Det är osannolikt att kryptokrasch minskar dess klimatpåverkan, säger experten

Kryptokraschen kommer inte att minska sektorns klimatpåverkan inom kort, har en ekonom varnat, även om digitala valutors miljöavtryck i teorin bestäms av deras marknadsvärde.

“Om inte bitcoin kollapsar ytterligare, finns det ingen anledning att förvänta sig en minskning av miljöpåverkan”, säger Alex de Vries, dataforskare vid den holländska centralbanken och grundaren av Digiconomist, som spårar hållbarheten i kryptovalutaprojekt.

Hans forskning visar att även om prishöjningen på en kryptovaluta uppmuntrar mer datorkapacitet att ägnas åt det – ökade koldioxidutsläpp – att kapaciteten tar lång tid att försvinna efter att värdet sjunker, så klimatpåverkan består.

Kryptovalutor fungerar genom att validera sina transaktioner genom ett stort antal “gruvarbetare”, som använder sina datorer för att lösa extremt komplexa matematikproblem i utbyte mot chansen att få tokens som belöning, i en mycket energikrävande process.

De Vries uppskattar att bitcoin-nätverket använder cirka 204 terrawattimmar (TWh) el per år, ungefär samma som energiförbrukningen i Thailand och över den för alla utom 23 suveräna nationer.

Andra kryptovalutor lägger till det fotavtrycket: ethereum, symbolen som ligger till grund för NFT-boomen och den “decentraliserade finanssektorn”, har ett årligt fotavtryck på cirka 104TWh (motsvarande Kazakstan, mer än alla utom 34 länder), medan till och med dogecoin, en lättsam spinoff av bitcoin känd för sitt samhälles positiva attityd, konsumerar uppskattningsvis 4TWh årligen.

Dessa siffror har knappt förändrats under den senaste månaden trots att 1 tn dollar har utplånats från kryptosektorn, och andra mått på mängden processorkraft som ägnas åt “gruvdrift” visar på liknande sätt liten nedgång.

Alla större kryptovalutor använder elektrisk kraft i grov proportion till priset på token eftersom det dikterar hur mycket belöningen som ges till gruvarbetare är värd. För bitcoin, till exempel, är belöningen för framgångsrik gruvdrift 6,25 bitcoin var tionde minut – för närvarande cirka 210 000 $.

Ju högre belöningens värde är, desto mer energi är det värt att använda för att försöka vinna den, vilket säkerställer att eftersom priset på bitcoin steg från 8 000 USD i oktober 2019 till 60 000 USD två år senare, steg också sektorns energianvändning, från 73TWh till sin nuvarande högsta nivå.

Men medan en ökning av priset på kryptovaluta snabbt leder till en ökning av koldioxidutsläppen från sektorn, gör en krasch som den som sett den senaste månaden inte det omvända. “Det stoppar troligen miljöpåverkan från att öka ytterligare,” sa de Vries, “men ett bitcoinpris på 25 200 $ är tillräckligt för att upprätthålla en årlig elförbrukning på 184TWh.”

Frågor och svar

Vad är ett stablecoin?

Visa

Ett stablecoin, som namnet antyder, är en typ av kryptovaluta som är tänkt att ha ett stabilt värde, till exempel 1 USD per token. Hur de uppnår det varierar: de största, såsom tether och USD Coin, är faktiskt banker. De har stora reserver i kontanter, likvida tillgångar och andra investeringar, och använder helt enkelt dessa reserver för att upprätthålla ett stabilt pris.

Andra, kända som “algoritmiska stabila mynt”, försöker göra samma sak men utan några reserver. De har kritiserats för att de faktiskt stöds av Ponzi-planer, eftersom de kräver kontinuerliga inflöden av kontanter för att säkerställa att de inte kollapsar.

Stablecoins är en viktig del av kryptovalutans ekosystem. De ger en säkrare plats för investerare att lagra kapital utan att behöva gå igenom besväret med att ta ut helt och hållet, och tillåter tillgångar att vara denominerade i konventionell valuta, snarare än andra extremt volatila tokens.

Tack för din feedback.

Det beror på att kostnaden för brytning av kryptovaluta är uppdelad på två huvudområden: att köpa hårdvaran och att betala för el. När priserna stiger köper gruvarbetare nya datorer – dyra grafikkort för ethereum, eller specialbyggda “riggar” för bitcoin – men när de redan är installerade är det värt att stänga av dem först när kostnaden för enbart el är högre än de förväntade intäkterna.

I ett papper publicerades i tidskriften Joule förra åretuppskattade de Vries att en massiv krasch i priset på bitcoin, tillbaka till 8 000 $, skulle krävas för att på ett meningsfullt sätt minska de totala utsläppen från gruvdrift – och även då skulle det kunna upprätthålla en energiförbrukning på upp till 60 TWh per år.

Den fortsatta turbulensen på kryptovalutamarknaderna innebär att sektorn kan ha ytterligare att dra ihop sig. På onsdagsmorgonen betalade tether, ett stablecoin som i praktiken fungerar som en bank, ut ytterligare 1,5 miljarder dollar till insättare som tog ut sina pengar ur dess kassa. Under den senaste veckan har bankkörning i slow motion har sett $9 miljarder av sina reserver dras in, mer än 10% av dess totala börsvärde och långt över dubbelt så mycket kontant som den deklarerade att den hade i början av året.

Andreessen Horowitz, ett framstående riskkapitalföretag och en av kryptovalutasektorns viktigaste finansiärer, sa på tisdagen att vi kanske går in i en “kryptovinter”vilket återspeglar en varning från Coinbase vd, Brian Armstrong, om att värderingar kan vara deprimerade under en tid.

#Det #är #osannolikt #att #kryptokrasch #minskar #dess #klimatpåverkan #säger #experten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *