Saban: Texas A&M "köpte alla spelare i laget"

Saban: Texas A&M “köpte alla spelare i laget”

Alabama-tränaren Nick Saban pekade ut Texas A&M för att ha “köpt” sin högst rankade signeringsklass och kastade strålkastarljuset på den oavsiktliga effekten av namn-, image- och likhetsrättigheter på rekryteringar under ett event med lokala företagsledare onsdag kväll i Birmingham.

“Jag menar, vi var tvåa i rekryteringen förra året,” sa Saban till publiken. “A&M var först. A&M köpte alla spelare i deras lag – gjorde en affär för namn, image, likhet. Vi köpte inte en spelare, okej? Men jag vet inte om vi kommer att kunna hålla fast vid det i framtiden för att fler och fler gör det. Det är tufft.”

Saban sa att Alabama-spelare tjänade 3 miljoner dollar “på rätt sätt” förra året och att endast 25 spelare kunde utnyttja NIL-möjligheter.

Han är inte den första tränaren som ropar ut Aggies vid namn. I februari sa Ole Miss-tränaren Lane Kiffin, “Texas A&M skulle ådra sig en lyxskatt på hur mycket de betalade för sin signeringsklass.”

Det föranledde ett strängt svar från Texas A&M-tränaren Jimbo Fisher, en före detta Saban-assistent, under sin presskonferens dagen därpå när han sa att tränare som spred rykten om affärer som utlovats till rekryter var “clownhandlingar” och “oansvariga som fan.”

Problemet med NIL, sa Saban på onsdagen, är att “tränare försöker skapa en fördel för sig själva.”

Saban sa att tränare vet hur mycket pengar som finns tillgängliga från deras skolas kollektiv – en grupp programsupportrar som slår ihop sina resurser för att erbjuda erbjudanden till idrottare – och “hur mycket han kan lova varje spelare.”

“Det var inte vad det var tänkt att vara”, sa han. “Det är vad det har blivit. Och det är problemet inom college-friidrott just nu. Nu säger varje spelare, ‘Jaha, vad ska jag få?”

Saban sa att folk skyller på NCAA, “Men till försvar för NCAA är vi där vi är på grund av rättstvisterna.”

Förra sommaren fastställde Högsta domstolen ett lägre domstolsbeslut som sa att begränsning av utbildningsrelaterade förmåner bröt mot antitrustlagar. I kölvattnet av det beslutet antog NCAA regler som var mycket mindre restriktiva, inklusive att tillåta idrottare att dra nytta av deras namn, bild och likhet.

NCAA:s regler förbjuder endast en skola eller dess anställda att betala idrottare direkt för deras NIL-rättigheter.

“Om NCAA inte får något skydd från rättstvister, oavsett om vi måste få en antitrust eller vad det nu är, ur en federal regeringssynpunkt, kommer detta inte att förändras eftersom de inte kan tillämpa sina regler,” sa Saban. “Precis som [Alabama basketball coach Nate Oats] sa, vi har en regel just nu som säger att du inte kan använda namn, bild, likhet för att locka en spelare att komma till din skola.

“Fan, läs om det i tidningen. Jag menar, Jackson State betalade en kille 1 miljon dollar förra året som var en riktigt bra division I-spelare för att komma till skolan. Det stod i tidningen, och de skröt om det. Ingen gjorde det. något om det. Jag menar, de här killarna i Miami som ska spela basket där för $400 000, det står i tidningen. Killen berättar hur han gör.”

Jackson State-spelaren Saban syftade på är Travis Hunter, en femstjärnig prospekt som vände sitt engagemang från Florida State och skrev på med HBCU-programmet under den tidiga signeringsperioden i december. Jackson State tränare Deion Sanders förnekade ryktet om att Hunter hade erbjudits mer än 1 miljon dollar.

Sanders reagerade starkt på Sabans kommentarer onsdag kväll, twittrar: “Du tror bäst att jag kommer att ta upp det LIE Coach SABAN berättade imorgon. Jag blev & väckt av min son @ShedeurSanders som skickade artikeln till mig om att VI BETALADE @TravisHunterJr en miljon för att spela på @GoJSUTigersFB! Vi som FOLK gör det inte måste betala våra FOLK för att spela med våra FOLK.”

Sabans kommentarer om Miami hänvisade till tidigare Kansas State basketspelare för män Nijel Pack, som överfördes till orkanerna i april. Kort därefter tillkännagavs det att han undertecknat ett tvåårigt avtal om 400 000 USD NIL med det Florida-baserade hälsoteknikföretaget LifeWallet.

Saban sa att han har sagt till spelarna att de alla kommer att få samma möjligheter från Alabamas kollektiv men gjorde skillnaden att “Du kan gå och tjäna hur mycket du vill.”

“Jag säger samma sak till rekryterna: Vårt jobb är inte att köpa dig att komma till skolan här,” sa han. “Och jag vet inte hur du sköter ditt omklädningsrum. Och jag vet inte om det här är en hållbar modell.”

.
#Saban #Texas #köpte #alla #spelare #laget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *