Detta Illinois-företag såldes precis för 3 miljarder dollar, men hundratals anställda får en nedskärning.  Vissa kommer att få 800 000 dollar.

Detta Illinois-företag såldes precis för 3 miljarder dollar, men hundratals anställda får en nedskärning. Vissa kommer att få 800 000 dollar.

När private equity-bolaget KKR tillkännagav försäljningen av CHI Overhead Doors på måndagen för 3 miljarder dollar till stålföretaget Nucor, skapade det ett oväntat oväntat för hundratals timarbetare vid fabriken i lilla Arthur, Illinois, som kommer att få mellan 20 000 och 800 000 dollar vardera när transaktionen avslutas .

Affären representerar en enorm avkastning på investeringen för KKR, som köpte garageportstillverkaren för 600 miljoner dollar 2015. För anställda, som fick eget kapital i företaget utan kostnad, är försäljningen potentiellt livsförändrande.

“Jag hade ingen aning om att det skulle bli en så här stor affär”, säger Rhonda Jamison, 60, kontorschef på CHI Overhead Doors.

Jamison, en 17-årig veteran från garageportsföretaget, fick reda på försäljningen och hennes sexsiffriga utbetalning vid ett möte med alla anställda förra veckan. Utbetalningarna varierar beroende på tjänstgöringstid och lön, med vissa långtidsanställda lastbilschaufförer – de högst betalda timarbetarna – drar hem uppåt 800 000 USD från försäljningen.

Mer än 630 timarbetare och lastbilschaufförer kommer att få i genomsnitt $180 000 genom försäljningen, sa företaget.

Beläget i Arthur, en by med cirka 2 100 invånare söder om Champaign, tillverkar det 41-åriga företaget garageportar för kommersiellt bruk och bostadsbruk. När KKR köpte företaget 2015 tillät det alla 800 arbetare – inklusive tjänstemän – att delta i aktieägarplanen som en gratis förmån.

Anställda som tjänade mer än $100 000 per år fick också investera sina egna pengar i aktieplanen.

Programmet har rullats ut av New York-baserade KKR på 25 företag i dess portfölj sedan 2011. Garageportstillverkaren, som genererade KKR:s högsta avkastning på investeringar på mer än 30 år, bevisade värdet av aktieplanen för både ägande och anställda.

“Vi gör det för att det uppenbarligen är bra för arbetarna”, säger Pete Stavros, 47, medchef för private equity på KKR och ordförande för CHI Overhead Doors. “Och det visar sig att det också är smart affär. Det leder till en mer engagerad, stabil, ekonomiskt motståndskraftig, mindre benägen att sluta arbeta, vilket ger bättre resultat för företag och investerare.”

Stavros, en infödd Arlington Heights vars pappa var en facklig väghyvelare hos ett byggföretag i Chicago, utvecklade modellen för att tilldela timanställda aktieägande utan kostnad. Förutom en ägarandel fanns anställda tilldelade 1 miljon dollar per år för att förbättra fabriken, investera i allt från luftkonditionering till nya pausrum och en cafeteria.

Produktiviteten blomstrade, sa Stavros, med intäkter som ökade med 120 % och vinstmarginalen ökade från 21 % till 35 % under KKR:s ägande av CHI

Förra månaden hjälpte Stavros till att lansera en ideell organisation, Ownership Works, för att hjälpa till att sprida ägarmodellen för anställda på fler företag.

CHI Overhead Doors grundades 1981 och är den största arbetsgivaren i Arthur, som ligger cirka tre timmar söder om Chicago. Tillverkaren, som har haft fyra private equity-ägare under det nya millenniet, planerar att fortsätta sin verksamhet på samma plats under den nya ägaren, Nucor, en North Carolina-baserad stålproducent.

Försäljningen, som förväntas avslutas i juni, i väntan på myndighetsgodkännande, kommer att generera mer än 360 miljoner dollar i utbetalningar för 800 anställda. Timanställda kommer att få cirka 114 miljoner dollar av intäkterna, medan tjänstemän kommer att få cirka 250 miljoner dollar, sa företaget.

När Stavros tillkännagav affären inför cirka 400 anställda i onsdags, med potentiella utbetalningar projicerade på en stor skärm, blev Jamison och hennes medarbetare överväldigade av nyheten.

“Hela publiken blev galen,” sa Jamison. “Vuxna män grät. Jag svimmade precis.”

Jamison, som bor i närliggande Atwood, kommer att få “flera hundra tusen dollar” från försäljningen. Hon planerar att betala av sitt bostadslån och flera lån, och använda en del av intäkterna från försäljningen för att hjälpa ett barnbarn med särskilda behov.

Hon planerar dock inte att sluta jobba någon gång snart.

“Det finns ingen anledning för mig att lämna,” sa Jamison. “Jag vill stanna så länge de har mig.”

rchannick@chicagotribune.com

#Detta #Illinoisföretag #såldes #precis #för #miljarder #dollar #men #hundratals #anställda #får #nedskärning #Vissa #kommer #att #få #dollar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *