Atlanta möter Amelie i en rolig, fruktansvärd, innerlig säsongsavslutning

Atlanta möter Amelie i en rolig, fruktansvärd, innerlig säsongsavslutning

Adriyan Rae som Candice, Zazie Beetz som Van, Shanice Castro som Shanice och Xosha Roquemore som Xosha i Atlanta

Adriyan Rae som Candice, Zazie Beetz som Van, Shanice Castro som Shanice och Xosha Roquemore som Xosha i Atlanta
Foto: Roger Do Minh/FX

AtlantaAmbitionen har inte känt några gränser den här säsongen. Tio avsnitt som publicerades som ägde rum på en Europaturné har tagit oss långt från programmets huvudkaraktärer, till en mängd olika orelaterad liv och situationer. Finalen är en efterlängtad återkoppling med en av de fyra främsta. Van har varit en knappt närvarande närvaro den här säsongen, slingrar sig runt handlingens periferi och motsätter sig Earns försök att få kontakt med henne. Slutligen, i det här avsnittet får vi veta var hon har varit och (mer betydelsefullt) vad hon tänker på. Van har flytt till Paris, där hon har träffat en kock, antagit en Audrey Tatou-frisyr och antagit en fransk accent. Naturligtvis.

Inramningen för denna upptäckt är smart. Candice (Adriyan Rae), en vän till Van’s från Atlanta, är i Paris för att träffa en rik man för ett lukrativt sexuellt möte. Hon har tagit med sina vänner Shanice (Shanice Castro) och Xosha (Xosha Roquemore) på semester. (Den sakliga utläggningen är perfekt: för ett decennium sedan skulle premissen för sexarbete ha varit mer chockerande; i dagens värld, där Onlyfans är ett vardagsalternativ för en skuldtyngd generation, är det bara en ursäkt för en tjejresa. Ingen kink-shaming här.) Men hur ska de tycka att det är roligt med turister? “Du måste känna en lokal för att komma till de galna sakerna”, beklagar Candice.

Lösning beviljad. Candice ser Van på gatan, och den här nya franska versionen – så fransk att hon har en randig skjorta på sig och har en gigantisk baguette i ryggsäcken – tar trion med till ärenden runt Paris, där de lär sig om hennes nya liv. Hon är engagerad i något slags psykosexuellt maktspel med Alexander Skarsgård (som spelar en ljuga version av sig själv). Hon planterar droger. Hon slår en man blodig med den inaktuella baguetten i en konfrontation om ett mystiskt paket. I ett möte med en grupp tuffa hänvisar de till Van som Tarrare. “Mannen som åt upp barnet”, förklarar Van till sina konstiga följeslagare. (Det är en referens till en fransk historisk figur, en resande showman som umgicks med prostituerade och tjuvar och vars omättliga aptit till slut fick honom att äta kött.) På den noten beger sig kvartetten till en fest på Skarsgård, där Van håller på att laga mat. måltiden med sin nya franska pojkvän.

Inget av detta är logiskt i den realistiska världen Atlanta vi minns från säsong ett. Du måste bara ge dig själv över till programmets version av verkligheten, eller vad dess verklighet har blivit. Detta är Amelie, Atlanta stil, en sändning av alla tropfyllda berättelser om unga kvinnliga huvudrollsinnehavare som snubblar glatt genom kontinenten, från romersk högtid till Emily i Paris. Dessa kvinnor levde liv av total nyckfullhet och romantik. Atlantas syn på det moderna Paris involverar sexarbete, kink – och i en svängning som tar episoden från klarögd till total surrealism – baguette-bludgeoning och kannibalism.

Det är ett koncept, men det fungerar. En anledning är den alltid underbara Beetz, som verkligen får visa upp sitt utbud här. Oavsett om hon serverar den glädjen, slår sönder och slår sönder tallrikar på middagsfesten eller levererar den där djupt kände monologen vid floden, så är hon exceptionell.

Adriyan Rae som Candice och Zazie Beetz som Van i Atlanta

Adriyan Rae som Candice och Zazie Beetz som Van in Atlanta
Foto: Roger Do Minh/FX

En annan anledning är Stefani Robinsons manus, som konfronterar verkligheten att leva ett konceptuellt liv sällan är tillfredsställande. Efter att ha dopat in i det farsartade och surrealistiska, berör “Tarrare” från en mycket verklig plats. I den avslöjandet vid vattnet berättar Van om hennes kamp med inre mörker och identitet och varför hon flydde från Atlanta. Hennes replik om att Lottie tittar på henne med besvikelse är en hjärtekrossare, ett skarpt exempel på de lögner som depression kan berätta för oss – den planterar inte bara tankar i ditt huvud, den kan klistra in. uttryck över ansiktena på de människor som älskar dig. Naturligtvis slutar biktstunden med att Candice påminner Van: “Behöver du inte kissa på någon?” Även om du tycker att resten av avsnittet är överdrivet, är den här scenen exakt balanserad.

För ordens skull, Candice tar Van tillbaka hem, och Shanice går in i sitt uppdrag. Den sista bilden är en lika rolig sändning av den stereotypa föreställningen om Parisromantik som jag någonsin sett. Det är också en slags idealisk knapp för säsongen, eftersom det inte alls är en knapp på säsongen. Vi togs till oväntade platser av en show som var orädd för att göra råa och disharmoniska stopp längs vägen.

Vissa kommer inte att tycka att den här finalen är tillfredsställande. Vi ser inga bevis för Earn, Paper Boi och Darius. Det finns ingen indikation på hur Europaturnén går. Det finns ingen installation för nästa cykel av avsnitt, förutom Van på väg tillbaka till Atlanta. Showens inställning till den här säsongen kommer sannolikt att diskuteras mycket. Två spår sprang igenom – en antologisk, en episodisk – vilket inte tillät mycket karaktärsutveckling bland de fyra främsta. I slutändan tog det våra förväntningar på en traditionell berättelse och, ja, förbannad på dem.

Är detta rättvist mot dessa karaktärer och tittaren? Det är en fråga för säsongen, men inte det här avsnittet. Vissa människor som älskar TV blir mest exalterade när ett program bryter gränser för innehåll eller format. Andra sysslar främst med karaktärer och deras omsorg och matning. Enligt dessa kriterier var den här säsongen spännande och frustrerande. Även med de kriterierna blev finalen en fullständig succé. Van (och Beetz) fick en dag i solen, och en rik fransman blev kissad på under månskenet.

Herrelösa observationer

  • Symboliken hos Tarrare, den där kannibalistiska vän till sexarbetare och tjuvar, arbetar övertid. Det är en tillräckligt obskyr referens för att den inte verkar, um, hårdhänt. Van har själv hängt runt ett gäng människor som både är mogna för exploatering (och att bli uppätna levande) och har tillgång till mer pengar än de förmodligen borde, inklusive en vän som jobbar med sex. (Och kanske Van har sig själv? Van presenterar Candice för sin nya pojkvän som någon hon klädde av sig med på en kryssning. Det är inte klart om hon är häftig.)
  • Skarsgård är helt engagerad här och visar en tilltalande humor om sig själv och underhållningsbranschen. Hans bästa ögonblick: “Du knullade mig verkligen där – jag kanske förlorar Babyhaj film nu”, säger han till Van efter att hon planterat drogerna på hans hotellrum. Ytterligare poäng för dans i leopardmönstrade underkläder.
  • Jag hoppas att Shanice fick hela arvodet, men hon borde verkligen ge Candice ett snitt för att vara en god vän till både henne och Van.
  • Det finns många bra serier här. Den grekiska kören av Shanice och Xosha är roliga, särskilt när de ser att Van inte har lagt ifrån sig sin gigantiska baguette. “Det kanske är säkerhetsbröd – som om hon inte känner sig fransk utan det”, säger en. Deras utbyte när de försöker bearbeta det som händer är ett annat utmärkt ögonblick: ”Hon skadar ingen. Okej, hon sårar människor, men de är människor som verkar förtjäna att bli sårade.”
  • Kommer programmet att behålla detta delade fokus nästa säsong? Jag intervjuade Robinson i veckan, och hon ville inte säga det. jag är inte säker Atlanta kommer att upprepa säsong tres strukturformel; lusten att nål och överraska är alltför inbäddad i dess DNA. Eller är det?

.
#Atlanta #möter #Amelie #rolig #fruktansvärd #innerlig #säsongsavslutning

Leave a Comment

Your email address will not be published.