2022 PGA Championship: Rory McIlroys sällsynta, heta start väcker hoppet om hans stora vinnarpotential

2022 PGA Championship: Rory McIlroys sällsynta, heta start väcker hoppet om hans stora vinnarpotential

TULSA, Okla. — På onsdagseftermiddagen, efter sin sista träningsomgång för veckan, frågade Rory McIlroy någon i närheten av klubbhuset om de någonsin hade hört talas om The Gathering Place, en enorm Tulsa-park där föräldrar ofta tar sina äventyr – söker barn. På torsdagsmorgonen, efter sin första omgång av 2022 PGA Championship, gjorde McIlroy Southern Hills till sin egen personliga lekplats.

McIlroy sköt 5-under 65 för att ta klubbhusets ledning i årets andra stora mästerskap, och han höll det vid dagens slut. Tillsammans med sina 64 i sista omgången av Masters, har han nu tagit 129 slag under de två senaste stora rundorna, ett omöjligt antal med tanke på svårigheten på båda banorna. Hans 64 på Augusta National i april var dagens bästa omgång med tre, och denna 65 på torsdagen var dagens bästa med en över Will Zalatoris och Tom Hoge.

Det har varit mycket bestörtning – både internt och externt – över hur McIlroy har startat stora mästerskap de senaste åren. Sedan sin senaste stora vinst i PGA-mästerskapet 2014 har han ständigt funnit sig själv spela bakifrån och behövt mirakelrundor på 60-talet på helgen för att ha en chans att vinna någon av de fyra viktigaste tävlingarna.

Sedan början av 2015, McIlroy har en skillnad på 103 slag mellan sin första omgång och de tre sista omgångarna i majors. Det är ett problem eftersom att spela ikapp Dustin Johnsons, Jordan Spieths och Collin Morikawas i världen kräver perfektion, och golf i stora mästerskapen bekämpar nästan alltid perfektion.

Tidigt på torsdagen, när McIlroy startade med Spieth och Tiger Woods, såg det ut som om den här statistiken skulle fortsätta. Woods slog det första hålet med fågel medan McIlroy och Spieth parerade, och det fanns en känsla av att Woods, som har spelat fyra rundor under de senaste 18 månaderna, skulle visa sina partners hur stora mästerskapsspel ska se ut.

McIlroy startade inte dåligt, men Woods såg skarp ut, och det var lätt att föreställa sig att McIlroy undrade hur den här snubben som drog ett ben runt bollplanken slog honom med tre. Woods bleknade snabbt och Spieth kunde inte lokalisera puttslaget som har undgått honom hela säsongen. McIlroy gav dem båda en show.

En av de stora förarna i sportens historia gjorde en av sina fantastiska prestationer utanför tee i sitt 53:e stora mästerskap. En ny design av banan som konstruerats för att sparra både intellektuellt och fysiskt med de bästa järnspelarna i världen hade inget skydd för flyganfallet McIlroy gjorde på den. Det hade inte heller någon utväg när McIlroy studsade runt platsen som ett barn som trasslade från apbarer till djungelgym.

McIlroy slog 10 av 14 fairways, vilket faktiskt inte är den mest imponerande delen. Det var det faktum att han slog 10 drives på 325 yards eller mer. Här är de från längst till kortast.

 • 378 meter
 • 378 meter
 • 369 meter
 • 354 meter
 • 338 meter
 • 337 meter
 • 334 meter
 • 332 meter
 • 327 meter
 • 326 meter
 • 306 meter
 • 306 meter

Inte ens en stat känd för sina offensiva fotbollslag var beredd på det där nivå av eldkraft. McIlroy betalade föraren också, med bra avståndskontroll och en het putter. Han spelade alla 18 hålen i ett stort mästerskap i torsdags och gjorde inte en enda poäng sämre än fyra.

“Jag känner att den här banan låter dig vara ganska aggressiv utanför tee om du vill vara det”, sa McIlroy efter sin runda. “Så, jag slog ganska många förare där ute och utnyttjade min längd och avslutade det med lite fint järnspel och lite snygg putting.”

Den tidiga låga siffran är också meningsfull när det gäller att vinna. På tisdagen tillfrågades McIlroy om hur han förenade tanken han ställde på Augusta National i april att spela konservativ tidigt i stora mästerskap var den snabbaste vägen till att vinna den femte delen av hans karriär. Han log när han svarade.

“Du kan inte planera att komma ut i förväg,” sa han. “Det är bara något som händer om du spelar bra och du får lite fart. Du känner det liksom. Det är inte som om jag gick ut med tankesättet de fyra turneringarna där jag ska gå ut och skjuta 65 den första två dagar och låt dem alla komma och fånga mig. Det bara hände. Jag tror att de saker som har hindrat mig från att tävla eller kunna vinna dessa majors under de senaste åren är stora siffror och att skjuta mig själv. av det typ tidigt.”

Och ändå är det enda sättet som McIlroy har vunnit stora mästerskap på framifrån genom att skjuta något dumt den första dagen. Konservatismen kan ha hållit kvar honom i fler majors när det gäller att ticka av topp 10, men att vinna tar ofta en del mod tidigt i veckan, och McIlroy lutade sig mot ledningen han byggde på torsdagen efter att ha gjort birdies på fyra av sina första sex hål. Han gick ut i 31 och klorade sig till 34 på ryggen, inte genom att spela förebyggande försvar utan genom att luta sig ännu hårdare på sin förare. Han snittade 326 yards på sin första nio och 337 på ryggen.

“Jag tror [you’re] bara nöjd med när man får en bra start sådär, ibland kan man kanske börja vara lite försiktig eller börja ge sig själv lite mer marginal för misstag, men jag höll mig till min spelplan, sa han. förblev aggressiv, slog den föraren upp 4, tog en aggressiv linje på 5. Ja, jag höll fast vid det jag försökte göra där ute, vilket jag var nöjd med.”

I alla sina fyra stora vinster – 2011 US Open, 2012 PGA, 2014 Open, 2014 PGA – hade McIlroy antingen ledningen eller var inom en av dem efter omgång 1. I tre av dessa händelser, öppnade han med 66 eller bättre. Det är första gången sedan Valhalla 2014 som han skjuter 66 eller bättre i den första omgången. Dessutom, fem av de sju stora vinnarna på Southern Hills har gått tråd till tråd.

Med andra ord, allt kommer upp McIlroy efter en omgång på Southern Hills, eftersom en av de stora frontfigurerna i sporten nu är storfavorit till att gå med Byron Nelson, Seve Ballesteros och Peter Thomson i historien med fem stora vinster. Om han gör det den här veckan kommer han att ha nått fem i en ålder som var yngre än förra årets mästare, Phil Mickelson, vann sin första.

Rick Gehman och Kyle Porter sammanfattar torsdagens action från Southern Hills. Följ och lyssna på The First Cut on Apple Podcasts och Spotify.

Söndagen är dock långt kvar. Det finns mycket golf att spela. Många saker kan hända. Alla dessa är plattityder som alla spyr ut tidigt under stora mästerskapsveckor eftersom det är säkrare att vara försiktig än att drömma. Det gör mindre ont på det sättet. Men jag tror att vi alla vet vart det här är på väg.

McIlroy spelar på den typen av klipp som man inte lätt kommer ifrån. Om han inte leder in på söndagen, kommer han att vara någonstans nära, och det betyder att söndagen kommer att kännas tung som fan. Det är vad som händer när generationstorheter går åtta år utan grön ruta på Wikipedia-sidan.

På onsdagen, när det sista lugnet lade sig över Southern Hills, befann sig McIlroy i presscentret som ligger precis ovanför den omslutande vattenrutschbanan som matas in i Southern Hills pool, som såg extremt inbjudande ut eftersom den tunga Tulsa-värmen genomsyrade varje skrymsle och vrå av fastigheten. . Hans frus gamla medarbetare skyndade på att lägga sista handen på deras främsta evenemang, och McIlroy plockade upp sin nästan 2-åring inne i byggnaden och pekade på banderollen inne i byggnaden till hennes pappa från Valhalla för nästan åtta år sedan.

Han skämtade om att 2014 var tillbaka när han faktiskt var dominerande i en sport som alltid har sett så lätt ut för honom, och alla skrattade.

Humoristiskt självförakt har också alltid en antydan av sorg, eftersom självförakt egentligen oftast döljer självbevarelsedrift, och McIlroys verkliga fråga inuti det skämtet är samma fråga som alla andra har ställt de senaste åren : Kommer han någonsin, när som helst, att vara den spelare han var?

En omgång ger förstås inte svaret. Men om historien betyder något alls, så var den här 65:an åtminstone en antydan.

Rory McIlroy har inte gjort många väggmålningar under de senaste åtta åren, åtminstone inte sådana som är värda att hänga i hallarna vid stora mästerskap. Men de första 18 hålen på denna lekplats var en påminnelse om vad han en gång var, och med nästan ett decennium av förväntningar på hans axlar och tre rundor kvar, vad han kunde bli igen.


#PGA #Championship #Rory #McIlroys #sällsynta #heta #start #väcker #hoppet #hans #stora #vinnarpotential

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *