2022-power-rankings.jpg

POWER RANKINGS: Inga perfekta 10:or i Spanien – men vem ligger på topp efter Barcelona? | Formel 1®

Spanska Grand Prix 2022 var ett tufft lopp för många, Charles Leclerc gick i pension när Max Verstappen kom överst. Men hur betygsatte domarna förarna?

Hur det fungerar

  • Vår fem-domarpanel bedömer varje förare efter varje Grand Prix och får dem av 10 enligt deras prestation under helgen – tar maskiner ur ekvationen

  • Våra experters poäng beräknas sedan i medeltal för att producera ett loppresultat – med dessa poäng sedan räknas upp över säsongen på vår totala Power Rankings Leaderboard (längst ner på sidan)


Russell klämde ut allt ur den uppdaterade Mercedes W13 i helgen. När han började som fjärde, slutade han med att leda efter att Carlos Sainz och Max Verstappen åkte av vid sväng 4 men förlorade oundvikligen mot Verstappen – efter en fantastisk strid mellan hjul och hjul. Avkylningsproblem tvingade Russell att backa i slutet av loppet, men ändå tog han en lysande pallplats i Spanien. Som ett resultat gav våra domare honom det högsta betyget av någon.

LÄS MER: “Detta är starten på vår säsong” säger pallplatsbefälet Russell efter att ha duellert med Verstappen i Spanien


2-lec.jpg

Leclerc snurrade och återhämtade sig med ett sensationellt varv för att ta pole i Spanien, och verkade ha allt under kontroll och slog igång en Verstappen-utmaning i början för vad som verkade vara en oöverstiglig ledning. Det var tills hans Ferrari-motor gav vika och skickade Leclerc tillbaka till garaget. Den monegaskiska föraren hade gjort i stort sett allt rätt fram till dess.

TREMAYNE: Varför Ferrari behöver stabilisera skeppet efter deras första stora vingling 2022


3-ham.jpg

Trots att Hamilton blivit framröstad Dagens förare, han rankades inte #1 bland domarna. Ändå fick den sjufaldige mästaren en hög poäng efter att ha återhämtat sig från ryggen efter en liten kollision med Magnussen. Hamilton var inställd på P4 men fick backa i slutet av loppet och slutade femma trots sitt tidiga bakslag. En körning värdig en mästare…

LÄS MER: Hamilton ‘skulle ha tävlat om vinsten’ i Spanien utan Magnussen-kontakt, säger Wolff


4-ver.jpg

Ännu en fantastisk prestation från Verstappen, men en som inte ansågs vara hans bästa för säsongen av domarna. Holländarens DRS misslyckades både i lördagens kval och söndagens lopp, vilket satte honom tillbaka, men han fick blankofullmakt att attackera Russell av Red Bull och så småningom vann loppet med bekväma 13 sekunder för att ta ledningen i mästerskapet.

LÄS MER: Verstappen säger att han njöt av en “riktigt cool fight” med Russell på vägen mot Spaniens seger, när han tar upp DRS-frågan


5-per.jpg

Perez slutade bakom Verstappen men var övertygad om att han hade farten att vinna på söndagen. Trots att han kvalificerade sig bakom sin lagkamrat hamnade Perez före när Verstappen gjorde ett misstag i sväng 4 och mexikanen ville attackera Russell för att vinna – men det slutade med att han var tvungen att byta position med den regerande mästaren. Lagorder kom till spel på söndagen men mexikanen höll hakan uppe för att backa upp en mycket användbar Red Bull etta-tvåa.

LÄS MER: Horner rädd för förnyat Mercedes-tempo, när han avslöjar planen att diskutera teamorder “öppet” med Perez


5-NOR.jpg

Norris blev utkvalificerad av Ricciardo men brittens tempo var vida överlägsen, när han såg McLaren-föraren starta 11:e men sluta åtta när australiensaren slutade 12:a – trots en otäck anfall av halsfluss. Med hänsyn till maskiner fick Norris som vanligt ett positivt betyg av domarna.

PODCAST: McLarens James Key om att arbeta med Ricciardo och Norris – och hans planer på att ta laget tillbaka till fronten


5-OCO.jpg

I likhet med Norris utkvalificerade Ocon sin erfarna lagkamrat – Fernando Alonso kvalade 17:e men började längst bak – och Alpines fransman lyckades sluta sjua på vägen från 12:a på rutnätet. Ännu en solid uppvisning från Ocon och en annan solid poäng också.


8-bot.jpg

Bottas gjorde ett fantastiskt jobb i helgen. Alfa Romeo-föraren kvalade in som sjua och sprang som högt P3. Han kunde inte riktigt hålla kvar som fjärde, sådan var däckens tillstånd, men den finske föraren lyckades P6 att heada mittfältet etta igen.

LÄS MER: Zhou säger att på varandra följande DNF:er “skadar” hans rookiesäsong men Bottas stöttas av stark spansk GP-uppvisning


9-ALO.jpg

Alonso satte ansikten mot stun(ned) när han hoppade av Q1 i P17 men Alpine passade på att montera en ny kraftenhet. Spanjoren, mästare på scything genom fältet på söndagar, satte upp en show igen när han gick från sist till nionde. En fantastisk återhämtning och en viktig sådan; Alonso gjorde sina första poäng sedan säsongsinledningen.

LÄS MER: “Det känns som en seger” – Alonso nöjd med P9-avslutningen i det “magiska” Barcelonaloppet efter att ha startat senast


10-TSU.jpg

Tionde i loppet, 10:e i ställningen: Tsunoda kvalificerade sig som 13:e men satte i ett tufft skifte och passerade några rivaler på vägen till den sista punkten i Spanien. AlphaTauri-föraren hölls uppe av Schumacher ett ögonblick sent, vilket hindrade honom från att ta sig an Alonso före.

LÄS MER: Gasly tar fullt ansvar för Stroll-kraschen i Spanien, när Tsunoda lämnade nöjd med poäng efter “supertufft” lopp

Miste

Ingen var riktigt så nära att slå ut Tsunoda från topp 10 men Vettel var näst högst på tavlan, Aston Martin-föraren kvalade in på 16:e plats men slutade 11:a. Scrolla ner för att se hur topp 10 ser ut på topplistan på väg till Monaco.

Leaderboard


Power-Rankings-Driver-Standings-Top-10-SPAIN.jpg

#POWER #RANKINGS #Inga #perfekta #10or #Spanien #men #vem #ligger #på #topp #efter #Barcelona #Formel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *