Värmen kan fortfarande inte lösa Celtics-försvaret.  De har nästan inte tid att hitta svar.

Värmen kan fortfarande inte lösa Celtics-försvaret. De har nästan inte tid att hitta svar.

I den fjärde kvarten av onsdagens Game 5, var detta vad värmen hade kvar i tanken:

Och detta är vad Celtics hade kvar:

Det finns mer än så, naturligtvis, men om du letar efter CliffsNotes-versionen av hur en enpoängs nagelbitare förvandlades till en ledning på 23 poäng i Boston på de sex plus minuterna mellan 2:44 tredje kvartalet och 8:21-strecket i fjärde, det finns sämre platser att starta. På ena sidan: Jimmy Butler och Kyle Lowry, som arbetar sig in i vidöppna 3-punktsförsök och misslyckas ens med att beta av kanten. Å andra sidan: Jayson Tatum sprintade förbi sin man innan han flyttade till hörnet för att slå en 3:a, och Jaylen Brown blåste in i banan innan han avslutade med en tomahawk-jam.

Efter 19 fjärdedelar av en fysiskt krävande Eastern Conference-final hade Bostons spelskapare fortfarande lite juice kvar i benen. Det gjorde inte Miami. Och med en chans att göra oavgjorda resultat inom en vinst i NBA-finalen gjorde den skillnaden stor skillnad i världen:

Brown och Tatum kombinerade för 20 poäng samtidigt som de fick en perfekt 8-av-8 från fältet under den sex-plus-minutersperioden, vilket utlöste ett 24-2-lopp som störtade ett Heat-lag berövat offensiva svar och skickade Boston till en 93- 80 seger och en 3-2-kant i bäst av sju-serien. Celtics kan stänga och slå sin biljett till franchisens första finalspel sedan 2010 i Game 6 på fredag ​​på TD Garden. The Heat, å andra sidan, kommer att behöva studsa tillbaka från på varandra följande nedslående förluster för att stanna kvar i kampen.

Miami har gjort det en gång redan den här eftersäsongen och svarade på ett par förluster mot Philadelphia i omgång 2 med två excellent föreställningar att eliminera 76ers på deras hemmaplan. Det kommer dock att bli mycket tuffare den här gången. Gör mål mot detta Celtics-försvar — NBA:s snålaste enhet på halvplanet under båda grundserien och den slutspel; en grupp som har storlek, styrka, snabbhet och växlingsbarhet vid varje position – är en eländig uppgift under optimala förhållanden. Och tillståndet i Miami-offensiven är ganska jävla långt ifrån optimalt just nu.

Butler, på den korta listan över de bästa spelarna under eftersäsongen genom två omgångar och en dominerande kraft i spel 1 mot Boston, har sett ut som ett skal av sig själv på offensiv sedan dess skadade sitt högra knä i match 3. Han har saknat sprängning av dribblingen och lyftet på sin bygel, och har gått bara 7 av 32 (21,9 procent) för 19 poäng under de senaste två matcherna, och producerat endast fyra försök till frikast och fem assist på 68 minuter av golvet. tid. Lowry, importerade i en sign-and-trade och överlämnade ett treårigt avtal på 85 miljoner dollar att vara den stadiga veteranhanden i stunder som dessahar behandlat en tjatande problem med hälsenan sedan den första omgången mot Atlanta; han gick 1-av-12 med två assist och fem turnovers i matcherna 4 och 5 mot Boston, och gjorde bara tre poäng på 46 minuter. Max Strus, startelvans primära långdistansalternativ, har också haft hamstringsvårigheter och missat alla 16 sina field goal-försök under de senaste två matcherna. Och Tyler Herro, den regerande sjätte mannen av året och den mest trovärdiga låssmeden Miami-tränaren Erik Spoelstra måste sätta in mot elitförsvar på halvplan, missade match 4 och 5 med en ljumskebristning.

The Heat vägrar ihärdigt att tillskriva sin offensiva kamp till skada och accepterar inga ursäkter för att göra en dyster 80,6 poäng per 100 innehav utanför avfallstiden under de senaste två matcherna; som referens, genomsnittet för det värsta brottet i NBA under grundserien 104,7 poäng per 100. Men vid en viss tidpunkt, om de enda perimeterspelarna du har som kan slå en motståndares försvarare från dribblingen, komma in i målningen och skapa en öppen look är Victor Oladipo (som gick 1-av-7 med fyra turnovers i Game 5 efter hans breakout Game 4) och Gabe Vincent (som var Miamis mest effektiva spelare under stora delar av onsdagen), då gör det inte har tillräckligt för att slå ett Celtics-försvar som är så här bra och på något som liknar full styrka, med Marcus Smart (ankel) och Robert Williams III (knä) båda tillbaka i laguppställningen. Du måste göra något annorlunda. Du måste luta matematiken. Och Spoelstra hade Heat redo att försöka göra det in i Game 5:s första halvlek.

Spoelstra ringde upp åtgärder utformade för att flytta Williams, ett absolut hot för ett färgskydd när han var frisk i den här serien, bort från korgen för att skapa körbanor och målchanser som Time Lord inte kunde påverka. Han instruerade Miamis spelare att höja sin aggression mot det offensiva glaset, särskilt om Williams hade dragits ut ur färgen, och att prioritera de extra ägorna som en viktig källa till hinkar mot denna Boston D. Resultatet: en 9-2 offensiv studsande kant i första halvlek, och en fördel med 16-2 i andra chansen.

Spo bönföll Heat att inte bara nöja sig med den första omtvistade looken de snubblade över, utan snarare att fördubbla sina ansträngningar för att generera de typer av försök som de festade med hela säsongen. För att åstadkomma det slog tränaren den kämpande backupcentern Dewayne Dedmon i malpåse och lutade sig hårt mot småbollsreservuppställningar med PJ Tucker i centrum. Tanken var att sprida ut Celtics och underlätta utseende med hög procent. Visst nog, efter att ha tagit precis fem hörn 3:or och 13 skott på kanten i spel 4försökte Miami sju hörn 3:or och 16 skott på kanten i spel 5 första halvan.

The Heat betonade också vikten av att tvinga Celtics bollhanterare till den typ av live-ball misscues som kan leda till övergångsmöjligheter. Efter att ha skapat bara nio omsättningar i Game 4, inducerade Miami 10 under de två första kvartalen av Game 5, varav fyra tillhörde Brown. Lägg ihop allt, och Heat vann besittningsspelet – fler offensiva returer, färre omsättningar, mycket fler målförsök – vilket gjorde att de kunde hänga kvar trots att de bara gick 18 av 48 från golvet och 4 av 21 från 3 till två fjärdedelar.

Det var inte vackert, men Spoelstra och hans personal hade lyckats hjälpa en sönderkörd grupp-tejp-och-bubblegum på vägen till en ledning i halvtid genom att mala Bostons anfall till bara 37 poäng på 38,2 procents skytte. Celtics offensiva kamp, ​​kombinerat med att Tatum ofta gnuggar sin högra axel, kombinerat med pressen av att spela ett svingspel på vägen, kombinerat med Bostons smygande rädsla för en fjärde konferensfinalresa på sex säsonger som går till intet … ja, kanske det skulle få C:n att blinka och spänna i andra halvlek.

Eller, du vet, kanske inte.

“Vi behöll lugnet. Vi förlitade oss fortfarande på vårt försvar, höll oss stabila där och visste att om vi fick igång vårt offensiva spel, ta hand om bollen, få upp skott, skulle vi vara i bra form, säger Celtics tränare Ime Udoka berättade för reportrar efter spelet. ”… Vi visste att vi vaktade på en tillräckligt hög nivå för att om vi bara vände hörnan offensivt skulle vi vara i bra form. Det är vad budskapet var: Vi spelar inte vårt bästa, [it’s still a] nära match, och om vi bara har en anständig halvlek över genomsnittet kommer vi att vara i bra form.”

Celtics hostade bara upp fem omsättningar resten av vägen, med Brown, i synnerhet, som fattade skarpare beslut med bollen. Han använde snabba körningar och snabba beslutsfattande för att göra 19 av sina spelhöga 25 poäng i andra halvlek. (Ombedd att utvärdera skillnaden mellan Browns första halvlek och hans andra, svarade Udoka enkelt: “Han vände inte på den.”) Genom att inte ge bort bollen tvingade Boston Miami att försöka knäcka sitt uppsättningsförsvar – en process som gjordes tuffare genom att Udoka bänka Payton Pritchard, hans ensamma underutmärkta försvarare, och istället ge fler minuter till Smart och Derrick White (som har varit fantastisk sedan han återvände efter att ha missat spel 3 för sin sons födelse). Udoka blandade också Bostons uppdrag på Miamis framträdande spelare.

Han flyttade Smart från Butler och satte Al Horford och Grant Williams på Heat-stjärnan istället. “Butler var inte ute efter att göra mål,” förklarade Udoka efter matchen. “Han var mer av en screener som spelade i fickan. Han halkade bakom några av våra strömbrytare. Vi ville hålla ett stort på honom, spela honom som en stor.” Det flyttade Smart till Tucker, vilket gjorde att Årets defensiva spelare kunde spela mer av en fri säkerhetsroll och hjälpa till från hörnen, och flyttade Time Lord till Bam Adebayo, vars tendenser till mer passivt spel när man ställs inför längre försvarare – se: hans kamp mot Brook Lopez och Giannis Antetokounmpo när Miami sopades av Bucks förra eftersäsongen – har manifesterats i betydande nedgångar i produktionen när Williams strövar.

Och med ingen på Miami som verkar kunna kasta en kula i havet på senare tid – Heat gick bara 7 av 45 från 3-punktsintervallet i Game 5, och är nere på 29,2 procent som ett lag för serien – Udoka har blivit uppmuntrad att låta sina stora luta sig tillbaka i dropptäckning, plugga upp färgen och våga värmen att få C:na att betala för det. De kunde inte:

När de långdistansförsöken missade var Boston redo för det. Celtics sökte alla möjligheter att ta en defensiv retur och slå tillbaka det förvrängda Heat i övergången. Miami gjorde återhämtning 10 av sina missar i andra halvlek, men gjorde bara åtta poäng av dem; Boston, under tiden, fick nio snabba brytpunkter, till stor del genom att använda Heats aggressivitet mot dem. “När vi får stopp för att komma ut och springa, är vi ett slags dödligt lag i båda ändar,” sa Udoka.

Värmen kan också vara det när allt klickar. Efter onsdagens match uttryckte Spoelstra upprepade gånger förtroende för den typ av blickar som Miami kunde skapa före slutet av tredje kvartalet, och sa att han kände att Heat mer allmänt liknade den typ av anfall de har varit under hela säsongen “om du tar bort missarnas känsla.”

Sedan tittade han ner på boxresultatet, och inte ens han kunde ta bort känslan av missarna.

“OK, ja, det är inte en bra 3-poängsprocent,” sa Spoelstra med ett skratt. “Vi alla kände det. Vi såg det alla… Titta, de är ett bra försvar. Det är inte så att vi kommer att få 130. Det jag tittar på är att vi får skott i vår styrhytt, skott som är i våra styrkazoner. Om vi ​​missar några av dessa skott kan du inte bara få panik och försöka återuppfinna saker.”

Men det är vad ett så bra försvar som Bostons kan göra: få dig att få panik, få dig att rusa, få dig att se spöken. Ta bort vägarna till poäng du har använt i sju månader och tvinga dig att hitta nya i farten. Under loppet av en serie på sju spel kan det sänka till och med elitkonkurrenter till en nubb. Det är vad Udoka räknar med.

“Jag tror att den mentala stressen och påfrestningen vi lägger på vissa lag med vårt försvar har fungerat och burit oss igenom slutspelet ibland”, sa han. “Du såg i Brooklyn-serien att killar började slita. Spel 7 [against the Bucks], Antetokounmpo saktade ner en del. Att ha alla dessa kroppar att fortsätta kasta på människor sliter på dem fysiskt och mentalt, vilket gör det tufft. Så länge vi inte ger dem enkla korgar i övergången, med våra killar, är vi alltid övertygade om att de kommer att få det att gå och ta reda på det så småningom.”

Kanske kommer Herro tillbaka på fredag ​​och ger Miami ytterligare en kreatör för att minska en del av stressen och påfrestningarna. Kanske kan Adebayo, som gjorde åtta poäng på två minuter i den fjärde kvarten efter att matchen i stort sett var ur spel, föra över den aggressiviteten till match 6. (“Put it on me,” han sa efter matchen, som jag kan föreställa mig fick ett litet antal Heat-fans att tänka: “Vi har varit försöker att, man, men du verkar inte vara så intresserad av att titta på fälgen för det mesta.”) Kanske kan någon hittills oprövad behandling sätta tillbaka lite juice i benen på Butler och Lowry; kanske ett par tidiga hinkar kan få Strus av schneiden; kanske Spo kan hitta en annan källa till anstöt någonstans djupt i sin spelbok. The Heat har redan vunnit en match i Boston i den här serien, och Celtics vet alltför väl att ett lag som kämpar för sin säsong med 3-2 på vägen kan vara farligt; fråga bara Milwaukee.

“Du vet, om du vill slå igenom och slå en biljett till finalen, måste du göra några löjligt tuffa saker,” Spoelstra sa.

Men när man ser de två senaste matcherna känns det som att det är allt som Miami har kvar: kanske. Och med ytterligare en överväldigande defensiv prestation, kanske Celtics tar bort dem också.

#Värmen #kan #fortfarande #inte #lösa #Celticsförsvaret #har #nästan #inte #tid #att #hitta #svar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *