Europeiska aktier återhämtar sig, Kina kursen flytta hjälper sentimentet

Europeiska aktier återhämtar sig, Kina kursen flytta hjälper sentimentet

LONDON, 20 maj (Reuters) – Aktierna återhämtade sig på fredagen efter att Kina sänkte ett nyckelriktmärke för utlåning för att stödja sin ekonomi, även om en global aktiemätare förblev inställd på sin längsta veckoförlustsvit hittills bland investerarnas oro över avtagande tillväxt och hög inflation.

Kina sänkte sin femåriga prime rate (LPR) – vilket påverkar prissättningen av bolån – med 15 punkter på fredagsmorgonen, en kraftigare sänkning än väntat, eftersom myndigheterna försöker dämpa effekterna av en ekonomisk nedgång. Det lämnade den ettåriga LPR oförändrad. Läs mer

Klockan 1053 GMT, den paneuropeiska STOXX 600 (.STOXX) var upp 1,6 % och var inställd på sin första dagliga ökning på tre.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

MSCI världsaktieindex (.MIWD00000PUS)som spårar aktier i 50 länder, steg med 0,5 % men tappade fortfarande 1 % under veckan och på väg för sin sjunde veckovisa nedgång i rad, dess längsta förlustsvit sedan starten 2001. Det skulle också vara den längsta inklusive back-testade uppgifter som sträcker sig till januari 1988.

Amerikanska aktieterminer indikerade att Wall Street skulle följa efter, med S&P 500 e-minis upp 1,1%, Dow-terminer upp 0,9% och Nasdaq 100-terminer högre med 1,4%.

“Investerare är uppenbarligen ute efter att göra lite fyndjakt, eftersom vissa aktier ser ganska billiga ut för tillfället”, säger Nathan Sweeney, biträdande CIO för multi-asset på investeringschefen Marlborough.

Kinas LPR-nedskärning “visar att inte alla centralbanker försöker skapa en miljö där marknaden säljer av,” tillade han.

Euroområdets obligationsräntor var högre efter två dagar av rejäla fall då risksentimentet förbättrades efter Kinas räntesänkning.

Tysklands 10-åriga statsobligationsränta steg med 5 punkter (bps) till 0,989 %, fortfarande under förra veckans högsta åtta år på 1,189 %.

Penningmarknaderna prissätter nu 38 punkter av åtstramning från Europeiska centralbanken vid mötet i juli. Detta tyder på att en höjning på 25 bps är fullt prissatt, och marknaderna har en sannolikhet på ungefär 52 % för ytterligare 25 bps rörelse.

“En uppskjutning i juli verkar nästan vara en klar affär, liksom en övergång i september till noll inlåningsräntor”, säger analytiker på Bank of America Global Research i ett forskningsmeddelande.

“Vår övertygelse om fyra räntehöjningar totalt i år växer, och chansen är stor att bruset rör sig mer i riktning mot 50bp-höjningar än de 25bp vi fortsätter att förvänta oss.”

Den amerikanska 10-årsräntan låg på 2,864%, upp en räntepunkt från torsdagens stängning och ned från en topp på 2,873% tidigare på fredagen. Den tvååriga avkastningen klättrade två bps till 2,631% jämfört med en amerikansk stängning på 2,611%.

På valutamarknaderna var rörelserna relativt dämpade med dollarn lite förändrad men gick fortfarande mot sin värsta vecka sedan början av februari, efter en uppgång på 10 % under 14 veckor.

Dollarindexet, som mäter valutan mot sex stora rivaler, sjönk 0,1 % till 102,84.

Guldpriserna var fastare och var inställda på sin första veckouppgång sedan mitten av april när dollarn backade. Spotguld steg 0,2 % till 1 846 dollar per uns, efter att ha stigit 1,4 % till sin högsta nivå på en vecka i torsdags.

Oljepriserna var blandade när investerare jonglerade med en försvagad global ekonomisk tillväxtutsikter och en stramare centralbanks penningpolitik med det planerade europeiska förbudet mot rysk olja. Läs mer

Brent-terminerna för juli steg med 27 cent, eller 0,24 %, till 112,30 dollar per fat, medan US West Texas Intermediate (WTI)-olja för juni föll med 19 cent, eller 0,17 %, till 112,02 dollar den sista dagen som första månad.

Det mer aktivt handlade WTI-kontraktet för juli steg med 6 cent till 109,95 dollar per fat.

Bitcoin låg på 30 301 $. Den mindre rivalen Ether steg 1% till 2 037 $.

Världsaktier faller med 13 biljoner dollar i värde
Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Samuel Indyk i London och Andrew Galbraith i Shanghai; redigering av John Stonestreet och Hugh Lawson

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Europeiska #aktier #återhämtar #sig #Kina #kursen #flytta #hjälper #sentimentet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *