Vangelis, kompositör av Chariots of Fire och Blade Runner soundtracks, dör 79 år gammal

Vangelis, den grekiske kompositören och musikern vars synthdrivna arbete förde enorma dramatik till filmljudspår inklusive Blade Runner och Chariots of Fire, har dött 79 år gammal. Hans representanter sa att han dog på sjukhus i Frankrike där han behandlades.

Född Evángelos Odysséas Papathanassíou 1943, vann Vangelis en Oscar för sin 1981 Eldvagnar ljudspår. Dess upplyftande pianomotiv blev världsberömt och nådde nummer 1 på de amerikanska listorna, liksom det medföljande soundtrackalbumet.

Vangelis, mestadels självlärd inom musik, växte upp i Aten och bildade sitt första band 1963, kallat Forminx, som spelade dåtidens popmusik: uptempo rock’n’roll, svepande ballader och Beatles coverversioner, med Vangelis som levererade orgel. rader.

De splittrades 1966 och Vangelis blev författare och producent för uthyrning, arbetade för andra musiker och bidrog med partitur till grekiska filmer. Två år senare åkte han till Paris för att fortsätta sin karriär, där han bildade proggrockkvartetten Aphrodite’s Child med grekiska expats inklusive Demis Roussos. Deras singel Rain and Tears var en hit Europatoppar de franska, belgiska och italienska listorna och når Storbritanniens topp 30.

Vangelis i sitt hem i London, 1982.
Kommersiella höjder … Vangelis i sitt hem i London, 1982. Foto: Martyn Goddard/Alamy

Efter att de splittrades – Vangelis ansåg att den kommersiella popvärlden var “väldigt tråkig” – återvände han till att göra mål på film och TV. Genom att tacka nej till en inbjudan att ersätta Rick Wakeman på keyboards i Yes, flyttade han till London och skrev ett soloavtal med RCA Records: hans LP-skivor Heaven and Hell (1975) och Albedo 0.39 (1976) nådde var och en av Storbritanniens topp 40, den tidigare också används för att soundtracka Carl Sagans populära tv-serie Kosmos. Sambandet med Yes fullbordades äntligen senare under decenniet, när han slog sig ihop med bandets Jon Anderson för duon Jon och Vangelis, vars debutalbum gick topp 5.

Vangelis hade fortsatt sitt filmmusikarbete under hela 1970-talet, men det var på 1980-talet som detta nådde sina kommersiella höjder. Chariots of Fire blev oskiljaktiga från Vangelis tidlösa tema, och musiken blev synonym med slowmotion-sportmontage. “Min musik försöker inte framkalla känslor som glädje, kärlek eller smärta från publiken. Det går bara med bilden, för jag arbetar i nuet”, förklarade han senare.

Hans partitur till Blade Runner är lika hyllad för sin frammaning av en olycksbådande framtida version av Los Angeles, där robotar och människor lever obekvämt bredvid varandra, genom att använda långa, illvilliga synthnoter; saxofoner och frodiga ambientpassager förstärker filmens romantiska och gripande ögonblick. “Det har visat sig vara en väldigt profetisk film – vi lever i en sorts Blade Runner-värld nu”, sa han 2005.

Senare under decenniet gjorde han det Palme d’Or-vinnande politiska dramat Missing från Costa-Gavras, med Jack Lemmon i huvudrollen; Mel Gibson och Anthony Hopkins drama The Bounty; och Mickey Rourke med Francesco. Han arbetade igen med Blade Runner-regissören, Ridley Scott, på filmen 1492: Conquest of Paradise från 1992, och på andra håll under 1990-talet, spelade han in Roman Polanskis Bitter Moon och dokumentärer av Jacques Cousteau.

Vangelis 2001.
En fascination för yttre rymden … Vangelis 2001. Foto: Simela Pantzartzi/EPA

Vangelis använde grekisk instrumentering vid sidan av de typiska orkestrarna som användes vid filmpoäng på Oliver Stones klassiska epos från 2004, Alexander.

Hans senaste partitur är för El Greco, en grekisk biopic från 2007 av renässansmålaren. Den grekiske artisten, som flyttade till Spanien och fick sitt smeknamn där, blev mycket beundrad av Vangelis, som komponerade album 1995 och 1998 som var inspirerade av och uppkallade efter honom.

Vangelis, som ständigt firas för sitt suggestiva Chariots of Fire-tema, fick också i uppdrag av idrottsorgan att soundtracka stora evenemang, inklusive OS 2000 i Sydney, VM 2002 i Japan och Sydkorea och OS 2004 i Aten. Han skrev också balettpartitur och musik till scenproduktioner av Medea, The Tempest och andra pjäser.

Soloutsläppen förblev stabila vid sidan av hans beställningsverk och inkluderade ibland samarbeten med sångare som Paul Young.

En fascination för yttre rymden fann röst i 2016 års Rosetta, tillägnad rymdsonden med samma namn, och Nasa utsåg hans stycke Mythodea från 1993 (som han påstod sig ha skrivit på en timme) till den officiella musiken för Mars Odyssey-uppdraget 2001 Hans sista album, Juno to Jupiter 2021, inspirerades av Nasa-sonden Juno och innehöll inspelningar av dess lansering och hur själva sonden fungerar i yttre rymden.

Bland dem som hyllade Vangelis var den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis, som hyllade “en pionjär inom elektroniskt ljud”.

#Vangelis #kompositör #Chariots #Fire #och #Blade #Runner #soundtracks #dör #år #gammal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *