De 10 Obi-Wan Kenobi-ögonblicken att veta innan hans Disney Plus återvänder

De 10 Obi-Wan Kenobi-ögonblicken att veta innan hans Disney Plus återvänder

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Obi-wan Kenobi är en av de mest kända karaktärerna i Star Wars-universumet, precis där uppe med Darth Vader, för att inte tala om Baby Yoda och hans Mandalorian-barnvakt.

Padawan-underbarnet som skulle växa till en Jedi-mästare är mer än något annat trogen ett fel. I prequels (spelad av Ewan McGregor) håller han fast vid löftet han gav till sin döende mästare att träna en pojke som han innerst inne visste var problem och som så småningom blir Darth Vader. Han är också den typiska Jedi, som aldrig glider från koden, alltid heroisk, humoristisk och ärlig. I den animerade “Star Wars: The Clone Wars” (röstad av James Arnold Taylor), som utspelar sig mellan avsnitt II och III, ser vi människan bakom Jedi, någon som har älskat och förlorat men har lärt sig att inte definieras av hans känslor. Och i originalfilmerna (spelad av Alec Guinness), han är en gammal, klok krigare, år borta från den jediriddare i krig som han en gång var.

Obi-Wan är aldrig tråkig trots att han alltid spelar efter boken, men är Star Wars-legendens grejer i sina triumfer och sina misstag. Han la ännu mer av “stjärnan” i Star Wars när den Notorious BIG sa i sin hit från 1997 “Hypnotize”, “hit ’em with the force like Obi” — och det var två år före prequels och två decennier efter hans första framträdande.

När hans serie “Obi-Wan Kenobi” har premiär på Disney Plus på fredag, befinner sig McGregor nu i en ny rymdverklighet som han förmodligen aldrig skulle ha föreställt sig efter sina tre Star Wars-filmer kränktes av kritiker. Dessa prequels har imponerat en yngre våg av fans som nu är gamla nog att betala för Disney Plus-prenumerationer. Och även efter några splittrande teatererbjudanden i Rey/Kylo Ren-trilogin och en Han Solo-film har “The Mandalorian” förvandlat Star Wars till en strömmande supermakt. Nu Obi-Wans återkomst, och hans hotande revansch med Darth Vader (Hayden Christensen), är en av de mest efterlängtade Star Wars-händelserna någonsin. Det vill säga, vi har ingen dålig känsla för detta.

Här är den bästa Obi-Wan Kenobi-filmen ögonblick, för att förbereda dig för karaktärens återkomst.

“Pojken är farlig.” (Avsnitt I: The Phantom Menace)

Obi-Wan Kenobi är en ung Padawan som vädjar till sin mästare, Qui-Gon Jinn (Liam Neeson), att känna igen problemet med att träna Anakin Skywalker. Qui-Gon är övertygad om att Anakin (Jake Lloyd) är den utvalde. Men redan innan Obi-Wan blir en jediriddare anar han något mycket mer olycksbådande.

Duel of the Fates “Vi kommer att hantera det här” (Avsnitt 1: The Phantom Menace)

Duel of the Fates, den episka ljussabelstriden med Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn och Darth Maul, gränsar till Star Wars-perfektion. Dess framgång kommer från kombinationen av John Williams partitur, Ray Parks fysiska karaktär som Darth Maul och modern CGI-teknik som äntligen kommer ikapp George Lucas fantasi. Och det är ett ögonblick som visar uppstigningen av Obi-Wan Kenobi från Padawan till Jedi Knight när han hamnar som segrare.

De fem bästa ljussabelstriderna i Star Wars historia

“Du kommer att bli en Jedi, jag lovar.” (Avsnitt 1: The Phantom Menace)

Vid begravningen av Qui-Gon Jinn (som dör i Duel of the Fates) lovar Obi-Wan en ung Anakin att han ska utbilda honom till en jediriddare. Sorgen bakom det löftet gör Obi-Wan blind för hur farligt beslut han tar.

“Varför får jag känslorna att du kommer att bli min död?” (Avsnitt II: Attack of the Clones)

Medan han försöker lugna ner sin nu äldre men fortfarande mycket unga Padawan-lärare Anakin (Christensen) under deras jakt på en prisjägare, skämtar Obi-Wan om att stressen med att lära Anakin på Jedi-sättet kan vara tillräckligt för att döda honom. Det här är så nära som Star Wars kommer mörk humor.

“Jag skulle väldigt gärna vilja träffa den här Jango Fett.” (Avsnitt II: Attack of the Clones)

I detta möte med framtida Disney Plus Star Wars-titaner, förhör Obi-Wan Jango Fett (Temuera Morrison), den genetiska leverantören av de klonsoldater som Obi-Wan en dag kommer att befalla i strid. Obi-Wan misstänker korrekt att Jango ligger bakom de senaste mordförsöken på Padmé Amadala (den hemliga kärleken till Anakin Skywalker spelad av Natalie Portman). De två slåss på den regniga vattenplaneten Kamino och i rymden innan Jango slutligen faller i händerna på Jedi-mästaren Mace Windu (Samuel L. Jackson).

“Sith-herrar är vår specialitet.” (Avsnitt III: Revenge of the Sith)

Medan de är på ett räddningsuppdrag för att rädda förbundskansler Sheev Palpatine (Ian McDiarmid), får Obi-Wan och Anakin en revansch med greve Dooku (Christopher Lee), Jedin som blev Sith som de slogs i avsnitt II. Palpatine säger att de två Jedi inte matchar en Sith. Obi-Wan ber att skilja, med ironin är att han räddar en Sith, den onde Darth Sidious, han vet bara inte om det än.

“Hej där.” (Avsnitt III: Revenge of the Sith)

Även om detta ofta memed ögonblicket är ingen ödesduell, Obi-Wan ställs mot den rutinerade Jedi-mördaren General Grievous och hans fyrarmade ljussabelsattack är ganska Star Wars-synen. Du skulle aldrig veta att en större rivalitet mellan dessa två existerade utan den mycket djupare dykningen i den animerade “Star Wars: The Clone Wars”-serien. I deras filmiska duell gör Obi-Wan sig av med Grievous med en laserbläster, som han efteråt beskriver som “så ociviliserad”.

“Jag ska göra vad jag måste.” (Avsnitt III: Revenge of the Sith)

Efter att Anakin faller till styrkans mörka sida och blir Darth Sidious nya lärling, ber Yoda Obi-Wan att ta ner honom permanent, en uppgift han till en början vägrar på grund av deras livslånga band. Under en intensiv ljussvärdsstrid mellan de två lämnar Obi-Wan till synes Anakin för död, men Darth Sidious räddar Anakin och bygger en mekanisk kostym till honom som helt kommer att förvandla honom till Darth Vader.

“Jag var en gång en jediriddare, samma som din far.” (Avsnitt IV: A New Hope)

En mycket äldre Obi-Wan (Guinness) lär en ung Luke Skywalker om legenden om sin far, och låter Luke veta att Anakin var en otrolig pilot och en “slug krigare.” Obi-Wan lär Luke hur man hanterar en ljussabel samtidigt som han berättar hur hans far dog i händerna av Darth Vader, utan att avslöja att det faktiskt är hans far under Vaders mask.

“Om du slår mig, kommer jag att bli mäktigare än du kan föreställa dig.” (Avsnitt IV: A New Hope)

Innan Darth Vader använder en dödlig ljussabel för att göra Obi-Wan till en med kraften, varnar Obi-Wan sin före detta elev att han kommer att vara lika formidabel i livet efter detta. Han är en man av sitt ord, som förekommer i senare filmer som en hjälpsam viskare till Luke och som en Force Ghost.

#ObiWan #Kenobiögonblicken #att #veta #innan #hans #Disney #återvänder

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *