Allianz ska betala 6 miljarder dollar i USA:s bedrägerifall, anklagade fondförvaltare

Allianz ska betala 6 miljarder dollar i USA:s bedrägerifall, anklagade fondförvaltare

NEW YORK/MUNICH, 17 maj (Reuters) – Tysklands Allianz SE (ALVG.DE) gick med på att betala mer än 6 miljarder dollar och dess amerikanska tillgångsförvaltningsenhet kommer att erkänna sig skyldig till kriminella värdepappersbedrägerier på grund av kollapsen av dess strukturerade alfa-fonder tidigt under covid-19-pandemin.

Allianz uppgörelser med det amerikanska justitiedepartementet och US Securities and Exchange Commission är bland de största i företagshistorien, och överväger tidigare företagsuppgörelser som erhållits under president Joe Bidens administration.

Gregoire Tournant, den tidigare investeringschefen som skapade och övervakade de nu nedlagda Structured Alpha-fonderna, åtalas också för bedrägeri, konspiration och obstruktion, medan två portföljförvaltare angav relaterade skyldiga.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

En gång med mer än 11 ​​miljarder dollar i tillgångar under förvaltning, förlorade Structured Alpha-fonderna mer än 7 miljarder dollar när spridningen av covid-19 rasade på marknaderna i februari och mars 2020.

Åklagare sa att Allianz Global Investors US LLC vilseledde lärares pensionsfonder, präster, busschaufförer, ingenjörer och andra investerare genom att underskatta fondernas risker och visade “betydande luckor” i sin övervakning av fonderna. Läs mer

Investerare fick veta att fonderna använde alternativ som inkluderade säkringar för att skydda mot marknadskrascher, men åklagare sa att fondförvaltarna upprepade gånger misslyckades med att köpa dessa säkringar.

Förvaltarna blåste också upp fondens resultat för att öka sin egen lön och samlade in 30 % av överavkastningen jämfört med relevanta riktmärken som en prestationsavgift, sa åklagare.

Tournants lön var den högsta eller näst högsta i hans enhet från 2015 till 2019, inklusive 13 miljoner dollar 2019, visar domstolspapper.

Vid en presskonferens sa den amerikanska advokaten Damian Williams på Manhattan att mer än 100 000 investerare skadades och att även om amerikanska åklagare sällan väckt åtal mot företag så var det “det rätta att göra”.

Investerare “lovades en relativt säker investering med strikta riskkontroller utformade för att klara en plötslig storm, som en massiv kollaps på aktiemarknaden”, sa han. “De löftena var lögner… Idag är dagen för ansvarighet.”

SKYLDEN COVID, SÄGER SVARANS ADVOKATER

Allianz är också känt för sin försäkringsverksamhet och är ett av Tysklands mest kända varumärken och en olympisk sponsor.

Dess arena med samma namn nära huvudkontoret i München, huserar samtidigt Bayern München, ett av världens mest kända fotbollslag.

Tisdagens förlikning kräver att Allianz ska betala böter på 2,33 miljarder dollar, betala 3,24 miljarder dollar i återbetalning och förverka 463 miljoner dollar, visar domstolspapper.

Williams sa att böterna reducerades avsevärt på grund av den ersättning som Allianz erbjöd investerare.

Trots det är utbetalningen nära två gånger de 3,3 miljarder dollar som justitiedepartementet samlade in i företagsstraff för hela 2021.

Allianz gick också med på en civilrättslig böter på 675 miljoner dollar för att göra upp med SEC, en av den tillsynsmyndighetens största påföljder sedan implosionerna av Enron Corp och WorldCom Inc för två decennier sedan.

Företaget avsatte tidigare tillräckligt med pengar för att täcka uppgörelsen. Medan debaclet hade frustrerat aktieägarna och fått några av Allianz-cheferna att sänka sin egen lön, stängde gruppens aktier med 1,7 % i Tyskland efter att den totala utbetalningen i stort sett överensstämde med bestämmelserna.

Två tidigare portföljförvaltare för Structured Alpha, Stephen Bond-Nelson och Trevor Taylor, kom överens om att erkänna sig skyldiga till anklagelser om bedrägeri och konspiration och ingick samarbetsavtal.

Tournant, som gick med i Allianz 2002 och grundade fonderna tre år senare, överlämnade sig till myndigheterna på tisdagsmorgonen i Denver, och enligt hans advokater kommer han att bekämpa anklagelserna.

“Greg Tournant har blivit orättvist riktad,” sa hans advokater Seth Levine och Daniel Alonso i ett gemensamt uttalande. “Vi tror på att rättssystemet kommer att avvisa detta meritlösa och ogenomtänkta försök från regeringen att kriminalisera effekterna av den oöverträffade, covid-inducerade marknadsförskjutningen.”

Advokater för Bond-Nelson och Taylor avböjde omedelbara kommentarer.

VOYA PARTNERSKAP

Allianz erkännande av skyldiga innebär ett 10-årigt förbud för Allianz Global Investors att tillhandahålla rådgivningstjänster till USA-registrerade investeringsfonder.

Som ett resultat gick Allianz med på att flytta cirka 120 miljarder dollar av investerartillgångar till Voya Financial Inc (VOYA.N)i utbyte mot en andel på upp till 24 % i Voyas investeringsförvaltningsenhet.

Tillsynsmyndigheter sa att missförhållandena inkluderade en situation där han och Bond-Nelson ändrade mer än 75 riskrapporter innan de skickades till investerare, för att minska förväntade förluster i scenarier med marknadsstress.

SEC sa att de beräknade förlusterna i ett scenario med marknadskrasch ändrades till 4,15 % från de faktiska 42,15 %, helt enkelt genom att ta bort “2”.

Allianz påstådda försummelser inkluderade ett misslyckande med att säkerställa att Tournant använde sina utlovade häckar, även om endast personer i hans grupp kände till missförhållandena före mars 2020.

“Inget efterlevnadssystem är perfekt, men kontrollerna på AGI hade inte ens en chans,” sa Williams.

Bond-Nelson, på Tournants ledning, ljög också för Allianz interna advokater efter att företaget fick veta om de ändrade rapporterna och SEC-undersökningen, tillade åklagare.

“Tyvärr har vi sett en rad fall nyligen där derivat och komplexa produkter har skadat investerare över marknadssektorer”, sa SEC-ordförande Gary Gensler i ett uttalande.

Investerare har också lämnat in mer än två dussin stämningar mot Allianz angående Structured Alpha-fonderna.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Jonathan Stempel i New York och Tom Sims och Alexander Huebner i München; Ytterligare rapportering av Luc Cohen i New York; Redigering av Chizu Nomiyama och Tomasz Janowski

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Allianz #ska #betala #miljarder #dollar #USAs #bedrägerifall #anklagade #fondförvaltare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *