SEC föreslår fler upplysningskrav för ESG-fonder

SEC föreslår fler upplysningskrav för ESG-fonder

WASHINGTON—Tillsynsmyndigheter föreslog nya upplysnings- och namnkrav för investeringsfonder som utnyttjar allmänhetens ångest angående klimatförändringar eller social rättvisa, i ett försök att ta itu med farhågor om “greenwashing” av kapitalförvaltare som söker högre avgifter.

Securities and Exchange Commission röstade på onsdagen för att utfärda två förslag som syftar till att ge investerare mer information om fonder, börshandlade fonder och liknande fordon som tar hänsyn till ESG—eller miljö, social och företagsstyrning— faktorer. En av de föreslagna reglerna, om den antas, skulle bredda SEC:s regler för fondnamn, medan den andra skulle öka upplysningskraven för fonder med ESG-fokus.

Finansbranschen är splittrad – mellan kapitalförvaltare och de som köper deras produkter – på behovet av mer SEC-kontroll av ESG-fonder. Investment Company Institute, som driver lobbyverksamhet i Washington på uppdrag av kapitalförvaltare, sa att de planerade att granska förslagen med sina medlemmar noggrant men hade ett antal farhågor, inklusive om kostnader som de sa att investerarna i slutändan kommer att bära.

Uppsvinget i vad förespråkarna kallar gröna, eller hållbara, investeringar har utgjort en växande utmaning för tillsynsmyndigheter de senaste åren. Tillgångar i fonder som säger sig fokusera på hållbarhet eller ESG-faktorer nådde 2,78 biljoner dollar under första kvartalet, upp från mindre än 1 biljon dollar två år tidigare, enligt

Morgonstjärna.

Även om avgifter som tas ut av sådana fonder vanligtvis är mycket högre än vad investerare betalar för lågkostnadsindexfonder, finns det få konsekventa standarder för vad som utgör en ESG-aktie, obligation eller strategi.

“Vad vi försöker ta itu med är sanningen i reklam,” sa SEC:s ordförande Gary Gensler till reportrar på en virtuell presskonferens efter kommissionens omröstning.

Hester Peirce, den ensamma republikanen i kommissionen med fyra personer, röstade emot båda förslagen och sa att de skulle lägga onödiga bördor på kapitalförvaltare och knuffa dem mot beslut om kapitalallokering som bara vissa investerare föredrar.

Ett förslag skulle se över kraven på fondnamn.

Enligt en regel som antogs för två decennier sedan, om en fonds namn antyder fokus på vissa branscher, geografier eller investeringstyper, måste den investera minst 80 % av sitt innehav i sådana tillgångar.

USA blev snabbt världsledande inom bitcoin-brytning efter att Kina slog ner på krypto förra året. WSJ:s Shelby Holliday tar en titt på vad det globala skiftet har betytt för bitcoinnätverket, energiindustrin och miljön. Foto: Mark Felix/Agence France-Presse/Getty Images

Onsdagens förslag skulle utöka tillämpningsområdet för den så kallade namnregeln till att omfatta fonder som föreslår fokus på ESG-faktorer, eller på strategier som tillväxt eller värde. En fond som bara tar hänsyn till ESG-faktorer vid sidan av – men inte mer än – andra insatser skulle inte tillåtas använda ESG eller relaterade termer i sitt namn.

“En fonds namn är ofta en av de viktigaste delarna av information som investerare använder när de väljer en fond,” sa Gensler.

Investment Company Institutes verkställande direktör Eric Pan sa i ett e-postmeddelande att en fonds namn är “ett verktyg för att kommunicera till investerare … inte den enda informationskällan för investerare om en fonds investeringar och risker.”

Det andra förslaget som utfärdades på onsdagen skulle kräva att fonder som beaktar ESG i sina investeringsprocesser avslöjar mer information. Så kallade effektfonder som strävar efter att uppnå ett ESG-relaterat mål skulle behöva avslöja hur de mäter framstegen mot det målet. Fonder för vilka ESG-investering är en betydande eller primär övervägande skulle behöva fylla i en standardiserad tabell samt ytterligare information om de växthusgasutsläpp som produceras av företagen eller emittenterna i deras portföljer.

“Förslaget om att vissa fonder ska avslöja utsläpp relaterade till deras innehav verkar vara ogenomförbart – en del av informationen kanske inte ens är allmänt tillgänglig,” sa Pan.

Herr Gensler liknade dock sådan information med näringsfakta tryckta på baksidan av en kartong med skummjölk.

“När det kommer till ESG-investeringar finns det för närvarande ett stort utbud av vad kapitalförvaltare kan avslöja eller mena med sina påståenden”, sa han på onsdagen och tillade att det kan vara svårt för investerare att förstå eller jämföra fonder. “Människor fattar investeringsbeslut baserat på dessa upplysningar, så det är viktigt att de presenteras på ett meningsfullt sätt för investerare.”

American Securities Association, en lobbygrupp som representerar regionala mäklare och finansiella tjänsteföretag, applåderade SEC:s förslag och sa att det är lämpligt att granska ESG-fonders reklam, prestanda och avgifter.

“ASA stöder ansträngningar från SEC för att stoppa vilseledande och vilseledande marknadsföringstrick kring ESG-fonder,” sa gruppens vd, Chris Iacovella, i ett e-postmeddelande.

Karaktären av ESG-investeringar varierar mycket. Vissa ESG-fondförvaltare köper bara aktier i företag som de tror redan har ett litet koldioxidavtryck, medan andra kan investera i företag som offentligt har åtagit sig att göra bättre. En annan strategi innebär att bygga en andel i en kronisk förorenare i hopp om att vinna platser i dess styrelse eller tvinga fram proxyröster som pressar företaget att ändra sitt sätt.

Otydligheten har lett till en utbredd oro bland investerare och tillsynsmyndigheter för att banker och kapitalförvaltare som säljer fonder “gröntvättar” eller överdriver sin miljömässiga eller sociala hållbarhet för att stärka sina egna intäkter.

Tidigare i veckan bötfällde SEC investeringsförvaltningsarmen på

Bank of New York Mellon Corp.

1,5 miljoner dollar för vilseledande påståenden om kriterierna den använde för att välja ESG-aktier. BNY Mellon varken erkände eller förnekade brott.

Myndigheterna undersöker också

Deutsche Bank AG:s

kapitalförvaltningsarm efter att The Wall Street Journal rapporterade förra året att DWS Group överskattade sina ansträngningar för hållbara investeringar. Vid den tiden sa en talesman för DWS att företaget inte kommenterar frågor relaterade till rättstvister eller regleringsfrågor. En talesman för Deutsche Bank avböjde att kommentera.

Kommissionsledamöter röstade 3-1 för att öppna de två förslagen för offentliga kommentarer i minst två månader innan SEC beslutar om att utfärda en slutgiltig regel.

Ms. Peirce, den republikanska kommissionären, sa att uppdateringarna av namnregeln riskerar att förändra hur vissa fonder hanteras eftersom företag försöker undvika att fångas av föreslagna kriterier som hon karakteriserade som subjektiva. De nya upplysningskraven, sa Peirce, skulle intensifiera trycket på fonder att rösta på aktier eller sammanställa sina portföljer i enlighet med aktivistinvesterarnas önskemål.

“Om efterfrågan på avslöjande av växthusgaser börjar bli normen, låt standarderna och förväntningarna utvecklas organiskt”, sa Peirce. “Låt investerare forma branschpraxis genom sina investeringsbeslut, inte genom regulatoriska mandat om vad investerare borde överväga.”

Skriva till Paul Kiernan på paul.kiernan@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Med ensamrätt. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

.
#SEC #föreslår #fler #upplysningskrav #för #ESGfonder

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *