Glencore ska erkänna sig skyldig till mutanklagelser och betala 1,5 miljarder dollar i straff

Glencore ska erkänna sig skyldig till mutanklagelser och betala 1,5 miljarder dollar i straff

Glencore kommer att erkänna sig skyldig till flera fall av mutor och marknadsmanipulation och betala straffavgifter på upp till 1,5 miljarder dollar efter amerikanska, brittiska och brasilianska utredningar som avslöjade korruption hos en av världens största råvaruhandlare.

UK Serious Fraud Office åtalade på tisdagen gruppens dotterbolag Glencore Energy UK för sju fall av vinstdrivna mutor och korruption i samband med oljeverksamhet i Kamerun, Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten, Nigeria och Sydsudan.

I ett uttalande sa SFO att dess fall var att “Glencore-agenter och anställda betalade mutor värda över 25 miljoner dollar för förmånlig tillgång till olja, med godkännande av företaget”.

I USA erkände Glencore sig skyldig i två separata brottmål och gick med på att betala cirka 1,1 miljarder dollar i straffrättsliga böter och förverkande. Ett fall handlade om vad åklagare beskrev som ett decenniumlångt mutprogram, och i det andra erkände Glencores amerikanska råvaruhandelsarm sig skyldig till att ha deltagit i ett åttaårigt system för att manipulera amerikanska benchmarks för eldningsolja.

Merrick Garland, USA:s justitieminister, kallade det på tisdagen det amerikanska justitiedepartementets “största brottsbekämpande åtgärd hittills för konspiration av råvaruprismanipulation på oljemarknaderna”.

Glencore sa att det skulle betala cirka 1,5 miljarder dollar i totala straff, inklusive 1,1 miljarder dollar till amerikanska myndigheter, 40 miljoner dollar till brasilianska åklagare och ett belopp som ska betalas till Storbritannien som ska slutföras vid en domförhandling. Företaget gjorde en avsättning på 1,5 miljarder dollar för uppgörelsen i februari och sa i en uppdatering på tisdagen att de inte förväntar sig att de totala böterna kommer att “avvika väsentligt” från vad det har avsatt.

Det amerikanska justitiedepartementet kommer också att installera två oberoende efterlevnadsmonitorer på Glencore under tre år för att kontrollera dess interna kontroller.

Alexandra Gillies, rådgivare vid Natural Resource Governance Institute, en NGO, sa “varuhandlare inklusive Glencore har ett dystert resultat när det kommer till korruption, så det är bra att se att det får konsekvenser”.

“Glencores finansiella resultat kommer inte att drabbas mycket av den här böterna, särskilt med tanke på det nuvarande läget för råvarupriserna. Men det är stort med anti-mutningsstandarder och det skickar en viktig signal till branschen.”

Under 2018 inledde det amerikanska justitiedepartementet en omfattande utredning och begärde att företaget skulle lämna över register relaterade till dess efterlevnad av landets lagar om penningtvätt och Foreign Corrupt Practices Act i Nigeria, Demokratiska republiken Kongo och Venezuela.

Storbritanniens SFO följde efter 2019 och inledde en utredning av Glencore angående “misstankar om mutor” som den gav kodnamnet Operation Azoth.

En barrister för Glencore på tisdagen indikerade att företaget skulle erkänna sig skyldig. Den står inför anklagelser inklusive betalning av mutor på 10,5 miljoner euro för att förmå tjänstemän från företagen Société Nationale des Hydrocarbures och Société Nationale de Raffinage att dra fördel av Glencores verksamhet i Kamerun.

Barrister Faras Baloch, som representerade SFO:n, sa att företaget hade mutat agenter för att “hjälpa dem med att få tag på råoljelaster eller få ett otillbörligt förmånligt pris för dessa laster”.

Glencore åtalas också för att ha betalat 4,7 miljoner euro i mutor mellan juli 2011 och april 2016 för att påverka tjänstemän att gynna företaget i oljetransaktioner i Elfenbenskusten, samt för att ha misslyckats med att förhindra individer med anknytning till företaget från att muta tjänstemän som är intresserade av att tilldela råolja laster i Ekvatorialguinea.

Undersökningarna har kastat en lång skugga över företaget och dragit granskning av kulturen hos en av världens största råvaruhandlare.

Den mångårige vd Ivan Glasenberg gick i pension förra året och blev den senaste i raden av ledande personer som lämnade företaget, inklusive den tidigare chefen för dess oljedivision, Alex Beard, som lämnade 2019.

Lisa Osofsky, chef för SFO, sa: “Denna betydelsefulla utredning, som SFO har väckt till domstol på mindre än tre år, är resultatet av vår expertis, vår uthållighet och styrkan i vårt partnerskap med USA och andra jurisdiktioner. ”

Företaget, som flyttar miljontals ton metaller, mineraler och olja över hela världen, står också inför undersökningar av schweiziska och holländska myndigheter, vars tidpunkt och resultat förblir osäkra.

I juli förra året erkände en före detta oljehandlare från Glencore sig skyldig i New York för sin roll i ett system för att muta regeringstjänstemän i Nigeria i utbyte mot lukrativa oljekontrakt.

Anklagelserna i den ursprungliga amerikanska DoJ-utredningen, som går så långt tillbaka som 2007, inträffade under Glasenbergs 19-åriga regeringstid i toppen av företaget.

Glasenberg och hans topplöjtnanter tog företaget till börs 2011 i vad som då var en av de största börsnoteringarna någonsin i London. Man använde delvis medlen för att omvandla företaget från en renodlad råvaruhandlare till ett gruvbolag genom en sammanslagning med Xstrata 2013 och en rad förvärv.

Men företaget har kämpat för att skaka av sig ett rykte om ibland tvivelaktig verksamhet som många investerare såg som inbäddad i dess DNA, som sträcker sig tillbaka till sin tid som ett privatägt handelshus.

Analytiker sa att en lösning av anklagelserna skulle vara ett steg framåt för den nye vd Gary Nagle, som tog rodret för Glencore förra året efter mer än två decennier i företaget.

Kalidas Madhavpeddi, ordförande för Glencore, sa: “Glencore idag är inte det företag det var när de oacceptabla metoderna bakom detta missbruk inträffade.”

Glencores aktier har stigit i år nära den högsta nivån sedan börsintroduktionen för 11 år sedan, förstärkt av ett rally i olje- och metallpriser och starka handelsresultat.

#Glencore #ska #erkänna #sig #skyldig #mutanklagelser #och #betala #miljarder #dollar #straff

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *