USWNT, MNT får lika stora VM-pengar i nya CBA

USWNT, MNT får lika stora VM-pengar i nya CBA

Förbundet för USA:s herr- och damlandslag i fotboll har ratificerat nya kollektivavtal med US Soccer som inkluderar en lika uppdelning av VM-bonusar, meddelade förbundet och de två fackförbunden på onsdagen.

De två CBA:erna träder i kraft den 1 juni och kommer att pågå till slutet av 2028. US National Soccer Team Players Association (USNSTPA), som representerade herrspelarna, hade verkat utan en CBA sedan slutet av 2018. Affären för US Women’s National Team Players Association (USWNTPA) löpte ut i slutet av 2021, även om det hade förlängts.

Avtalen är ett löfte som hålls av det amerikanska fotbollsförbundets president Cindy Parlow Cone, som hade lovat att nya CBA:er skulle behöva ta itu med lika lönefrågan om VM-bonusar. CBA:erna genomförde också den mycket hyllade finansiella uppgörelsen mellan USWNT och federationen, som tillkännagavs i februari efter år av juridiskt knuffande.

– Carlisle: Varför US Soccers nya erbjudanden skriver om historieböckerna
– Murray: USWNT-US Fotbollslön tvistlösning: Vad beslutet betyder

“Jag har sagt det länge. Jag ville leda det här. Jag ville att US Soccer skulle leda det här”, sa Cone till ESPN via ett videosamtal. “Men vi kunde inte göra det ensamma. Vi behövde både herrspelarna och herrarna [union] och damspelarna och damernas [union] att samlas i ett rum för att förhandla om ett kontrakt.

“Och jag ska vara ärlig, det fanns dagar som jag inte trodde att vi skulle komma över gränsen. Men vi är här, och jag är bara så otroligt stolt över vad vi har åstadkommit och vad det går att betyda, inte bara för spelet här i USA utan globalt.”

Affärerna förändrar dynamiken mellan de två lagen. Förut tävlade de om uppmärksamhet och resurser från USSF. Nu arbetar de tillsammans för att gynna båda fackföreningarna.

“Jag är verkligen exalterad över att inleda det här partnerskapet nästan på nytt, ett rent blad. Vi jobbar tillsammans”, säger Nashville SCs försvarare Walker Zimmerman, en medlem av USNSTPA:s ledningsgrupp. “Vi har åstadkommit så mycket tillsammans med denna revolutionerande CBA, och det är vi verkligen [going to] heja som en galning, för det är precis vad denna CBA är. Det är lika. Vi kommer att vara deras största fans. Jag är säker på att de kommer att vara våra största fans också.”

spela

1:14

USA:s fotbollspresident Cindy Parlow Cone förklarar detaljerna i de nya CBA:erna för USMNT och USWNT.

Som damlandslagsforwarden Midge Purce, en medlem av förbundets CBA-kommitté, tillade: “Jag tror att vad denna CBA gör är att den äntligen skapar den där “One Nation. One Team.” Och jag tror att det verkligen har fört oss samman under den ideologin som vi har jagat efter väldigt länge.”

Respektive fackförbund kommer att få 90 % av FIFA-bonusarna som betalas ut vid VM 2022 och 2023 och 80 % av bonusarna vid 2026 och 2027 års utgåvor. Alla medel som betalas ut från dessa bonuspooler kommer att delas jämnt mellan de två landslagen. FIFA har meddelat att hela bonuspotten för VM 2022 i Qatar kommer att vara 400 miljoner dollar, medan bonusarna för damturneringen i Australien 2023 kommer att vara 60 miljoner dollar. I den föregående VM-cykeln vann det sista herrlaget mer prispengar än det första damlaget.

“Det finns tuffa samtal, men i slutet av dagen är det rätt sak att göra,” sa Zimmerman. “Det är något som [the U.S. women’s team players] förtjänar. Det är något som de har kämpat så hårt för, och, om jag ska vara ärlig, känns det ibland som att vi precis kommit tillsammans med dem och varit lite sena.

“Det är inte lätt att se tillbaka och tänka på hela den här resan och var den började för dem och hur vi gick in. Och det är därför det är ännu viktigare för oss att känna att vi engagerar oss. Det är aldrig för sent att engagera sig.”

De nya CBA:erna uppnår jämlikhet även på andra områden. Herr- och damlagen kommer att ha identiska prestationsbaserade bonusar för spel och tävlingar. Damlaget kommer inte längre att ha garanterade löner för vissa spelare och kommer att ha samma pay-to-play-betalningsstruktur som herrlaget alltid har haft.

Båda fackföreningarna kommer också att delta i inkomstdelning, inklusive 10% av kommersiella intäkter mellan $55 miljoner och $75 miljoner och 15% av alla kommersiella intäkter över $75 miljoner. Båda lagen kommer också att få lika mycket biljettintäkter, där lagen får $5,06 av varje biljett som säljs till slutet av 2026 och $5,75 av varje biljett under de två sista åren av affären.

För matcher som USSF kontrollerar — nämligen vänskapsmatcher — kommer spelare att få $18 000 för en vinst, $12 000 för oavgjort och $8 000 för förlust om motståndaren är rankad bland de 25 bästa av FIFA:s ranking. För alla andra motståndare är beloppen $13 000 för en vinst, $10 000 för oavgjort och $8 000 för ett nederlag. För VM-matcher kommer varje spelare att få en $10 000 spelbonus, plus ytterligare $14 000 för en vinst eller $10 000 för oavgjort.

En källa med kännedom om herravtalet sa till ESPN att herrspelarna kommer att få en bonus på 2,5 miljoner dollar relaterad till kvalificeringen till VM 2022 som inte kommer att delas med damlaget. Detta är i huvudsak retroaktiv lön på grund av att männen arbetade under sin gamla, utgångna CBA i mer än tre år.

Det finns också aspekter av kvinnoavtalet som är unika jämfört med mäns kontrakt, inklusive fortsatt skadeskydd, barnomsorg och föräldraledighet. Men för kvinnorna markerar den nya CBA en stor förändring, eftersom den går bort från garanterade löner och mot en pay-for-play-modell, som länge har varit en stapelvara i mäns affär.

“Förmågan att göra det har kommit mycket från styrkan som NWSL har fått under de senaste åren,” sa Purce. “Vi har en tillräckligt stark liga här hemma där vi kan lita på de lönerna lite mer och lämna lite mer risk till landslaget. Och jag tror att det verkligen har hjälpt till att frigöra den risken.”

I februari tillkännagavs en uppgörelse i damlagets rättegång om lika lön, där USSF gick med på att betala 22 miljoner dollar till spelarna, med ytterligare 2 miljoner dollar som sattes in i en fond som skulle kunna användas för spelarnas ansträngningar efter deras spelarkarriär. Den affären var beroende av att en ny CBA skulle komma överens med kvinnorna, som skulle inkludera en lösning på VM-bonusar. Med det målet nu uppnått kan uppgörelsen slutföras.

.
#USWNT #MNT #får #lika #stora #VMpengar #nya #CBA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *