Microsoft tillkännager en helt ny Arm-driven stationär PC och Arm-native dev-verktyg

Microsoft tillkännager en helt ny Arm-driven stationär PC och Arm-native dev-verktyg

Förstora / Microsofts Project Volterra är ett armdrivet utvecklarskrivbord som lanseras senare i år. Den här bilden visar två Volterra-lådor staplade ovanpå varandra.

Microsoft

Windows on Arm är utan tvekan lika framgångsrikt som det någonsin har varit – du kan köpa flera armdrivna Windows-bärbara datorer och surfplattor, och dessa enheter kan köra nästan hela utbudet av tillgängliga Windows-appar tack vare x86-till-arm-kodöversättning. Som sagt, Windows on Arm står fortfarande för bara en bråkdel av hela Windows-ekosystemet, och inbyggda Arm-appar för plattformen är fortfarande relativt sällsynta.

På sin Build-utvecklarkonferens på tisdag, Microsoft gjorde några tillkännagivanden syftar till att stärka Windows on Arm. Den första är Project Volterra, en Microsoft-märkt mini-stationär dator som drivs av en icke namngiven Qualcomm Snapdragon SoC. Mer relevant för utvecklare som redan har Arm-hårdvara, Volterra kommer att åtföljas av en helt Arm-native svit av utvecklarverktyg.

Enligt Microsofts blogginlägg, kommer företaget att släppa ARM-native versioner av Visual Studio 2022 och VSCode, Visual C++, Modern .NET 6, det klassiska .NET-ramverket, Windows Terminal och både Windows Subsystem för Linux och Windows Subsystem för Android. Arm-native versioner av dessa appar kommer att tillåta utvecklare att köra dem utan prestandastraffet som är förknippat med att översätta x86-kod för att köras på Arm-enheter – särskilt användbart med tanke på att Arm Windows-enheter vanligtvis inte har mycket prestanda över.

Förhandsvisningar av dessa verktyg kommer att börja bli tillgängliga “under de närmaste veckorna.”

Vi vet inte exakt vilken Qualcomm SoC som kommer att hamna i hjärtat av Volterra, men förhoppningsvis blir det en av de snabbare.
Förstora / Vi vet inte exakt vilken Qualcomm SoC som kommer att hamna i hjärtat av Volterra, men förhoppningsvis blir det en av de snabbare.

Microsoft

När det gäller Volterra-hårdvaran, vad vi vet är att den kör en Qualcomm SoC med en inbyggd neural processing unit (NPU), “bäst-i-klassen AI-beräkningskapacitet” och stöd för Qualcomms Neural Processing SDK. Microsoft driver det som en lösning för att testa AI- och maskininlärningsappar, även om det, beroende på de andra specifikationerna, också kan vara en bra generell utvecklingsbox för Windows on Arm-appar.

Microsofts avslöjande video fick det att se ut som att Volterra använder en standard NVMe SSD och att den kommer att inkludera en aktiv kylfläkt, vilket tyder på lite mer utbyggbarhet och prestanda än vi har sett i andra Windows on Arm-dev-boxar. Det verkar också ha ett anständigt urval av portar för sin storlek, med tre USB-A-portar, en mini DisplayPort, en Ethernet-port på baksidan och två USB-C-portar på sidan. Dess stapelbara svarta hölje är också gjord av “återvunnen havsplast”, som den Ocean Plastic Mus företaget introducerade förra året.

Project Volterra kommer att finnas tillgängligt “senare i år” för ett ej offentliggjort pris.

Detta är inte den första hårdvaran som Microsoft har drivit för att uppmuntra utvecklare att prova Windows on Arm. Förra året listade den 219 USD ECS LIVA QC710 i Microsoft Store och riktar den specifikt mot apputvecklare. Även om den var liten och prisvärd, gav lådans 4 GB RAM-minne, svaga Qualcomm 7c-processor, 64 GB internminne och lacklustiga portval utvecklarna mycket utrymme att sträcka på benen. Volterra ser ut att kunna åtgärda några eller alla av dessa brister.

En sak som håller Windows on Arm tillbaka just nu är bristen på bra hårdvara – mer specifikt en brist på bra chips som kan matcha eller slå Intel och AMD:s prestanda samtidigt som de levererar bättre batteritid. Inget av Qualcomms chips för Windows-datorer har varit i närheten av så snabba som Apples M1, för att inte säga något om de snabbare M1-varianterna. Vi kanske inte ser Qualcomms första M1-klasskonkurrent till slutet av 2023långt efter att Volterra är planerad att släppas.

Ars Technica kan komma att tjäna ersättning för försäljning från länkar på detta inlägg genom affiliate-program.

#Microsoft #tillkännager #helt #Armdriven #stationär #och #Armnative #devverktyg

Leave a Comment

Your email address will not be published.