Inflationen kommer till Japan, mitt i fallande yen, inflationssubventioner.  Bank of Japan blåser av det som "övergående", kastar yen under bussen

Inflationen kommer till Japan, mitt i fallande yen, inflationssubventioner. Bank of Japan blåser av det som “övergående”, kastar yen under bussen

Det japanska folket är inte roade.

Förbi Wolf Richter för VARGGATA:

Okej, så här kör vi. Det totala konsumentprisindexet för alla varor i Japan steg med 0,4 % i april från mars, tredje månaden i rad med 0,4 % ökningar (4,8 % på årsbasis), och med 2,5 % från för ett år sedan, upp från en ökning med 1,2 % föregående månad, Japans Statistikbyrån rapporterade idag.

Det japanska folket är inte roade.

Livsmedelspriserna steg med 4,0 % jämfört med föregående år, inklusive färska livsmedel (+12,2 %), drivet av de allra viktigaste kategorierna färsk fisk och skaldjur (+12,1 %) och färska grönsaker (+12,2 %).

“Bränsle-, ljus- och vattenavgifterna” ökade med 15,7 % jämfört med föregående år, inklusive el (+21 %), gas för hemmet (+17,5 %) och ”Annan bränsle och lätt” (+26,1 %).

Priserna på hushållsvaror, såsom inredning och vitvaror, steg med 5 %.

De nu avslutade priskrigen bland trådlösa operatörer höll fortfarande nere den totala inflationstakten: indexet för “kommunikation” sjönk med 10,9 % jämfört med föregående år, men dessa priskrig hade nått sin topp förra året, med den kraftigaste nedgången från månad till månad i april 2021 (-24 % från mars). Nedgången jämfört med föregående år toppade med över 34 % i december. De senaste förändringarna från månad till månad tyder på att räntorna har planat ut. Och framöver kommer denna kategoris tryck nedåt på det totala prisindexet att försvinna, och de andra prishöjningarna kan bära dagen.

Grossistinflationen blåser ut. På måndagen släpptes Japans grossistprisindex för april, och det steg med 10 %, det värsta steget på minst 40 år, eftersom inflationstrycket håller på att byggas upp i pipelinen.

Inflationssubventioner förstås. Regeringen har godkänt en rad paket för inflationslindring, inklusive engångsutdelningar i kontanter på 50 000 ¥ (391 USD) per barn till låginkomstfamiljer för att hjälpa dem att betala för de högre priserna.

Inflationssubventionerna inkluderar även kontantbetalningar till bensingrossister och distributörer så att de skulle sänka sina bensinpriser, vilket skulle sänka bensinpriserna i detaljhandeln och därmed inflationsindexet för bensinpriser. Subventionernas storlek justeras veckovis.

Att subventionera grossister är ett genialiskt drag eftersom det pressar ned detaljhandelspriset på bensin, och därmed inflationsindexet, vilket då får det totala konsumentprisindexet att verka mindre dåligt. Dessa subventioner till grossister har varit i kraft sedan början av i år, och inflationsindex skulle se sämre ut utan dem.

Sjukvårdens “inflation” har till stor del beslutats av regeringen: pressa ner den. Sjukförsäkring och sjukvård i USA är enorma budgetposter för amerikaner, och inflationen har varit skenande. Så är inte fallet i Japan, som har ett statligt sjukförsäkringssystem för universell täckning, finansierat av skatter och individuella bidrag. Anmälan krävs, antingen anställningsbaserad eller bosättningsbaserad. Beloppen som japanerna betalar direkt för sjukvård (co-pays etc.) är små, jämfört med vad amerikaner betalar. Och en stor del av kostnaderna för konsumenterna bestäms av regeringen.

Så ja, prisindexet för “Medicinska tjänster” sjönk 1,8 % jämfört med föregående år i april, den kraftigaste nedgången på flera år. Indexet för ”läkemedel & hälsobefästning” steg 1,2 % jämfört med föregående år. Indexet för “Medicinska förnödenheter och apparater” sjönk med 0,3 % jämfört med föregående år.

Kärninflationsindex – ”Alla varor mindre färska livsmedel” i Japan – steg med 0,4 % i april från mars, efter att ha ökat med 0,5 % i mars och med 0,4 % i februari (genomsnitt på 5,2 % på årsbasis). Jämfört med föregående år steg den med 2,1 procent.

Bank of Japan: Det är bara övergående, kastar yen under bussen.

Indexet “Alla varor mindre färska livsmedel” är det mått som Bank of Japan använder för sitt inflationsmål på 2,0 % – eller som den kallar detta, det är “prisstabilitetsmål”. BoJ har i flera år motiverat sin orgie för penningtryckning baserat på att denna åtgärd mestadels varit under 2 %. Och när den gick över 2 %, slog BoJ den av på grund av vad den kallar sitt “inflationsöverskridande åtagande.” Och den säger, “Med detta åtagande strävar banken efter att öka trovärdigheten för att uppnå prisstabilitetsmålet på 2 procent bland allmänheten.”

Så sannerligen har BoJ blåst av inflationstrycket och har sagt, i bästa Powell-imitation, att dessa tryck bara är “övergående”.

“Det finns inget behov av att strama åt penningpolitiken som svar på en övergående trend, i motsats till en ihållande”, sa BoJ:s chef Haruhiko Kuroda till ett nervöst parlament i april.

Yenen har sjunkit hela året (förutom en studs de senaste dagarna), vilket är där en del av dessa inflationstryck kommer ifrån, eftersom den fallande växelkursen för yenen mot dollarn gör importerade råvaror och råvaror, inklusive livsmedel och energiråvaror, mycket dyrare.

Yenen har sjunkit mot dollarn eftersom BoJ vägrar att vika av sin negativa styrränta och avkastningskurvakontroll, även när Fed nu brottas med inflationen och amerikanska räntor har skjutit högre. Med tanke på BoJ:s hänsynslöshet har yenen betalat priset och BoJ har därigenom bidragit till att importera inflation.

Men till sin förtjänst och trots all dess oändliga penningskrivare-retorik avslutade BoJ sitt aggressiva köpprogram för statsobligationer i slutet av 2020, och dess innehav av japanska statspapper nådde sin topp i februari 2021.

Och det är fortfarande toppen, trots ett anfall av obligationsköp nyligen, som en del av dess avkastningskurvakontroll, för att försöka trampa ner den 10-åriga avkastningen som hotade att skjuta förbi BoJ:s övre gräns på 0,25%. Så innehavet av japanska statspapper steg i april men låg betydligt under februaritoppen.

Tycker du om att läsa WOLF STREET och vill stödja den? Använder jag annonsblockerare – jag förstår verkligen varför – men vill du stödja sidan? Du kan donera. Jag uppskattar det oerhört. Klicka på öl- och is-te-muggen för att ta reda på hur:

Vill du bli meddelad via e-post när WOLF STREET publicerar en ny artikel? Anmäl dig här.

#Inflationen #kommer #Japan #mitt #fallande #yen #inflationssubventioner #Bank #Japan #blåser #det #som #övergående #kastar #yen #bussen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *