AMD Corrects Socket AM5 Effektspecifikationer: 170W TDP och 230W PPT

AMD Corrects Socket AM5 Effektspecifikationer: 170W TDP och 230W PPT

På Computex 2022, VD för AMD, Dr. Lisa Sui, presenterade sin Ryzen 7000-serie av processorer, samt den tillhörande AM5-plattformen. Men medan vi diskuterade specifika detaljer om sin nya plattform för Zen 4 och senare, slutade AMD oavsiktligt att skapa en sammanblandning av förvirring kring AM5-plattformen genom att citera olika kraftsiffror till olika grupper. I slutändan citerade AMD vid olika tillfällen 170 watt som både den högsta nominella TDP som stöds av plattformen, såväl som Power Package Tracking (PPT), som är den absolut högsta mängden ström som ett chip kan dra under belastning. Det säger sig självt att dessa två påståenden inte båda borde vara rätt, och en rättelse behövdes.

Som först rapporterade av Tom’s Hardware-teamet har AMD publicerat ett uttalande som tar upp förvirringen och bevisar de korrekta värdena. Kort sagt, 170 Watt TDP var korrekt. Samtidigt är PPT-värdet faktiskt 230 watt – vilket vid 1,35x TDP-betyget är typiskt för AMDs Ryzen-processorer.

AMD:s fullständiga uttalande är nedan:

AMD skulle vilja utfärda en korrigering av uttagets effekt- och TDP-gränser för den kommande AMD Socket AM5. AMD Socket AM5 stöder upp till en 170W TDP med en PPT på upp till 230W. TDP*1,35 är standardberäkningen för TDP v. PPT för AMD-sockets i “Zen”-eran, och den nya 170W TDP-gruppen är inget undantag (170*1,35=229,5).

Den här nya TDP-gruppen kommer att möjliggöra avsevärt mer beräkningsprestanda för processorer med högt antal kärnor i tunga arbetsbelastningar, som kommer att sitta vid sidan av 65W och 105W TDP-grupperna som Ryzen är känt för idag. AMD är mycket stolt över att förse entusiastgemenskapen med transparenta och direkta produktmöjligheter, och vi vill ta tillfället i akt att be om ursäkt för vårt misstag och eventuell förvirring som vi kan ha orsakat i detta ämne.

Den totala ökningen av effektspecifikationssiffrorna för AM5-plattformen var inte oväntad – en del av fördelen med övergången till LGA-sockets är ytterligare stift för strömleverans – men detta avgör till slut frågan om hur mycket kraft AMD:s nya uttag och plattform är designade att leverera. Moderkortsleverantörer kommer utan tvekan att gå (bra) förbi detta på sina avancerade kort, naturligtvis, men 170W/230W kommer att vara baslinjen för alla moderkort som officiellt vill stödja avancerade AM5-chips.

CPU-strömförbrukningen har ökat under de senaste åren, eftersom vi nu är långt in i Dark Silicon-eran. Medan en enskild CPU-kärna fortfarande bara drar en blygsam mängd ström – i storleksordningen 20W till 30W för en högpresterande kärna – ökar det totala effektbehovet snabbt för avancerade processorer, som innehåller uppemot 16 kärnor. Som ett resultat är gränser för effektleverans vanligtvis den begränsande faktorn för tungt flertrådiga arbetsbelastningar, eftersom processorer måste backa på klockhastigheter för att hålla sig inom sina kraftomgivningar. Ökande gränser för plattformseffekt ger i sin tur mer utrymme för att hålla fler kärnor klockade högre oftare.

Även om det bör noteras att AMD:s förtydliganden idag gäller AM5-sockeln, inte de första Ryzen 7000-seriens chips som kommer att använda den. AMD behöver inte nödvändigtvis utnyttja hela TDP för sockeln direkt – även om det av ovannämnda MT-prestandaskäl finns goda skäl att göra det. Så officiellt vet vi fortfarande inte vad TDP:erna för de avancerade Ryzen 7000-processorerna kommer att vara; men inofficiellt skulle det inte vara förvånande att se toppchipen närma sig 170 watt.

Slutligen verkar det som att vi borde förvänta oss att se Ryzen 7000-familjen slå den hela TDP utanför porten. Enligt a kommentar från en AMD-talesman på Redditkommer den översta TDP:en i Ryzen 7000-serien verkligen att vara 170 watt, med PPT:er som når 230 watt.

#AMD #Corrects #Socket #AM5 #Effektspecifikationer #170W #TDP #och #230W #PPT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *