Chip 'n Dale: Rescue Rangers är ljudet av Disney som skrattar åt sin egen metahumor

Chip ‘n Dale: Rescue Rangers är ljudet av Disney som skrattar åt sin egen metahumor

Disneys nya hybrid, live-action/animerad långfilm Chip ‘n Dale: Rescue Rangers film från regissören Akiva Schaffer är det perfekta exemplet på allt som är underbart och hemskt med Hollywoods nuvarande era av omstarter. I sitt frenetiska försök att lysa upp de varma, luddiga nostalgicentrumen i din hjärna, Chip ‘n Dale: Rescue Rangers glömmer att återuppringningar till den gamla goda tiden verkligen inte räcker för att få den här typen av nyföreställningar på storbildsskärm att fungera. Men det som gör filmen till en så udda upplevelse att sitta igenom är hur mycket av dess sinne för humor känns som att Disney försöker göra narr av sig själv på sätt som inte riktigt fungerar.

Utspelar sig i en värld där Rädda Rangers tecknad film från slutet av 80-talet var en av de första tv-spelningarna Chip (John Mulaney) och Dale (Andy Samberg) landade, live-action Piff och Puff film berättar historien om hur dess titulära par jordekorrar först träffades som barn och fortsatte att bli kändisar. Som de enda två tecknade jordekorren i sin skola full av större tecknade djur och människobarn, blir Chip och Dale snabba vänner vars delade kärlek till komedi så småningom leder till att de blir ett relativt framgångsrikt artistpar. Följande Rädda Rangers‘ avbokning splittrades jordekorrens vägar, och medan Dale väljer att hålla ut i Hollywood, bestämmer sig Chip till slut för att bli försäkringssäljare.

Bild: Disney Enterprises

Efter år av att inte tala, återförenas jordekorren när nyheterna kommer att en av deras andra original Rädda Rangers castmates har försvunnit – ett försvinnande som kan vara kopplat till raden av “bootleggings” som terroriserar Hollywood. Disney’s gone meta before med filmer som Ralph bryter internet som skämtsamt erkände studions existens som en kulturell och ekonomisk juggernaut. Men Piff och Puffs manus från Dan Gregor och Doug Mand känns väldigt mycket som en ögonblicksbild av det här ögonblicket där underhållningsgiganter uppmuntrar publiken att se hela sina IP-kataloger som sammanlänkade universum och filmer som crossover-möjligheter.

Idén med klassiska Disney-karaktärer som Den lilla sjöjungfruns flundra som sköljs upp har-beens som undviker sedlar samlare har en viss charm till det. Men var och en av Chip ‘n Dale: Rescue Rangers’ självironisk skämt bär den omisskännliga eftersmaken av ett megabolag som försöker komma in på skämt om sig själv som bara inte fungerar eftersom de kommer ur Disney-karaktärernas mun. Genom att göra narr av sig själv, Piff och Puff slutar oavsiktligt med att illustrera hur mäktigt ett företag som Disney är och hur lätt den makten kan leda till översvällda nostalgigrepp som spelar som olycksbådande tecken på kommande metaverser.

Visuellt, Piff och Puff är en blandad påse i flera betydelser av frasen. Till skillnad från Dale, som väljer att göra en CGI-operation av en önskan att förbli säljbar, förblir Chip – tillsammans med de flesta av filmens animerade karaktärer – 2D och cellskuggad. Medan karaktärernas olika estetiska stilar i allmänhet fungerar när de presenteras som en ständigt närvarande blick gag om dynamiken i Chip och Dales värld, i visuellt komplicerade ögonblick när karaktärer interagerar, krockar deras stilar ibland till den grad att de bryter mot illusion som krävs för att filmen ska vara vettig.

Liksom många omstarter som försöker tilltala flera generationer av fans såväl som nykomlingar, Chip ‘n Dale: Rescue Rangers känns som en historia som inte är helt säker på vad den vill vara. Medan kärnplanen som kopplar ihop Chip och Dale med detektiven Ellie Whitfield (Kiki Layne) känns som att den är tänkt att vara en startpunkt för nya fans, försöker filmen också ge gott om tid åt de andra ursprungliga Rescue Rangers: Gadget (Tress) MacNeille), Zipper (Dennis Haysbert) och Monterey Jack (Eric Bana). Det här skulle vara bra om det inte var så Piff och Puffs förvånansvärt långa lista av cameos och jabbs på tecknade filmer från bortom Disneys muromgärdade trädgård känns som onödiga utsmyckningar som belamrar vad som annars skulle ha varit en helt gedigen välkomnande baksida av dess huvudkaraktärer.

Chip ‘n Dale: Rescue Rangers kommer till Disney Plus den 20 maj.

#Chip #Dale #Rescue #Rangers #är #ljudet #Disney #som #skrattar #åt #sin #egen #metahumor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *