Pens GM: "I en perfekt värld," stannar Malkin, Letang

Pens GM: “I en perfekt värld,” stannar Malkin, Letang

PITTSBURGH — Pittsburgh Penguins general manager Ron Hextall säger att han vill hitta ett sätt att ha Evgeni Malkin och Kris Letang stanna i klubben resten av karriären.

“I en perfekt värld, [Malkin] pensionerar en pingvin,” sa Hextall i måndags. “Och jag tror att Tanger är densamma.”

I en perfekt värld i alla fall.

NHL i lönetakstiden är knappast det.

Kanske var det därför, när Hextall fick frågan vad som saknades den här säsongen från en grupp som lät en 3-1-ledning glida borta i en förlust i första omgången mot New York Rangers sa han skämtsamt att “lite mer cap space skulle vara bra.”

Han fattar inte.

Penguins har vanligtvis spenderat upp till gränsen under den enormt framgångsrika eran ledd av Malkin, Letang och mångårig kapten Sidney Crosby. Att “spendera för att vinna nu”-metoden kommer inte att förändras med Fenway Sports Group som nu undertecknar checkarna efter att ha köpt klubben av Ron Burkle och Hall of Famer Mario Lemieux förra hösten.

Frågan är dock hur mycket pengar pingvinerna är villiga att erbjuda ett par 35-åriga franchiseikoner som är mindre än två månader ifrån att komma in på gratis byrå för första gången.

Letang verkar knappt ha tappat ett steg. Försvarsspelaren kommer efter en säsong där han samlade på sig 68 poäng i karriären samtidigt som han spelade lite mer ansvarsfullt i sitt eget slut. Han hade i genomsnitt häpnadsväckande 25 minuter, 47 sekunder istid och sa förra veckan att han skulle vilja spela minst fem säsonger till.

Letang avslutar också ett kontrakt som betalade honom $7,25 miljoner per säsong. Med tanke på hans konditionsnivå och hans produktion är det rimligt att tro att han skulle få en höjning på den öppna marknaden, även om Letang sa förra veckan hans preferens skulle vara att hitta ett sätt att stanna i Pittsburgh.

Malkin känner likadant, men hans situation är svårare. Han sa att “bra spelare skriver på bra kontrakt” förra veckan, och även om han gjorde 20 mål den här säsongen trots att han missade nästan halva året när han återhämtade sig från ett slitet korsband i höger knä, var han inte särskilt effektiv i 5-mot-5-situationer samtidigt som de beordrade 9,5 miljoner dollar. Han fyller också 36 i juli och har missat minst 10 matcher på grund av skador nio gånger under sina senaste 10 säsonger.

Hextall betonade att han inte skulle ge detaljer om karaktären av lagets samtal med Malkin och Letang men antydde att han inte var orolig över deras ålder.

“De är båda fantastiska idrottare”, sa han. “De har båda varit här länge. De uppträder båda på hög nivå just nu. Vi skulle verkligen vilja ha dem i mixen i september.”

Malkin och Letangs respektive status är de två största bitarna i ett mycket ohanterligt pussel som Hextall måste lägga ihop under sommaren. Framåt Evan Rodrigues, Brian BoyleRickard Rakell och reservmålvakt Casey DeSmith är inställda på att bli fria agenter, medan forwards Danton Heinen och det gåtfulla Kasperi Kapanen är begränsade fria agenter.

Hextall låste en pusselbit och kvitterade framåt Bryan Rust till ett sexårigt avtal under helgen som kommer att hålla den mångsidiga tvåfaldige Stanley Cup-vinnaren kvar till och med 2028. Rust, som hade 24 mål och 34 assist den här säsongen, genomgick vad Hextall kallade en mindre procedur på sitt ena knä. nyligen men bör vara redo i god tid före träningslägret.

Då kommer Hextall att ha klarhet om sitt lags omedelbara framtid. Han indikerar att han har det på sitt omedelbara förflutna, och berömmer pingvinerna för deras motståndskraft under en händelserik säsong som inkluderade långvarig frånvaro av Crosby och Malkin och ett utbrott av covid-19. Pittsburgh lyckades förlänga sin slutspelsserie till 16 år i rad, den längsta aktiva raden i stora nordamerikanska professionella sporter.

Men Penguins har inte heller tagit sig ur den första omgången sedan 2018. Det är inte standarden för ett lag som spelar på en arena med fem Stanley Cup-banderoller hängande från takbjälken.

Sex månader in i FSG:s mandatperiod verkar det inte ha någon brådska att göra drastiska förändringar, inklusive i front office. Hextall, som tog över i februari 2021 efter Jim Rutherfords abrupta avgång, verkar som om han kommer att få en chans att guida laget genom åtminstone de tidiga stadierna av skymningen av Crosbys Hall of Fame-karriär.

“Allt är bra,” sa Hextall. “[Fenway Sports Group is] helt engagerad i att vinna. … Vi har några saker som vi tittar på när det gäller att utöka personal och sånt. Vi går vidare.”

.
#Pens #perfekt #värld #stannar #Malkin #Letang

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *