Och vinnaren av "American Idol" säsong 20 är...

Och vinnaren av “American Idol” säsong 20 är…

“American Idol” säsong 20 topp tre finalisterna Leah Marlene, Noah Thompson och HunterGirl. (Foto: ABC/Eric McCandless)

En stjärna föddes i USA i söndags, då amerikansk idol Finalen med Springsteen-tema från säsong 20 kulminerade med Kentucky-byggnadsarbetaren Noah Thompson som vann Idol titel. Det här resultatet var något överraskande, med tanke på att den regelbundet spelande countryrockaren HunterGirl hade blivit framskjuten som årets guldtjej ända sedan domaren Luke Bryan handlevererade henne seriens första eftertraktade platinabiljett någonsin. Under tiden hade Noah – som inte hade någon sångutbildning eller yrkeserfarenhet – bara provat på showen eftersom hans medarbetare Arthur i hemlighet hade anmält honom. (“Han är inte född för att arbeta med oss,” sa Arthur till domarna på säsong 20-premiären, och höll ett passionerat tal som fick det att verka som om han också provspelade… för att vara Noahs manager eller publicist.)

Tittarna höll tydligen med Arthur, eller åtminstone kopplade till Noahs klassiska underdog Idol berättelse. Men tvåan HunterGirl och tredje plats indietrubaduren Leah Marlene gav definitivt Noah hård konkurrens på söndagen. Vilken som helst av de tre tävlande kunde ha varit den här säsongens Boss, baserat på deras sista prestationer.

Den tre timmar långa finalen började med de tre bästa låtarna av den ultimata all-amerikanska rock ‘n’ roll-idolen, Bruce Springsteen (en Idol först), och även om jag skulle ha älskat att den här säsongens skörd av country/amerikanska/indiesångare tog ett skott på en Nebraska eller Född att springa spår, de alla intressant gick med Född i USA låtar. Leah valde den minst uppenbara låten, “Cover Me”, och även om det var ett sexigt, självsäkert framträdande som lutade sig mycket mot den där 80-talsstadiumrocken som hon gjorde så bra med förra veckans Journey and Pretenders-covers, domare Lionel Richie verkade tro att vänsterfältsvalet skulle skada henne och varnade, “Jag säger till dig, det är viktigt: Låtvalet är allt nu. Bekantskap — du vill att publiken ska sjunga med dig.” Lionel försäkrade fortfarande Leah att även om “Cover Me” var “inte så bekant” så “förvandlade hon den till sin låt oavsett”, och Katy Perry tyckte att det var “sådant groove” och kallade Leah “hela paketet”. Men sedan sa Katy till Leah, i vad som verkade vara en diplomatisk kyss, “Bara mängden tillväxt som du har gjort på så kort tid, du har vunnit, punkt – slutet på historien.”

Tydligen det var slutet för Leahs körning Idol, men hennes historia har egentligen bara börjat. För den andra omgången framförde de tre bästa sina ursprungliga debutsinglar – ironiskt nog låtar som, genom design, Allt of America skulle vara obekant med – och detta var Leahs tid att glänsa. Leahs stämningsfulla folk-pop-ballad “Flowers” var en vemodig ode till hennes förflutna jag, och den var definitivt den hippaste av nattens original som gav ifrån sig Hägring-era Fleetwood Mac-vibbar. Det var ett riktigt uppkopplat, sött framträdande, och en visserligen “överväldigad” Leah var i tårar när den upphetsade studiopubliken samlades runt henne.

“Mängden kommer inte att ljuga. När de börjar skandera så, är du inne på något, mitt barn. Rekvisita till din låtskrivarsida”, proklamerade Lionel. “Den låten är så vacker och kommer att förändra så många andras liv. Du är en lysande budbärare”, sa Katy. Senare gick Katy och Leah samman för en duett av Katys “Firework”, en låt som Leah en gång förtjusande framförde akustiskt vid 9 års ålder. Så på ett sätt vann Leah verkligen, eftersom hennes barndomsdrömmar gick i uppfyllelse.

Efter omgång två tillkännagav Ryan Seacrest säsongens resultat på tredje plats, och sedan kom det hela till de två country-croonersna – vilket gav lång tid Idol tittare som jag själv tillbakablickar till säsong 10:s Scotty McCreery/Lauren Alaina-final (när hipster-outlier Haley Reinhart placerade sig på tredje plats, men fortsatte med en fantastisk indiekarriär.) När det gäller årets finals andra två Bruce-låtar, gick HunterGirl med ev. de mest uppenbart Född i USA hymn, “Dancing in the Dark.” Det var hennes vanliga goodtime-gal shtick – rolig men lätt, tar inte precis en chans eller uppfinner några hjul på nytt. Publiken åt upp det, dock, liksom domarna, som hade rotat efter henne hela säsongen. “Du har verkligen roligt med det. Du leker med alla. Du är bekväm. Det här är din scen. Du tog verkligen med dig den elektriciteten. … jag tror inte att du är en stjärna; Jag tror att du är en supernova“, hyllade Katy, medan Lionel sa till HunterGirl, “Faktum är att du nu äger scenen. Min kära, du har en karriär.”

Raspy everyman Noah var redan finalisten mest sannolikt att dra nytta av Bruce-behandlingen, men han gjorde det bäst urval och levererar en pyrande tolkning av Katys favoritlåt från Springsteen, “I’m on Fire”. Lionel gav honom smeknamnet “Noah Springsteen”, och Katy forsade, “Så många människor har blivit kära under den låten, använde den som sin första danslåt. Jag tror att du bara kom in och grep alla hjärtan i Amerika genom att sjunga den låten.”

I originalomgången var det dock HunterGirl som hade fördelen. Noahs singel, “One Day Tonight”, lät modern, om än generisk och midtempo och alldeles för säker. Det var definitivt inte det bästa skyltfönstret för hans kvava, husky ton. Men det hade visat sig innan söndagens final ens sändes, så jag antar att det var ett gott tecken. “Du är precis på väg att göra något riktigt stort. Sluta inte drömma. Det finns en plan för dig i ditt liv”, sa Katy till honom.

Samtidigt var HunterGirls “Red Bird” precis vad hon behövde för att dela upp landets röstblock och potentiellt stjäla mästerskapet från Noah. “Röda fåglar har varit en stor sak för min familj”, förklarade hon. “Det betyder att när du ser en röd fågel, att någon vakar över dig.” Den sentimentala, CW Network-temaliknande balladen gav alla känslor, även om den inte passade riktigt för HunterGirls skrikiga leverans. (Jag skulle faktiskt ha älskat att höra Leah sjunga detta.) Till och med den vanligtvis stoiske Luke slet upp och sträckte sig efter vävnaderna.

Med de två främsta nu till synes hals och hals avslutade HunterGirl och Noah omröstningen genom att reprisa låtar från tidigare under säsongen. HunterGirls redux av Rascal Flatts “Riot” var helt trevlig, men det var inte riktigt ögonblick att Noahs sista sång var — och detta var när Noah tydligen tog ledningen med sitt extranummer av Rihannas “Stay”. När han valde det där utanför boxens låtval under Showstoppers Round för veckor sedan, var det inte bara första gången jag verkligen lade märke till den gröna countrysångaren, utan ett av de bästa och mest intressanta framträdandena under hela säsongen. När jag återbesöker “Stay” nu, allt städat-fint i en snygg kostym, verkade det som att Noahs tid var inne. Han såg ut och lät som en idol. “Det var en av mina favoritlåtar du sjöng hela säsongen. Jag är så glad att du valde det. Och den tillväxt! Från när du sjöng senast till när du sjöng den ikväll, slog du en del anteckningar“, utbrast Katy. “När du gjorde det tidigare under säsongen visste jag, vi visste att du hade något. Du bevisade det bara ännu mer just då, sa Luke.

Och resten var Idol historia.

Tillsammans med ovanstående Katy/Leah-duett sjöng Luke och HunterGirl “I Told You So” av Randy Travis, och Noah bältade “Only One” med Melissa Etheridge och gjorde ett gediget jobb trots, underhållande nog, inte verkade veta vem Melissa var. Men söndagens superstora final tillät andra tävlande förutom de tre bästa att glänsa, med början med att topp 10 framförde “Good Feeling” med Flo Rida på taket av Hotel Roosevelt på Hollywood Blvd., och sedan gjorde alla gäststjärnduetter. Andra höjdpunkter var Earth Wind & Fire och Jay Copelands livfulla EW&F-medley, James Arthur och Fritz Hagers “Can I Be Him”, Ben Platt och Lady K:s eldiga “Take Me to the Pilot”, Michael Bublé och Christian Guardinos magiska och känslomässiga “Smile” och en fantastisk “She Used to Be Mine” av Sara Bareilles och Nicolina Bozzo som borde få alla Broadway-castingagenter att ringa upp Nicolinas nummer först på måndag morgon.

Att döma av söndagens talangspäckade final har många av den här säsongens topp 10 vad som krävs för att starta trovärdiga karriärer. Under tiden är auditions redan öppna för amerikansk idol Säsong 21. Så vi ses nästa år, när sökandet efter The Next Noah Thompson börjar. Parker ut.

Läs mer från Yahoo Entertainment:

Följ Lyndsey vidare Facebook, Twitter, Instagram, Amazon


#Och #vinnaren #American #Idol #säsong #är

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *