"Lunchflation" är verklig.  Att återvända till kontoret kostar oss en förmögenhet

“Lunchflation” är verklig. Att återvända till kontoret kostar oss en förmögenhet

Här är några av de dagliga kostnaderna som har smugit sig högre, gör återgången till post-pandemisk kontorsliv dyrare.

Indexet för mat hemifrån ökade 7,2 % under det senaste året, rapporterade arbetsdepartementet tidigare denna månad. Mat priser var upp 9,4% i april från samma tid förra året – det största steget sedan april 1981, rapporterade Bureau of Labor Statistics nyligen. Och livsmedelsbutikernas priser ökade med 10,8 % för året som slutade i april.
Kontorsanställda ser högre kostnader för allt från sitt morgonkaffe till sin lunchsallad: Starbucks höjde priserna i USA tidigare i år och i oktober 2021 – och sa att priserna kunde fortsätta att stiga.

“Vi har ytterligare prissättningsåtgärder planerade under resten av detta år”, sa dåvarande vd Kevin Johnson under ett analytikersamtal i februari, med hänvisning till kostnadstryck som inflation.

Salladskedjan Sweetgreen har höjt sina menypriser med 10% sedan början av 2021, sa företaget i sin senaste resultatrapport.

“Lunchflation är 100% verklig, allt är dyrare,” sa Kelly Yau McClay, som bor i Potomac, Maryland. “Förut kunde du få lunch för $7 till $12. Nu finns det inget sätt att du kan få en anständig lunch för mindre än $15.”

Yau McClay hade precis börjat jobba med varumärkesbyggande och marknadsföring för ett fastighetsbolag eftersom allt höll på att läggas ner i april 2020. Hon hade jobbat på distans heltid fram till oktober 2021. Men nu har hon ett hybridschema, går in till kontoret tre dagar i veckan och uppskattar att hon spenderar omkring $30 till $35 per dag på arbetsrelaterade utgifter, som lunch, kaffe och mellanmål och parkering.

Men för andra arbetare har återvändandet till kontoret medfört en viss lättnad – åtminstone på vissa fronter. Konsumenterna ändrade sitt sätt att spendera under pandemin, med utgifter som att äta ute på restauranger som ersattes med högre maträkningar och fler måltider hemma.

Sara Hill, som arbetar inom försäkringsbranschen i Buffalo, New York, såg sin matbudget öka när hon och hennes fyra barn var hemma på heltid.

“Jag åt mer mat eftersom jag är närmare köket… mina matutgifter ökade fortfarande eftersom vi alla var hemma”, sa Hill.

Efter att ha arbetat på distans heltid under pandemins höjdpunkt, går nu in till kontoret två dagar i veckan.

Före pandemin spenderade hon mellan 25 och 30 dollar per dag på frukost och lunch när hon arbetade från kontoret. Men nu, med många av livsmedelsföretagen nära hennes jobb stängda, tar hon regelbundet med sig luncher.

“Jag tar i stort sett med mig saker hemifrån, oavsett om det är rester eller en kopp nudlar för att ta mig igenom dagen.

Att ta sig till kontoret

En återgång till pendling har också inneburit mer gasanvändning.

Med bensinpriser slår rekord nyligen är det en dyr tid att fylla på oftare. Enligt AAA är riksgenomsnittet för en gallon vanlig bensin nu $4,60. I februari 2020 var det så 2,44 USD.
Skyhiga bensinpriser tvingar Mike Tobin (bilden här med sin son) att betala ut mycket mer för sin pendling.

I Orlando, Florida, uppgraderade Mike Tobin till en minivan i augusti 2020. Då sa han att det kostade cirka 40 dollar att fylla på tanken – men nu är det närmare 75 dollar.

“Min största drivande sak är att gå till kontoret… allt annat är verkligen nära där vi bor”, säger Tobin, som arbetar för ett grossistföretag för eldistribution.

För Hill har de högre priserna vid pumpen fått henne att ändra sina rutiner för att försöka fylla tanken bara en gång i veckan. Hon fyller sin lastbil med premiumgas, som hon sa kostar mellan $110 och $120 per tank.

“Det är extremt galet för gas,” sa Hill. “Jag försöker packa ihop dagarna när jag går till kontoret – om jag kan göra något direkt efter jobbet eller på min lunchpaus kommer jag att försöka klämma in saker för… det är en dag jag redan kör.”

Hon försöker att inte lämna sitt hus de tre dagar hon jobbar hemifrån.

För Yau McClay måste hon betala för parkering varje dag hon går in på kontoret. Det brukade kosta $1 per timme, men ökade med 50 cent tidigare i år. Nu betalar hon 12 USD om dagen – upp från 8 USD.

Att tappa de bekväma träningsbyxorna och klä upp sig till kontoret igen är också kostsamt. Priserna på kläder steg med 5,4 % i april jämfört med samma tid för ett år sedan.

“Nu när jag går in på kontoret måste jag gå och köpa nya sminkset – så jag spenderar pengar där när jag inte var förut”, sa Yau McClay. “De saker du brukade spendera pengar på, som hårklippning, smink, manikyr och pedikyr och att uppdatera din garderob, de sakerna var i princip på paus i två år. Ja, jag spenderade det förut… Jag blev så van vid att inte spendera att det var riktigt trevligt. Och nu är allt dyrare.”

Ta hand om barnen

Barnomsorgskostnader tenderar att vara en av de största utgifterna i arbetande föräldrars budgetar – och det blir dyrare för vissa föräldrar också.

De dagar hon jobbar på kontoret uppskattar Kelly Yau McClay att hon spenderar cirka 35 dollar på mat och parkering.

År 2020 var den nationella genomsnittliga årliga kostnaden för barnomsorg $10 174, enligt Child Care Aware of America.

I september 2020 satte Yau McClay sin treåriga dotter på en ny daghem på heltid för 2 150 USD i månaden. Även om barnomsorg tenderar att bli billigare när ett barn åldras, har en rad prishöjningar ätit in på dessa besparingar, sa Yau McClay.

“Varje gång hon blev påkörd [to an older age group]…senare skulle de meddela: “Tyvärr, vi har ytterligare en prishöjning,” sa Yau McClay. “Mellan när vi började där och nu, priset [for her current class] har gått upp nästan $200 netto.”

.
#Lunchflation #är #verklig #Att #återvända #kontoret #kostar #oss #förmögenhet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *