Sluta säg dessa saker när du inte vet hur man uttalar någons namn

Sluta säg dessa saker när du inte vet hur man uttalar någons namn

Bild för artikel med titeln Sluta säga de här sakerna när du inte vet hur man uttalar någons namn

Foto: wavebreakmedia (Shutterstock)

Det ligger mycket i ett namn. Vi har tidigare diskuterat smidigaste sättet att hantera att glömma någons namn-men vad om du inte vet hur man uttalar deras namn i första hand?

Att få någons namn rätt handlar om mer än bara artighet – det är en fråga om inkludering och respekt. I en artikel för affärsrecension från HarvardRuchika Tulshyan, författare till Mångfaldsfördelen: Att åtgärda ojämlikhet mellan könen på arbetsplatsen, delar den påtagliga kopplingen som någons namn har till hur de värderas på jobbet. På samma sätt, a viralt inlägg på LinkedIn från Damneet Kaur förklarar att fel uttala någons namn kan få dem att känna sig utestängda och avvisade. Och dessa effekter börjar långt före arbetsplatsen: Studier ha hittades att elever rapporterar att de skäms när deras lärare inte lär sig hur man uttalar sina namn.

Med alla de olika namnen i världen, är vi skyldiga att missa ett uttal här och där. Denna upplevelse är alltför bekant för invandrare och personer med icke-vita eller icke-västerländska namn i synnerhet. Det finns dock ett sätt att ta itu med ett nytt namn med takt, snarare än att få folk att känna sig mindre än eller andra. Nästa gång du stöter på ett namn är du osäker på hur du ska säga rätt, här är några exempel på vad du inte bör säga (och vad du ska göra istället).

Saker att undvika att säga när du inte vet hur man uttalar ett namn

Jag ska slakta det här.

Vi förstör alla namn, men folk använder den här frasen som ett sätt att befria sig från förväntningar.

Som någon som tyvärr har sagt detta tidigare, förstår jag instinkten att låta någon veta att du ber om ursäkt när du går in på uttalet. Men ditt försök att vara “förskämd” eller självironerande bör inte komma på någon annans bekostnad. Om du meddelar att du kommer att slakta någons namn innan du ens försökt säga det, låter det som att du redan har gett upp. När du väl känner igen känslan av att du kommer att slakta någons namn, kan du kanalisera den självmedvetenheten till att faktiskt fråga efter rätt uttal.

“Jag kommer aldrig att få det rätt, kan jag kalla dig ett annat namn?”

Om någon har ett smeknamn de gillar att bli kallad, kommer de att berätta det för dig. Annars är det väldigt respektlöst att be någon ändra vad de kallas för din bekvämlighet.

”Jag är så ledsen, jag är värst. Jag är en sådan idiot!”

Det finns inget sätt att veta hur man uttalar alla namn i världen. Gör inte en stor grej av det. Det finns inget behov av en överseende, utdragen ursäkt. Dessa displayer är mer för dig än de är för personen vars namn uttalas fel. Vad mer, det slutar oftast med att sätta den personen i den konstiga positionen att trösta du.

Din instinkt att be om ursäkt är bra, men som en vägledande regel, tänk på att prioritera den andra personens värdighet framför din stolthet. Be bara om klarhet och gå vidare.

“Wow, det är så unikt. Vad betyder det?”

Även om dina avsikter är goda, bör du fortfarande inte rikta ett för stort fokus på ett “unikt” namn. Detta kan uppfattas som fetischiserande icke-västerländska namn, vilket sätter människor på plats och pekar ut dem som “andra”.

Tänk på det: Vet du vad ditt namn betyder, Jeff?

“[weird garbled mumbling]”

Om du ska försöka säga någons namn, förbind dig åtminstone till försöket.

“[silence]”

Hoppa inte över ett namn som du inte kan uttala.

To lära sig hur man uttala någons namn, fråga bara

“Operera med ödmjukhet”, Tulshyan skriver. Om du får ett fel namn – vilket kommer att hända—be bara om ursäkt och be om rätt uttal. Tulshyan säger att en bra tumregel är att säga, “Jag är ledsen att jag uttalade det fel. Kan du snälla upprepa ditt namn åt mig?” Lyssna sedan noga på var personen lägger vikt och var böjningarna finns. Upprepa efter dem en eller två gånger, inte mer. Tacka dem och gå vidare.

Om du har möjlighet att fråga någons namn inför ett möte eller tillkännagivande, ta dem åt sidan och säg något enkelt som, “Hallå! Jag vill inte missförstå ditt namn, hur uttalar du det?” Försök att vara proaktiv när det gäller att dubbelkolla folks namn innan du träffas, oavsett om du är orolig för ett visst uttal eller inte – det är en stark vana att bilda dig.

Att ta sig tid att säga någons namn korrekt är ett sätt att förmedla respekt och vanlig artighet, även om det kräver lite mer ansträngning från din sida. Vi lurar alla på namn, och vi kan alla göra det bättre.

.
#Sluta #säg #dessa #saker #när #inte #vet #hur #man #uttalar #någons #namn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *