Googles tidigare misslyckanden visades fullt ut vid I/O 2022

Googles tidigare misslyckanden visades fullt ut vid I/O 2022

Förstora / Detta var inte en riktig bild från Google I/O 2022, men det kunde ha varit det.

Google / Ron Amadeo

Google höll sin I/O-konferens tidigare denna månad, och för många Google-tittare kändes evenemanget som en seans. Googles vd Sundar Pichai klev upp på scenen för sitt huvudtal och kanaliserade andan från sedan länge döda Google-produkter. “Jag hör… något om en Android-surfplatta? Och en smartklocka?” verkade han säga.

Enligt min räkning stod “återuppväcka det förflutna” för ungefär hälften av företagets stora tillkännagivanden. I alla dessa fall skulle Google ha en mycket starkare position om det hade förbundit sig till en långsiktig plan och kontinuerligt upprepat den planen.

Tyvärr har företaget inte den typen av top-down-inriktning. Istället, för de flesta av de återuppväckta produkterna, försöker Google komma ikapp konkurrenterna efter år av stått stilla. Det finns en fråga vi måste ställa för varje tillkännagivande: “Kommer det att bli annorlunda den här gången?”

Android-surfplattor är tillbaka

Hur länge har Android-surfplattor varit döda? Vissa företag, som Samsung, har aldrig gett upp idén, men Googles sista bit av faktiska surfplattor hårdvara var Pixel C 2015. Androids surfplatta UI har varit borta ett tag. Dess utveckling toppade med den första lanseringen av Android 3.0 Honeycomb 2011, och varje efterföljande Android-utgåva och Google-appuppdatering urvattnade surfplattans gränssnitt tills det försvann. Apputvecklare tog Googles försummelse som ett tecken på att de borde sluta tillverka Android-surfplattor också, och ekosystemet föll isär.

Efter 2015 års Pixel C-släpp lämnade Google marknaden för surfplattor i tre år, sedan lanserade Pixel Slate Chrome-OS-surfplattan. Det lämnade sedan surfplattan marknaden för ytterligare tre år. Nu är det tillbaka. Kommer företagets nya planer producera ytterligare ett ettårigt under som Pixel Slate?

Några av de största nyheterna för surfplattor från programmet var att Google verkligen satsar på utveckling av surfplattor igen. Företaget meddelade att det skulle ta med surfplatta-gränssnitt till över 20 Google-appar, och det visade upp skärmdumpar för de flesta av dem. Tablettversioner av Google Play, YouTube, Google Maps, Chrome och ett gäng andra tunga spelare visades alla. Google fick till och med några tredje parter som engagerade sig i att skapa Android-appar för surfplattor, inklusive Facebook, Zoom och TikTok. Alla dessa kommer att hjälpa till att göra Android-surfplattan till något värt att investera i.

Google tillkännagav också en ny surfplatta, Pixel Tablet, med en release planerad till det mycket avlägsna datumet “någon gång 2023.” Det är en bredbildsplatta som ser stor ut och vanliga telefonappar ser inte bra ut på den. Jag spekulerar här, men Pixel Tablet ser billig ut. Jag säger inte det som ett ringa mot produkten; Jag menar att den verkar inriktad på att konkurrera mer med Amazon Fire-surfplattor än iPads.

Produkten fick bara en 30 sekunder lång teaser på Google I/O, men Google visade upp vad som ser ut som en tjockare surfplatta, vilket vanligtvis är ett kännetecken för en billigare enhet. Den ensamma kameran på baksidan såg ut som en fyndkamera i källaren, och baksidan kan till och med vara av plast. Om Google ville rikta in sig på iPaden hade vi förmodligen sett en tunnare design och en hög med tillbehör, som en penna och tangentbord.

Att gå efter Fire-surfplattan skulle vara vettigt. De är de mest populära Android-surfplattorna på marknaden. Med tanke på Googles omogna surfplattekosystem skulle det vara lättare att vinna människor över med en billigare produkt än att ta betalt direkt utanför porten. Detta skulle inte heller vara nytt, eftersom Nexus 7 linje definierade billiga surfplattor i några år tills Google tappade intresset.

Googles presentation stämde också perfekt med ryktet att företagets nästa “smart display” skulle vara en löstagbar surfplatta. Det sista som teasern visade var en uppsättning pogo-stift, som kan vara för en smart displaydocka. Google lyfte också fram stöd för Google Nest-kamera för smarta hem, som för närvarande är en smart displayfunktion. Dockat smart visningsläge är något Fire tabletter gör idag och ger mer trovärdighet åt idén att Google vill konkurrera med Amazons produkter.

Hittills får allt detta arbete att verka som att Google försöker få tillbaka vad det kastade bort kort efter releasen av Honeycomb. Företaget släppte redan en surfplatta-centrerad uppdatering till Android i mars—Android 12L—men det var mycket mindre ambitiöst än Honeycomb-utgåvan. Android 13 kommer att fortsätta med lite mer surfplattaarbete.

Framväxten av hopfällbara enheter har också förändrat marknaden, och dessa enheter behöver surfplattor för att fungera bra. Om personer med flaggskepps Android-telefoner plötsligt har enheter som öppnar sig för surfplattor skulle marknaden för surfplattor bli mycket starkare. Förutsatt att den hopfällbara framtiden verkligen händer, kommer fler och fler enheter att kräva appdesigner på stor skärm även om den fristående Android-surfplattan fullkomligt tankar.

#Googles #tidigare #misslyckanden #visades #fullt #vid

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *