Apple kommer att låta dina prenumerationsappar debitera dig mer pengar utan att fråga

Apple kommer att låta dina prenumerationsappar debitera dig mer pengar utan att fråga

Apple har uppdaterade sina App Store-regler för att göra det så att prenumerationer kan förnyas automatiskt utan ditt uttryckliga tillstånd, även om utvecklaren har höjt månads- eller årspriset. Innan regeländringen måste användare manuellt välja att förnya en prenumeration om den kom med ett prissteg; nu kommer det inte nödvändigtvis att vara fallet, även om du fortfarande kommer att meddelas om prisändringen innan den inträffar. Apple säger att de gör förändringen för att undvika situationen där användare oavsiktligt förlorar åtkomsten till ett abonnemang på grund av att de missat ett opt-in-meddelande.

Enligt Apples inlägg på måndagskvällen, det finns specifika villkor som utvecklare måste följa om de vill erbjuda vad företaget kallar “en automatiskt förnybar prenumerationsprishöjning.” Till att börja med kan det bara vara så stort – Apples regler säger att om en utvecklare ökar ett vecko- eller månadsabonnemangspris med mer än 50 procent, och den skillnaden är över $5, kvalificerar den sig inte. För en årlig prenumeration kan utvecklare fortfarande höja priset med 50 procent, men kan inte höja det mer än 50 USD utan att kräva en opt-in.

Här är några exempel på hur det kan se ut: låt oss säga att jag har ett abonnemang som kostar $60 per år. Utvecklarna kunde höja den till $90 ($60 plus 50 procent), och den skulle förnyas automatiskt utan att jag behövde anmäla mig. Om jag har ett månatligt abonnemang som är $15, och utvecklarna ville höja det till $22, skulle jag i teorin behöva välja det – det är mindre än en 50-procentig ökning, men över gränsen på $5.

Apples formulering lämnar dock saker och ting lite otydliga: vad händer om det finns en app som kostar $10 per år och går upp till $60 per år? Apples regler säger ordagrant att samtycke behövs om prishöjningen är:

Mer än 50 % av det aktuella priset; och

Skillnaden i pris överstiger cirka 5 USD (USD) per period för icke-årsprenumerationer, eller 50 USD per år för årliga prenumerationer.

Att läsa det bokstavligt betyder det både villkoren måste vara uppfyllda för att kräva en opt-in. Men exempelscenariot verkar så löjligt att det är svårt att tro att det är vad Apple har för avsikt. Vi har kontaktat oss för förtydligande på denna punkt och kommer att uppdatera om vi får några.

Priset kan bara höjas en gång per år utan att det krävs en opt-in, vilket bör hjälpa till att förhindra att bluffappar långsamt höjer priset med en dollar eller två varannan månad. Apple säger också att prishöjningen måste vara “tillåten enligt lokal lag”, även om den förmodligen var given.

Om något av dessa villkor inte uppfylls måste du fortfarande välja att få prishöjningen, annars upphör din prenumeration. Apple säger att användare kommer att varnas för kommande automatiska förnyelser med prisändringar genom “e-post, push-meddelanden och meddelanden i appen.” Det är värt att notera att du enkelt kan vända Apples logik på huvudet: om användarna saknade dessa meddelanden om förnyelseopt-in, skulle de inte också missa dessa nya varningar om prisändringar? Men det låter som att de kommer att vara relativt i ditt ansikte.

Vi har sett bevis på att denna förändring var på väg – förra månaden, TechCrunch rapporterad att Apple verkade testa denna förändring med en Disney Plus-prishöjning. Utvecklare Max Seelemann också har lagt upp en skärmdump i mars visar hur ett av meddelandena såg ut, även om det inte är klart om detta är den slutliga designen. Vid den tiden bekräftade Apple att de “piloterade en ny handelsfunktion som vi planerar att lansera mycket snart”, och sa att det skulle ge detaljer. Det ser ut som att den dagen är här.

Skärmdumpen från mars visar att det, nära “OK”-knappen, finns en länk som säger “för att lära dig mer eller avbryta, granska din prenumeration.” Apples inlägg på måndag säger att det “även kommer att meddela användare om hur man kan se, hantera och avbryta prenumerationer om så önskas”, ett löfte som till synes skulle uppfyllas av den länken.

Ur min synvinkel gör Apple definitivt en avvägning här mellan konsumentvänlighet och bekvämlighet. Det finns förmodligen många människor som kommer att vara glada över att de inte behöver gå och prenumerera på någonting igen bara för att priset gick upp med en dollar och de missade en opt-in-prompt.

Personligen gillar jag dock att veta vart varje dollar tar vägen – och eftersom jag nästan alltid väljer årliga prenumerationer, verkar det som att jag måste vara på jakt efter appar som kan gå upp i pris med en ganska betydande summa (den prenumerationen på $60 var inte ett hypotetiskt exempel). Det finns en enkel lösning på detta: låt användarna välja om de vill ha prishöjningarna automatiskt förnyade istället för att bestämma för dem. I mitt sinne skulle det bara vara en växling i App Store-inställningarna som säger något i stil med “Be alltid om opt-in om priset ökar”, och att slå på det skulle göra att den här förändringen aldrig hände.

Apple svarade inte direkt Gränsens fråga om det fanns planer på att lägga till en sådan växel.

Eller, om Apple ville vara riktigt konsumentvänligt, skulle det kunna göra det så att prenumerationer inte automatiskt förnyas som standard. Som min kollega Sean Hollister påpekade i hans pjäs om hur Apple kunde visa att de bryr sig om App Store-användare, har Apples medgrundare Steve Jobs ett relevant citat (även om han vid den tidpunkten pratade om integritet):

Fråga dem. Fråga dem varje gång. Få dem att säga åt dig att sluta fråga dem om de blir trötta på att du frågar dem.

Med denna regeländring har Apple tagit ett steg längre bort från det.


#Apple #kommer #att #låta #dina #prenumerationsappar #debitera #dig #mer #pengar #utan #att #fråga

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *