Andy Fletcher, Depeche Modes medgrundare och keyboardist, dör vid 60 år

Andy Fletcher, Depeche Modes medgrundare och keyboardist, dör vid 60 år

Andy Fletcher, en av grundarna av multi-platina new wave-bandet Depeche Mode, har dött. Han var 60.

Keyboardspelaren hjälpte till att definiera ljudet av 1980- och 90-tals synthpop och alternativ rock genom hits som “Just Can’t Get Enough”, “Personal Jesus”, “Enjoy the Silence” och “People Are People”.

Fletchers död tillkännagavs av Depeche Mode i ett Twitter-inlägg, som delvis läser: “Vi är chockade och fyllda av överväldigande sorg över att vår kära vän, familjemedlem och bandkamrat Andy ‘Fletch’ Fletcher i förtid gick bort. Fletch hade ett sant hjärta av guld och fanns alltid där när man behövde stöd, ett livligt samtal, ett gott skratt eller en kall pint.”

“Väldigt tråkiga nyheter idag. Andy Fletcher från Depeche Mode har passerat”, skrev Cure’s Lol Tolhurst på Twitter. “Jag kände Andy och betraktade honom som en vän. Vi korsade många av samma vägar som yngre män. Mitt hjärta går ut till hans familj, bandkamrater och DM-fans. RIP Fletch.”

Någon dödsorsak har inte meddelats.

Depeche Mode 1982: Andy Fletcher, vänster, Dave Gahan, Alan Wilder och Martin Gore.

(Peter Noble / Redferns via Getty Images)

Depeche Mode, som grundades 1980 av Fletcher, sångaren Dave Gahan och keyboardisterna Martin L. Gore och Vince Clarke i Basildon, England, steg upp för att bli en av sin tids mest framgångsrika rockakter. (Alan Wilder ersatte Clarke 1981.) Om hans roll i gruppen, som togs in i Rock and Roll Hall of Fame 2020, sa Fletcher ödmjukt: “Martin är låtskrivaren, Alan är den bra musikern, Dave är sångaren, och jag rumpa runt.”

Under en 2013 intervju med onlinetidningen Electronic Beats beskrev Fletcher sig själv som “den långe killen i bakgrunden, utan vilken detta internationella företag som heter Depeche Mode aldrig skulle fungera.”

Fletcher var mer än bara en keyboardist i bandet och var en viktig del av studioteamet. Till exempel, på “Walking in My Shoes”, från 1993:s “Songs of Faith and Devotion”, dunkade Fletcher på en resväska med en stång för att få rätt slagverksljud. Han noterade att en egenskap hos synthdrivna akter är en viss anonymitet, vilket fungerar utmärkt när man vill gå på bio men inte när man känner sig okänd som artist.

”Förutom sångaren vet inte publiken riktigt vilken roll vilken musiker har inom gruppen. Men band som Kraftwerk eller Depeche Mode fungerar faktiskt som arbetsdelningskollektiv. Varje individs bidrag förblir osynligt. Och eftersom jag inte pressar mig själv i förgrunden är det många som misstar mig för det femte hjulet.”

Fletcher föddes i Nottingham, England den 8 juli 1961. Depeche Modes frön såddes under punk- och new wave-explosionen i slutet av 1970-talet, när Fletcher och vännen Clarke startade ett band som heter No Romance in China, som förvandlades till Composition av ljud. Efter att Fletcher och Clarke upptäckte Kraftwerk och annan tidig elektronisk musik, bytte de strängar mot kretsar, lade till släkten Gore och, inte långt efter, anställde de Gahan som sångare.

Clarke lämnade bandet kort efter släppet av dess debutalbum “Speak & Spell” från 1981 för att bilda Yazoo med Alison Moyet, och Depeche Mode anställde Wilder som ersättare (han lämnade 1995). Tillsammans med Gahan och Gore stannade Fletcher kvar med Depeche Mode under decennierna när bandet fick platina med album inklusive “Music for the Masses”, “Violator” och “Songs of Faith and Devotion”, ingen liten bedrift med tanke på bandmedlemmarnas mycket offentliga strider mot missbruk och depression på 1990-talet.

Depeche Mode sköt i höjden från början. Dess video från 1981 till “Just Can’t Get Enough” var en del av en våg av brittiska synthesizerdrivna popakter som stormade de amerikanska listorna, vilket gav många av dem sin första uppmärksamhet från staten från ett just lanserat kabelnätverk som heter MTV. Vid sidan av Human League, Eurythmics, Thompson Twins och Duran Duran, kopplade Depeche Mode ihop klassiska melodier och låtstrukturer i Brill Building-stil med elektroniska pip, squiggles och rytmer. Tidiga hits inklusive “Master and Servant”, “Blasphemous Rumours” och “Everything Counts” styrde new wave-klubbar och gaydiskotek med nya ljudidéer inbäddade i 12-tums remixversioner.

Los Angeles föll särskilt hårt för Depeche Mode, och känslan var ömsesidig. På den 18 juni 1988 sista showen av deras Music for the Masses-turné, bandet sålde ut Rose Bowl i Pasadena, en bedrift dokumenterad för 1989 års livealbum och DA Pennebaker-regisserad dokumentär “101”.

Nästa år återvände bandet till LA för att marknadsföra sitt nyss släppta kommersiella genombrott, “Violator”. En träff-och-hälsning från 1990 på Wherehouse Entertainment på 3rd Street och La Cienega Boulevard. drog uppskattningsvis 5 000 fans – vilket tvingade 130 LAPD-officerare i kravallutrustning att stänga av den. En berättelse i The Times beskrev händelsen som en “mobbscen”.

På 90-talets topp var det bara U2 som var ett större band än Depeche Mode bland de akter som skulle komma ur den brittiska new wave-scenen. Men till skillnad från den till synes outtömliga Bono, har medlemmar i Depeche Mode tagit fart på sin studioproduktion och släppt studioalbum vart fjärde år sedan “Ultra” 1997.

Depeche Modes senaste album, “Spirit”, kom ut 2017.

Efter att ha accepterat deras introduktion till Rock & Roll Hall of Fame, uttryckte Gahan undran över vad han skulle göra om han inte hade gått med Fletcher, Gore och företaget i Depeche Mode. “Du skulle fortfarande stjäla bilar, Dave,” skämtade Fletcher och noterade att han efter det livestreamade eventet skulle bege sig till puben för en pint.

På Twitter uttryckte musiker sin sorg och beundran för Fletcher. “Så tråkigt att höra att Fletch har gått bort. Alldeles för ung. RIP,” sa Throbbing Gristles Cosey Fanni Tutti.

Skrev Pet Shop Boys, “Vi är ledsna och chockade över att Andy Fletcher från Depeche Mode har dött. Fletch var en varm, vänlig och rolig person som älskade elektronisk musik och som också kunde ge vettiga råd om musikbranschen.”

Fletcher efterlämnar sin fru, Gráinne Mullan, och deras två barn, Megan och Joe.


#Andy #Fletcher #Depeche #Modes #medgrundare #och #keyboardist #dör #vid #år

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *