Liverpool tar titelracet till sista dagen efter att Joël Matip nickade mot Southampton

Liverpool går långt. Och så är deras strävan efter elitserien titel. Det är en anmärkningsvärd detalj av deras säsong att de kommer att spela i varje match av de fyra huvudtävlingarna, med Champions League-finalen mot Real Madrid på lördagsveckan som kommer att bli den sista. Innan dess – och med de inhemska cuperna redan säkra – kommer de att försöka slutföra den tredje etappen av en oöverträffad fyrdubbling.

De kommer fortfarande att behöva ligaledarna, Manchester City, för att slippa hemma mot Aston Villa på den sista dagen på söndag och vilken story det kan vara. City har skadeproblem i försvaret och en särskild Liverpudlian kommer att vara angelägen om att kapitalisera – Villa-tränaren Steven Gerrard.

Liverpool måste besegra Wolves på hemmaplan och hoppas att City gör oavgjorda eller förlorar men det kommer att gå åt sidan efter att Jürgen Klopps lag visat sig för starkt för Southampton. Klopp roterade tungt och behöll bara Alisson och Ibrahima Konaté från laguppställningen som hade startat FA-cupfinalen mot Chelsea på lördagen och under de första 20 minuterna hade de det kämpigt. Southampton var ljusa och de ledde genom Nathan Redmond.

Men därefter var det en övning i Liverpool Takumi Minamino, som var utlånad till Southampton förra säsongen, fick kvitteringen och även om Joël Matips vinnare underminerades av ett inslag av förmögenhet, hade det kommit. Liverpool kom att dominera bollen och det var bara ett lag som ställde frågorna i den sista tredjedelen.

Matips nick var grym för Southampton, som hade varit spänstig men inte kunde undvika ett åttonde nederlag på 11 ligamatcher. Deras säsong har slutat, men som Ralph Hasenhüttl noterade med lite spets innan avspark, de har aldrig varit i närheten av nedflyttningsstriden och en handfull klubbar skulle gärna byta plats med dem.

Matip hade fötterna planterade när en hörna från Kostas Tsimikas knep Mohamed Elyounoussi och kom mot honom och Southamptons ytterback Kyle Walker-Peters. Det var svårt att säga vilken spelare som fick huvudet till bollen först, men sedan var den där, loopade upp och in i det bortre, övre hörnet.

Det var match nr 61 för säsongen för Liverpool – deras tredje sedan 7 maj, då Southampton spelade senast – och Klopp skulle alltid göra förändringar. Men det var ändå häpnadsväckande att se hur många. Virgil van Dijk och Mohamed Salah missade med stötar medan Trent Alexander-Arnold och Sadio Mané inte reste.

Det var en balansgång för Klopp, hans beräkningar tog in sannolikheten för att City skulle förstöra det på sista dagen och möjligheten att få skador inför Champions League-finalen. I frånvaro av en kristallkula, backade han styrkan i sina backuper; “Ferraris i garaget” som han beskrev dem. De kom för att spinna, om än inte utan en misständning i början.

Takumi Minamino gör kvittering för Liverpool i Southampton
Takumi Minamino gör kvittering för Liverpool i Southampton. Foto: Mike Hewitt/Getty Images

Klopp ångade sig på sidlinjen för när Lyanco startade draget för Redmonds mål verkade han gå igenom Diogo Jota för att komma till bollen. Inget fel, sa domaren Martin Atkinson. Hemmalaget arbetade upp till vänster via Nathan Tella och det stod direkt klart vad Redmond hade i åtanke. Klipp inuti och prova curlern för det bortre hörnet. Skottet kom dit, med hjälp av en lätt avböjning från James Milner.

Southamptons start var imponerande. De hade 5-4-1 utan boll, Redmond på vänster ytterback, Tella på vänster mittfält men båda försökte trycka upp på kontran. Armando Broja körde hårt på kanalerna.

Liverpool satte igång med att reparera skadan och det som gladde Klopp mest var hur de tog bakslaget i sitt kliv. Roberto Firmino trodde att han hade kvitterat med en nick i bortre hörnet från en frispark från Tsimikas bara för att offsideflaggan skulle gå upp sent mot honom. Sedan gjorde Minamino mål.

Det var en explosiv avslutning från yttern, surrade högt in i det närmaste, övre hörnet efter ett snyggt drag som prisade Southampton isär. Joe Gomez boll in från höger hittade Jota och hans uppsägning inledde Minamino. Vinkeln var snäv och Minaminos två första toucher tog honom lite bredare. Det var inga problem. Alex McCarthy kunde bara känna värmen från mål.

Diogo Jota firar och Divock Origi hoppas när Alex McCarthy från Southampton sträcker på sig och inte lyckas hålla borta Joël Matips segermål.
Diogo Jota firar och Divock Origi hoppas när Alex McCarthy från Southampton sträcker på sig och inte lyckas hålla borta Joël Matips segermål. Foto: James Marsh/Shutterstock

Det var i stort sett hela Liverpool därefter, med Firmino särskilt vass och svårfångad framtill. De klämde högt och det var allt Southampton kunde göra för att undkomma sin egen planhalva. Milner arbetade McCarthy från distans och Firmino surrade en stigande drive högt. Jota skulle slösa bort en hyfsad chans efter pausen medan Harvey Elliott slog in sidonätet.

Hasenhüttl var arg på Elyounoussis misslyckande med att rensa den avgörande hörnan vid den närmaste stolpen och Southampton hotade inte riktigt en kvittering. Klopp hade tappat Gomez till en skada i slutet av första halvlek men tränaren menade att det inte var alltför allvarligt. Ännu en gång avslutade han kvällen med att berömma förtjänsterna hos sitt speciallag.

The Fiver: registrera dig och få vårt dagliga fotbollsmejl.

#Liverpool #tar #titelracet #sista #dagen #efter #att #Joël #Matip #nickade #mot #Southampton

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *