Pac-12 tar bort divisionerna ögonblick efter att NCAA banat väg

Pac-12 tar bort divisionerna ögonblick efter att NCAA banat väg

Pac-12 tillkännagav på onsdagen att den avskaffade sitt divisionsformat för den kommande fotbollssäsongen ögonblick efter att NCAA Division I Council kastade ut krav som dikterar hur konferenser kan avgöra en mästare.

Pac-12 kommer nu att para ihop lagen med de högsta vinstprocenten för konferensen i sin titelmatch efter 11 säsonger med matchande vinnare i de norra och södra divisionerna.

Andra konferenser förväntas följa, framför allt Atlantkustens 14-lagskonferens. ACC planerar att implementera en ny schemaläggningsmodell så snart som 2023.

Syracuse sportchef John Wildhack sa att det var osannolikt att ACC skulle följa Pac-12 och bli av med sina divisioner i år.

“Jag tror inte att du skulle se det. Vi har redan släppt vårt schema för 2022. Men vi skulle kunna göra det med 2023, säger Wildhack, som sitter i en underkommitté som försöker ta reda på det bästa formatet för konferensschemat. “Ingen anledning till att vi inte kunde göra det 2023.”

För att ha ett konferenstitelspel krävde NCAA-reglerna tidigare att ligorna skulle delas upp i divisioner om de inte kunde spela ett fullständigt round-robin-schema. De 10-medlemmar Big 12 beslutade sig för att återuppta sitt titelspel även utan divisioner, delvis för att höja profilen för vinnaren för slutspelsövervägande.

Det var uppenbarligen också Pac-12-cheferna i tankarna.

“Vårt mål är att placera våra två bästa lag i vår Pac-12 fotbollsmästerskapsmatch, som vi tror kommer att ge vår konferens den bästa möjligheten att optimera CFP-inbjudningar och i slutändan vinna nationella mästerskap,” sa Pac-12-kommissionär George Kliavkoff. “Dagens beslut är ett viktigt steg mot det målet och ökar omedelbart både fansens intresse för, och mediavärdet av, vårt fotbollsmästerskapsspel.”

DI-rådet godkände också en rekommendation från fotbollsövervakningskommittén avsedd att hjälpa till med ledningshanteringen och lyfta det årliga stipendietaket på 25.

Medan maximalt 25 så kallade initialräknare kommer att avstås under de kommande två åren, kommer den totala stipendiegränsen på 85 per lag i Bowl Subdivision och 63 i Championship Subdivision att förbli på plats. Förändringen, med stöd av American Football Coaches’ Association, syftar till att hjälpa lag att fylla på listor som har tunnats ut genom övergångar.

Ännu väntat är ett förslag om att ställa in angivna perioder när spelare kan gå in på transferportalen och omedelbart vara behöriga på en ny skola. Fotbollstränare föreslog två, flera veckors datum, som börjar efter den ordinarie säsongen på senhösten och igen efter att vårens träningar vanligtvis slutar i slutet av april.

Eftersom liknande fönster sannolikt skulle behövas för andra sporter hanteras det förslaget av NCAA:s division I-transformationskommitté, som förväntas lämna rekommendationer i sommar.

Pac-12 sa att konferensschemat för nio matcher baserat på divisioner på plats för den här säsongen kommer att vara oförändrat, men modeller för framtida säsonger kommer att ses över.

ACC överväger en 3-5-5-modell för fotbollsschemaläggning som skulle ha lag som spelar tre motståndare som permanenta schemaläggningspartners årligen, och sedan rotera de andra 10 lagen över två säsonger i schemat med åtta matcher (fem ett år, fem nästa år ).

Förändringen tar upp två problem med de nuvarande sju-lagsdivisionerna och en permanent crossover-konkurrent: Konferensmedlemmar som går år utan att spela varandra och obalanserade divisioner som ibland har skapat skeva matchups i ligatitelspelet.

Utan divisioner skulle en konferens vara mer sannolikt att ha sina två mest framgångsrika lag i sitt mästerskapsspel och förbättra sina chanser att ha ett eller två lag uttagna till College Football Playoff.

Pac-12 noterade att fem av dess 11 matcher i mästerskapsmatcher skulle ha varit annorlunda om konferensen hade matchat sina två bästa lag istället för divisionsvinnare.

The Big Ten och Southeastern Conference överväger också framtida schemaläggningsmodeller och om de ska hålla sig till divisioner.

The Big 12 funderar på en återgång till en divisionsuppsättning när de förbereder sig för att välkomna fyra nya medlemmar 2023, vilket kan öka antalet lag i konferensen till 14, åtminstone tillfälligt.

Texas och Oklahoma kommer att lämna Big 12 efter säsongen 2024 och gå med i Southeastern Conference. Inkommande Big 12-medlemmar BYU, Cincinnati, Houston och UCF förväntas gå med i konferensen 2023.

___

AP Sports Writer Aaron Beard bidrog till denna rapport.

___

Mer AP college fotboll: https://apnews.com/hub/college-football och https://twitter.com.AP_Top25

.
#Pac12 #tar #bort #divisionerna #ögonblick #efter #att #NCAA #banat #väg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *