Eastern Conference finaler: Försvaret bär Celtics till en ful seger i Game 5 mot Heat

Eastern Conference finaler: Försvaret bär Celtics till en ful seger i Game 5 mot Heat

Det var inte vackert, men Boston Celtics tog ledningen i Eastern Conference finalen för första gången, och Miami Heat står inför eliminering i en road Game 6 mindre än 48 timmar efter ännu en utmattningsstrid.

Inget av lagen kunde hitta nätet under den första halvleken, men Celtics släppte lös en 24-2 under sex minuter som sträckte sig över slutet av den första kvarten och början av den fjärde. Lavinen vände den första fram och tillbaka matchen i serien till en femte raka skev seger. Bostons topprankade försvar höll Miami till 32 % skott från planen och 16 % träffsäkerhet från 3-poängsområdet i 93-80-vinsten som gav titeln en oavgjort serie.

Celtics-stjärnorna Jayson Tatum och Jaylen Brown kombinerade för 10 poäng på 16 skott i första halvlek, men de gjorde alla fem sina försök att starta fjärde kvartalet, inklusive fyra 3-poängare, för att utöka sin ledning till 83-60. Brown gjorde 25 poäng i matchen och Tatum avslutade en assist mindre än en trippeldubbel (22 poäng, 12 returer, nio assist) för att leda Boston i en match av dess första finalspel sedan 2010.

“Vi spelar bara basket”, sa Brown till ESPN-sändningen efter segern. “Det är slutspelet. En match vinner du. Nästa match, [Jimmy Butler] kan komma ut och göra 40 poäng, så vi måste bara vara bra från match till match. Detta spel räknas bara som ett. Vi måste vara redo för nästa.”

Celtics, som har 40-4 i franchisehistorien när de leder en serie 3-2, är värd för Game 6 på fredag. Boston-fans kommer att minnas 2012, när Celtics tog en ledning i konferensfinalen med 3-2 och förlorade mot Heat.

Boston Celtics-stjärnan Jayson Tatum reagerar mot Miami Heat under match 5 i Eastern Conference-finalerna på FTX Arena i Miami den 25 maj 2022. (Andy Lyons/Getty Images)

Båda lagen sköt under 40 % från planen och sämre från 3-poängslinjen i första halvlek. Miami gjorde 12 poäng på 10 Boston-omsättningar och 16 poäng på nio offensiva returer – och ledde bara med 42-37 i paus. Det var fult. På den ljusa sidan såg serien sina första ledningsbyten sedan första kvartalet av Game 2.

Skador hjälpte inte. Marcus Smart haltade in på arenan på en stukad fotled. Robert Williams III började på ett kirurgiskt reparerat knä. Tatum förvärrade två gånger sin skottaxel. Butler ammar ett svullet höger knä och Kyle Lowry en ansträngd vänster hamstring. Tyler Herro såg aldrig domstolen på en skadad ljumske.

Butler, Lowry och Max Strus, som också var tveksamma med en hälsenaskada som kom in i matchen och haltade till bänken under den, slutade 4 mot 33 från fältet. De är 8 för 60 (13%) i de två senaste matcherna.

“Vi kommer inte med ursäkter för någonting”, sa Heat-tränaren Erik Spoelstra efter en andra raka avblåsningsförlust. “Vi avleder ingenting. Vi gör inga ursäkter för det. Vi förlorade matchen i dag. Vi hade en tuff förlust i Boston. Vi lever fortfarande. Vi har en möjlighet att spela inför en stor publik [in a potential Game 7 on Sunday] och en möjlighet att skapa ett minne som du kommer att minnas länge. Det är allt vi tänker på just nu, och vi har den typen av krigare som kommer att tejpa upp, rusta upp, göra vad vi än måste göra för att göra oss redo för nästa och bara omfamna och njuta av den tävlingen. “

Celtics startade tredje kvartalet med en 8-0-run och stängde den på en 10-0-run för att dubbla upp heatet och ta en 69-58-ledning in i fjärde kvartalet. Miami missade 19 av sina 23 fältmålsförsök och 13 av 14 3-poängsskott i det tredje. The Heat kunde inte tillverka något utöver ett par tuffa Gabe Vincent hoppskott. Reserverna Vincent, Duncan Robinson och Caleb Martin gjorde 33 av Miamis 80 poäng på natten.

Boston utökade sin ledning till 23 i början av fjärde kvartalet. Bam Adebayo svarade med åtta raka poäng för Miami, och en Vincent 3-poängare avslutade en 16-6 run som minskade underläget till 13 med 4:18 kvar. Adebayo (18 poäng) och Vincent (15 poäng) fick 14 för 27 från fältet. Deras lagkamrater var 16 för 67.

The Heat kunde inte komma närmare, eftersom ytterligare fyra poäng från Brown och Tatum lämnade inget annat än skräptid.

– – – – – – –

Ben Rohrbach är personalskribent för Yahoo Sports. Har du ett tips? Maila honom på rohrbach_ben@yahoo.com eller följ honom på Twitter! Följ @brohrbach


#Eastern #Conference #finaler #Försvaret #bär #Celtics #ful #seger #Game #mot #Heat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *