100 000 kinesiska tjänstemän deltar i ett akutmöte för att återuppliva den Covid-drabbade ekonomin

100 000 kinesiska tjänstemän deltar i ett akutmöte för att återuppliva den Covid-drabbade ekonomin

Den oväntade videotelekonferensen av statsrådet deltog av tjänstemän på provins-, stads- och kommunnivå, enligt en rapport i den regeringsägda Global Times. Högt uppsatta kinesiska tjänstemän var också närvarande, inklusive premiärminister Li Keqiang, som uppmanade myndigheterna att vidta åtgärder för att upprätthålla jobb och minska arbetslösheten.

Li sa att i vissa aspekter har de ekonomiska effekterna i mars och april överträffat 2020 under det första utbrottet av coronaviruset, enligt Global Times. Han pekade på flera indikatorer inklusive arbetslöshet, lägre industriproduktion och godstransporter.

Premiärministern har blivit allt mer högljudd om den ekonomiska nedgången de senaste veckorna och kallar situationen “komplext och allvarligt” tidigare i maj — men onsdagens kommentarer kan måla upp den bistraste bilden hittills.
Investeringsbankerna sänker sina prognoser för Kinas ekonomi i år. Tidigare i veckan sänkte UBS sin BNP-tillväxtprognos för hela året till 3%, med hänvisning till riskerna från Pekings strikta noll-Covid-policy. Kina har sagt att de förväntar sig en tillväxt på cirka 5,5 % i år. Världens näst största ekonomi rapporterade en tillväxt på 8,1 % förra året, och 2,3 % 2020, den långsammaste takten på decennier.

33 nya ekonomiska åtgärder

Telekonferensen kommer efter ett verkställande möte i statsrådet på måndagen där myndigheterna avslöjade 33 nya ekonomiska åtgärder, inklusive ökad skatteåterbäring, förlängning av lån till småföretag och tillhandahållande av nödlån till den hårt drabbade flygindustrin, enligt det statliga nyhetsbyrån Xinhua .

Flera av de 33 policyerna underlättar också trottoarkanterna för Covid – som att häva restriktioner för lastbilar som reser från lågriskområden.

Vid onsdagsmötet uppmanade Li regeringsdepartement att genomföra dessa 33 åtgärder senast i slutet av maj. Statsrådet kommer att skicka arbetsstyrkor till 12 provinser från och med torsdag för att övervaka implementeringen av dessa policyer, tillade han, enligt Xinhua.

Hur Kinas nedstängningar tar hårt på globala företag

Under hela pandemin har Kina hållit sig till en strikt noll-Covid-policy som syftar till att slå ut alla överföringskedjor med hjälp av gränskontroller, obligatoriska karantäner, masstester och snabblåsningar.

Men denna strategi har utmanats av den mycket smittsamma Omicron-varianten, som ökade över hela landet tidigare i år trots att myndigheterna tävlade om att låsa distrikt och gränser mellan provinserna.

I mitten av maj var mer än 30 städer helt eller delvis låsta, vilket påverkade upp till 220 miljoner människor i hela landet, enligt CNN:s beräkningar. För branscher som sträcker sig från Big Tech till konsumentvarordet förstör både utbud och efterfrågan.

Även om några av dessa städer sedan har öppnat igen, märks effekterna av denna störning fortfarande, med arbetslösheten stigande till den högsta nivån sedan det första coronavirusutbrottet i början av 2020.

Många företag har tvingats avbryta verksamheten, inklusive biltillverkarna Tesla och Volkswagen. Airbnb är det senaste multinationella företaget att dra sig ur, med hemdelningsföretaget tillkännage den senaste veckan att man skulle lägga ner sina noteringar i Kina.

Det finns inget klart slut i sikte på krisen, med myndigheter som fortfarande kämpar för att begränsa spridningen av viruset och toppledare insisterar på att driva framåt med noll-Covid.

På måndagen såg den nationella huvudstaden Peking – som också har sett fall krypa upp under de senaste veckorna – sju distrikt sattes under partiell avstängning, vilket påverkar nästan 14 miljoner invånare. Stadens två största distrikt, Chaoyang och Haidian, inkluderades – vilket tvingade till stängning av alla icke-nödvändiga företag inklusive köpcentra, gym och nöjesställen.

.
#kinesiska #tjänstemän #deltar #ett #akutmöte #för #att #återuppliva #den #Coviddrabbade #ekonomin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *