Elon Musk, ökända Twitter-troll, trollar nu själv på Twitter

Elon Musk, ökända Twitter-troll, trollar nu själv på Twitter

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Miljardären Elon Musk fick sparken ännu en tweet Tisdagen kan potentiellt sabotera hans bud på 44 miljarder dollar för att köpa Twitter. Hans brända jord-kampanj kan också sabotera Twitter själv.

Musk har i flera veckor nått sociala medieföretaget på sin egen plattform, drivit ner aktiekursen och alarmerat anställda som lever i rädsla för blir attackerad av Musks legioner av anhängare online. Meniga arbetare putsar sina cv och säger att de inte kan få raka svar på grundläggande frågor, som om det skulle bli uppsägningar, om det skulle bli en styrelse efter förvärvet och om Musk skulle ändra företagets policyer för innehållsmoderering. Twitters vd Parag Agrawals avskedande av toppchefer och minskningen av antalet anställningar har ökat känslan av kaos.

Twitter har sett sin andel av störningar på 16 år, från frånvarande ledare till personaluppror. Men under de senaste sex veckorna har Musk tagit nästa nivå dysfunktion till företagets huvudkontor i San Francisco och därutöver.

Intrycket bland anställda är att Musk bråkar med Twitter “som en hund som leker med en leksak”, sa en person som är bekant med situationen, som talade på villkoret av anonymitet för att beskriva interna diskussioner. “Oavsett vad: Företaget är i spel nu. Jag tror inte att det är en situation där Elon går iväg och saker kan gå tillbaka till det normala.”

Twitters aktiekurs har rasat 25 procent de senaste två veckorna, redan långt under $54,20 en aktie som Musk erbjöd och långt borta från det högsta på $77,06 i februari 2021. Anställda och Twitter-investerare fruktar att om Musk går därifrån, företaget – länge en eftertraktad grannlåt för Silicon Valleys miljardärsklass eftersom det är Internets torg – skulle lämnas misshandlad och utsatt. Det skulle få en försvagad vd och styrelse, vakanser i sina ledningsled och en låg aktiekurs på en skakig marknad. Men vissa anställda oroar sig också för att det skulle vara ett lätt byte för en annan köpare som ytterligare kan skada dess rykte.

Framstående konservativa – entusiastiska över Musks absolutistiska inställning till yttrandefrihet – har redan fått följare sedan Twitter accepterade hans erbjudande, enligt en Washington Post analys, medan vissa liberaler tappar sin publik. Trenden tyder på att om Musk eller en framtida köpare böjer plattformen efter hans eller hennes politiska vilja, kan det driva Twitter till irrelevans genom att tappa dess massmarknadskraft.

Elon Musk säger att affären inte kan “gå framåt” förrän Twitter bevisar botnummer

“Jag ser inte hur du kommer ut som en vinnare på något sätt, förutom att göra Twitter oanvändbart”, säger Joan Donovan, forskningschef för Technology and Social Change Research Project vid Harvard University Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy.

Twitters styrelse utfärdade ett uttalande på tisdagen som indikerade att den inte var villig att omförhandla med Musk.

“Styrelsen och Musk kom överens om en transaktion för 54,20 USD per aktie. Vi anser att detta avtal ligger i alla aktieägares bästa. Vi har för avsikt att avsluta transaktionen och genomdriva fusionsavtalet, heter det i uttalandet.

Twitter avböjde att kommentera effekterna av Musks agerande. En person som är bekant med förhandlingar, som uttalade sig på villkoret av anonymitet för att beskriva pågående överläggningar, sa att styrelsens inställning var att Musks kampanj kunde komma tillbaka för att bita honom eftersom den riskerade att skada en tillgång han så småningom skulle äga.

Elon Musk, Twitter-avtalet och hans strävan att rädda “allt liv på jorden”

Musk svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.

Under de senaste 16 åren har Twitter framstått som en av de största och mest inflytelserika sociala medieplattformarna på planeten, med 229 miljoner dagliga användare. Moderatorer har blivit bättre på att rensa bort falsk information relaterad till val eller den coronavirus och att skydda människor från de värsta typerna av trakasserier. Men, liksom andra stora plattformar, används den fortfarande för att förstärka desinformation, och den kan skapa en atmosfär av mobbning — en som Musk verkar trivas med att delta i. Den har också kämpat för att öka sina intäkter och användarbas.

Musk säger att han har stora planer på att växa Twitters verksamhet. Men hans motiv – särskilt eftersom han också driver Tesla, ett mycket större och mer värdefullt företag – förblir ogenomskinliga även när han twittrar oavbrutet om affären. På fredagen uttalade han det “tillfälligt på is”, med hänvisning till oro över Twitters påstående att mindre än 5 procent av dess användare är falska konton, kända som bots. Två timmar senare sa han att han fortfarande var “engagerad i förvärv”.

Men i måndags twittrade Musk en bajs-emoji på Agrawal efter att Twitters vd skrivit en lång tråd om bottarnas natur och Twitters försök att kontrollera dem. Tidigt på tisdagen förklarade Musk att affären “inte kan gå framåt” förrän Twitter visar “bevis på <5 %."

Investerare och andra Silicon Valley Observatörer spekulerar i att Musk underskrider Twitter för att driva ner aktiekursen, och Musk sa vid en konferens i måndags att han skulle kunna försöka omförhandla affären. För att köpa Twitter planerar han att ta ett mångmiljardlån mot sina tillgångar som Tesla-aktien, som har fallit i värde nyligen. Han signalerade också att han kan komma att dra sig ur helt.

Analytiker Dan Ives från Wedbush Securities sa att Musk har “kalla fötter” och använder “botfrågan som en syndabock för att komma ur Twitter-affären.”

Han sa att styrelsen skulle vara under betydande press att omförhandla. “Det finns en noll procents chans att affären kommer att förbli oförändrad, baserat på var aktien handlas just nu,” sa han.

Spelmannaskapet har lämnat Twitter-chefer på kant och delat om hur de ska svara. Vissa längtar efter att skjuta tillbaka mot Musk på Twitter, men andra hävdar att “det inte är produktivt att engagera sig offentligt”, enligt en annan person som är bekant med diskussionerna om affären, som också talade på villkoret av anonymitet. Företagets vanligtvis produktiva huvudkonto, @Twitter, har inte twittrat sedan 1 april – tre dagar innan Musk avslöjade att han hade förvärvat en betydande andel i företaget.

Twitter-advokat vägde länge säkerhet, yttrandefrihet. Sedan ropade Musk ut henne.

“Det är svårt att ha en meningsfull dialog mot ett troll med 80 miljoner babytroll som följer efter honom”, sa en av personerna. På tisdagen uppgick Musks anhängare – som också har vuxit med ungefär 15 procent sedan han tillkännagav sina intressen i företaget – nästan 94 miljoner.

Samtidigt, delar av Twitters 7 500 personer anställda är vacklar mellan att göra sig redo att lämna företaget och förbereda sig för strid, enligt intervjuer med sex nuvarande och tidigare anställda, som alla talade på villkoret att vara anonyma av rädsla för att förlora sina jobb eller antagonisera sin tidigare arbetsgivare. Vissa kämpar helt enkelt för att ta sig vidare till nästa dag.

På måndagen lämnade Twitter dokumentation till Securities and Exchange Commission med mer detaljer om affären, samt en Q&A med vanliga frågor. Men svaren sa att Twitter-anställda förväntades fortsätta som om saker och ting var normalt: Dokumentet använde frasen “business as usual” nio gånger.

Förra veckan, Agrawal oväntat avskedad två mångåriga ledande befattningshavare, inklusive en han hade befordrat så sent som i december. I ett företagsomfattande e-postmeddelande från The Post sa Agrawal att Kayvon Beykpour och Bruce Falcks omedelbara avgångar, som övervakade Twitters konsument- och inkomstprodukter, var resultatet av att företaget behövde hantera kostnaderna.

Ytterligare tre ledande befattningshavare – vicepresidenterna Ilya Brown och Katrina Lane och Max Schmeiser, chef för datavetenskap – tillkännagav sina avgångar på tisdagen, bekräftade företaget. Bloomberg News rapporterade först om avgångarna.

Elon Musk, Twitter-avtalet och strävan att rädda “allt liv på jorden”

“Precis när du tror att inga fler hjul kan falla av!” sa en av de tidigare Twitter-anställda till The Post som reaktion på de senaste nyheterna.

Musks trolling av Twitter har pågått i månader. Han har ifrågasatt företagets praxis för yttrandefrihet, twittrat ett meme som är kritiskt till en Twitter-chef, Vijaya Gadde, och frågat sina följare om huruvida Twitter borde införa en redigeringsknapp för tweets. Han har berättat för sina följare att de “manipuleras av [Twitter’s] algoritm på sätt som du inte inser.”

Hans senaste fokus, på hur många av dess användare som är bots, är ett känsligt ämne för ett socialt medieföretag med en historia av att ha blivit manipulerad av ryska troll. Frågan är ett långvarigt problem för Twitter, men siffran på 5 procent är standard i branschen. Twitter har rapporterat samma siffra i flera år – liksom Facebook – trots att Musks tweets tyder på att problemet var nytt för honom.

Efter Musks fredagstwittrar om bots twittrade han under helgen att Twitters juridiska avdelning hade ringt honom för att klaga. På måndagen försökte Agrawal åtgärda problemet. “Vi stänger av över en halv miljon skräppostkonton varje dag, vanligtvis innan någon av er ens ser dem på Twitter. Vi låser också miljontals konton varje vecka som vi misstänker kan vara spam – om de inte klarar mänskliga verifieringsutmaningar (captchas, telefonverifiering, etc.)”, twittrade han.

Men att rensa bort falska konton är komplicerat, skrev han, eftersom de farligaste ofta ser verkliga ut. Samtidigt är “många konton som ytligt ser falska ut – faktiskt riktiga människor” som inte förtjänar att stängas av eller raderas.

Musk säger att han skulle upphäva Twitter-förbudet mot Donald Trump

Hans allvarliga och teknokratiska förklaring av företagets metoder för att hantera falska konton misslyckades med att tillfredsställa Musk och hans anhängare. Förutom bajs-emojien twittrade Musk: “Har du testat att bara ringa dem.” På tisdagen följde han upp med att fråga sina användare om huruvida deras upplevelse stämmer överens med Twitters påståenden.

Vissa Twitter-arbetare hejar på Musk, och många säger att om en personalflykt inträffar, andra ingenjörer kommer att vilja gå med eftersom de är hänförda av Musks rykte som innovatör. För nu har situationen blivit så spänd att minst två ledande befattningshavare har personliga säkerhetsdetaljer, enligt en av personerna som känner till situationen.

Andra anställda undrar vilket syfte Musks attacker tjänar. Även om han verkar destruktiv frågar de varför han skulle vilja förstöra en tjänst som han förlitar sig på som sitt främsta marknadsföringsverktyg och som han skulle vara ansvarig för om affären fortsätter.

Harvards Donovan sa att hon tror att Musks starka ideologiska åsikter, inklusive hans motstånd mot mainstream media och hans uttalade oenighet över Twitters beslut att förbjuda förre presidenten Donald Trump, motivera honom lika mycket som hans ekonomiska intressen. Ju mer han twittrar, desto mer kan han trycka bort personer som inte håller med honom från företaget – innan han blir en formell ägare. Ju blankare duken är, desto lättare blir det för Musk och hans medinvesterare att forma plattformen för att passa deras agendor och intressen, sa hon.

“Jag ser inte en hållbar affärsmodell där någon tjänar tillbaka 44 miljarder dollar,” sa hon. “Men när det gäller politik, kultur och ekonomi är Twitter ett otroligt inflytelserik utrymme – och värdet av det kan vara ovärderligt.”

Musks fråga om bots är inget nytt för Twitter

Faiz Siddiqui bidrog till denna rapport.

#Elon #Musk #ökända #Twittertroll #trollar #själv #på #Twitter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *