Efterfrågan förstörs på bensin (men bara lite) eftersom priserna stiger i historiskt språng bara för sommarens körsäsong

Efterfrågan förstörs på bensin (men bara lite) eftersom priserna stiger i historiskt språng bara för sommarens körsäsong

Jag ser bensinpriserna stiga ytterligare trots denna blygsamma kortsiktiga och långsiktiga efterfrågeförstöring.

Förbi Wolf Richter för VARGGATA.

Priskaoset som pågår vid pumpen leder nu till viss efterfrågeförstöring. Vi har sett tecken på det. Vi är i början av körsäsongen, men efterfrågan på bensin följer inte det klassiska mönstret med en säsongsbetonad ökning.

Energidepartementets EIA rapporterade att bensinförbrukningen på 8,85 miljoner fat per dag (fyra veckors glidande medelvärde) minskade med 2,7 % från samma period 2021 och med 6,1 % från samma period 2019. Konsumtionen 2022 (röd linje) följer inte sommarens körökning: den har bara ökat med 1,3 % från början av mars. Men i maj 2019 (grå) ökade konsumtionen med 5,2 % från mars och i maj 2021 (svart) ökade konsumtionen med 11,9 % från mars.

Observera att EIA mäter förbrukningen av bensin i termer av fat som levereras till marknaden av raffinaderier, blandare, etc., och inte genom detaljförsäljning på bensinstationer.

I oktober, november och december förra året gick bensinkonsumtionen över nivåerna 2019. Det var när bensinprischocken började sprida sig bland konsumenterna som konsumtionen fick ett slag, men det har inte fått någon större smäll än, och konsumenterna verkar vänja sig vid smärtan, och efterfrågan förstörelse har inte förvärrats under de senaste veckorna:

Vad konsumenterna står inför vid pumpen är en majestätisk topp i bensinpriserna, som inkluderade en liten dipp i april för att förvirra alla och sprida några falska förhoppningar om att prishöjningarna var över. I maj steg prisökningarna till nya rekord. På måndagen nådde MKB:s veckomått $4,59 per gallon ordinarie:

Långsiktig förstörelse av efterfrågan sker, men det är en långsam process.

Toppåren för bensinförbrukningen var 2016, 2017, 2018 och 2019, alla på cirka 9,3 miljoner fat per dag, och bara en smula högre än 2007, med ett dal på -6,3 % däremellan. Under sommarens körsäsong nådde topparna 9,7 miljoner fat per dag.

Åren 2016-2019 kan visa sig ha varit den högsta bensinförbrukningen i USA. Den nuvarande prishöjningen flyttar återigen bilköpsmönster till mer ekonomiska fordon, inklusive mindre fordon och hybriddrivlinor, och vi ser redan tecken på det. Dessa förändringar i köpmönster har långsiktiga konsekvenser för bensinförbrukningen.

Äldre biltillverkare rullar äntligen ut elbilar, och även om storskalig produktion fortfarande är handikappad av de olika bristerna, särskilt halvledarbristen som drabbar biltillverkare på alla deras modeller, finns det en enorm efterfrågan på elbilar och långa väntelistor. De 1,44 miljoner elbilarna på vägen i USA står endast för 0,5 % av de 280 miljoner fordon som är i driftmen elbilsförsäljningen blomstrar och försäljningen av ICE-fordon faller, och varje procentuell ökning av andelen elbilar representerar en synlig minskning av bensinförbrukningen.

Och vågen bland kontorsanställda av att arbeta hemifrån under pandemin har förvandlats till en sorts permanent trend att arbeta åtminstone en del av tiden hemifrån, där pendlingar inte längre är en daglig sak, utan kan vara en sak två eller tre gånger i veckan, vilket dramatiskt minskar bensinförbrukningen för de hushållen, särskilt hushåll som har långa pendlingsresor, och tillräckligt många av de hushåll som gör detta kommer att ta en viss synlig efterfrågan från bordet.

Kortsiktig förstörelse av efterfrågan.

Högre bensinpriser, när de träffar fickboken tillräckligt, utlöser vissa förändringar i vad folk gör: De börjar köra mindre, börjar ta det lättare att spara bensin när de kör och börjar prioritera det mest ekonomiska fordonet i hushållet. De kan ställa in bilresor och minimera körning på semestern.

Men det här är kortsiktiga effekter, saker som folk kan göra i år eller den här månaden, men när de väl vänjer sig vid de högre gaspriserna och kanske får en höjning som kommer att göra de höga gaspriserna mindre giftiga, några av dessa förändringar kommer att varva ner.

Kräva förstörelse när människor återgår till kollektivtrafik ännu?

Hur mycket måste bensinpriserna stiga innan folk återvänder till pendeltågen? Pendeltågssystemen över hela USA har tagit en massiv förlust av passagerare under pandemin, eftersom människor började köra till jobbet eller stannade hemma för att arbeta.

Så är den nuvarande prishöjningen tillräckligt för att få folk tillbaka till tågen? Låt oss titta på San Francisco Bay Areas BART-tåg. Här möter förare bensinpriser i intervallet 6 dollar, brotullar som har lyfts upp och trafikstockningar som är nästan lika illa som före pandemin. Det skulle vara ett stort incitament att komma tillbaka till BART.

Så låt oss se. Japp, i mars, när bensinpriserna steg till nya rekord, ökade BART-åkarna med 32 % till 3,34 miljoner turer, från 2,52 miljoner i februari. Och i april, när bensinpriserna sjönk en aning, ökade antalet förare en smula till 3,38 miljoner. Och nu i maj, när bensinpriserna på många bensinstationer är över $6 per gallon – ja, vi måste vänta tills majdata kommer ut. Jag förväntar mig ett nytt hopp i ryttare, liknande mars. Så bensinefterfrågan förstörs av människor som återgår till kollektivtrafik, men bara i små steg, och antalet förare är fortfarande 67 % under intervallet 10 miljoner före pandemin:

Jag ser bensinpriserna stiga trots denna blygsamma efterfrågeförstöring.

Det finns en viss måttlig efterfrågeförstöring från kortsiktiga förändringar i körbeteende, från långsiktiga förändringar i de typer av fordon som människor köper och från att människor återgår till kollektivtrafik i små steg. Men det är inte en kollaps i efterfrågan, bara en blygsam nedgång som kommer att fortsätta i flera år.

Och branschen kan ta reda på detta också, och de kommer att fortsätta att minska investeringarna och kapaciteten för att hantera denna avtagande efterfrågan. Och ingenting förändras. Om det var en plötslig kollaps i efterfrågan skulle det vara annorlunda. Men det händer inte till dessa priser.

Tycker du om att läsa WOLF STREET och vill stödja den? Använder jag annonsblockerare – jag förstår verkligen varför – men vill du stödja sajten? Du kan donera. Jag uppskattar det oerhört. Klicka på öl- och is-te-muggen för att ta reda på hur:

Vill du bli meddelad via e-post när WOLF STREET publicerar en ny artikel? Anmäl dig här.

#Efterfrågan #förstörs #på #bensin #men #bara #lite #eftersom #priserna #stiger #historiskt #språng #bara #för #sommarens #körsäsong

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *