla Samsungs sista generationens bärbara chip, Exynos 9110. Eller med tanke på Qualcomms plötsliga önskan att ta tag i ett nytt bärbart chip, kanske Pixel kommer att vara en av de första klockorna som drivs av 5100-plattformen. Eller, kanske Google kommer att anpassa sitt Tensor-chip för Pixel Watch. Vi bad Google att kommentera Pixel Watchs processor, men den avböjde att kommentera.

Alla dessa scenarier är svåra att förutse. Wear OS 3 gick bra på Galaxy Watch 4 — förutom när det gällde batteritid med alltid påslagen display. Du kan inte säga att Pixel Watch skulle lida likadant, även om den har samma chip. Den kommer att köra en uppdaterad version av Wear OS 3 UI och kommer troligen inte att använda exakt samma komponenter. Läckor tyder redan på att batteristorlekarna är olika. Klockan som körs på den äldre Exynos 9110 kan vara potentiellt en besvikelse, men inte världens undergång heller. Samsung Galaxy Watch 3 körde Tizen ganska smidigt – och Wear OS 3 är åtminstone delvis Tizen. När det gäller batteritiden var Galaxy Watch 3 inget att skriva hem om men den var, åtminstone enligt min erfarenhet, bättre än sin efterföljare.

Att välja ett Tensor-chip skulle vara spännande – dels för att vi inte skulle veta vad vi kan förvänta oss men också för att Google inte skulle begränsas av en tredje part. När det gäller ett Qualcomm 5100-chip är det svårt att vara hoppfull baserat på det förflutna.

Som sagt, Qualcomm skulle kunna överraska alla, och jag har svårt att föreställa mig att Google skulle drabbas av ett undermåligt chip när det har varit aktivt och kontinuerligt lägga grunden för Pixel Watch i över två år. Det skulle floppa när det räknas som mest.

Uppenbarligen kommer vi inte att veta vad chippet kommer att vara förrän Google bekräftar det senare i år. Men en sak är säker — Wear OS 3 kan inte upprepa tidigare misstag. Det är inte världens undergång om Pixel Watch inte kommer med FDA-godkända EKG, kroppstemperatursensorer och alla experimentella hälsofunktioner under solen. (Vi frågade Google om detta också, men det avböjde återigen att kommentera.) De kan alltid komma senare. Vad den inte har råd med är laggy prestanda och urusel batteritid.

Det enda sättet att bedöma Googles framgång (eller misslyckande) är att testa Pixel Watch själva. Men att veta vad som driver den skulle åtminstone ge en uppfattning om vad man kan förvänta sig.

#Google #Pixel #Watch #behöver #ett #bra #chip #men #vilket

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *