VD-lönen steg med 17 % 2021 när vinsterna steg i höjden;  arbetare släpade

VD-lönen steg med 17 % 2021 när vinsterna steg i höjden; arbetare släpade

NEW YORK (AP) – Även när vanliga arbetare vinner sina största lönehöjningar på decennier ser de minimala ut jämfört med vad VD:ar får.

Det typiska ersättningspaketet för verkställande direktörer som driver S&P 500-företag ökade med 17,1 % förra året, till median 14,5 miljoner dollar, enligt data analyserade för The Associated Press av Equilar.

Vinsten tornar upp sig över den 4,4 %-iga ökningen av löner och förmåner som nettoanställdes av privata arbetare fram till 2021, vilket var den snabbaste som någonsin registrerats från 2001. Höjningarna för många meniga arbetare lyckades inte heller hålla jämna steg med inflationen, som nådde 7 % i slutet av förra året.

VD-lönen tog fart som aktiekurser och vinster återhämtade sig kraftigt när ekonomin vrålade ur sin korta lågkonjunktur 2020. Eftersom mycket av en vd:s ersättning är knuten till sådana prestationerderas lönepaket svällde efter år av mestadels dämpande tillväxt.

I många av de mest iögonfallande paketen, som Expedia Groups, värderade till 296,2 miljoner dollar och JPMorgan Chases 84,4 miljoner dollar, gav styrelser särskilt stora tilldelningar av aktier eller aktieoptioner till nyligen utnämnda vd:ar som navigerar sina företag genom pandemin eller till etablerade ledare som de ville övertyga att hänga runt.

VD:arna kan ofta inte tjäna pengar på sådana aktier eller optioner på flera år, eller möjligen någonsin, om inte företaget uppfyller prestationsmålen. Men företag måste fortfarande avslöja uppskattningar för hur mycket de är värda. Endast ungefär en fjärdedel av det typiska lönepaketet för alla S&P 500-VD:ar förra året kom som faktiska kontanter de kunde få.

Oavsett dess sammansättning ökar klyftan i lön mellan VD:ar och de vanliga arbetarna som de övervakar. På hälften av företagen i årets lönekartläggning skulle det ta minst 186 år för en arbetare i mitten av företagets löneskala att göra vad deras vd gjorde förra året. Det är upp från 166 ett år tidigare.

På Walmart, till exempel, sa företaget att dess medianpartner tjänade $25 335 i ersättning förra året. Det betyder att hälften av dess arbetare tjänade mer och hälften tjänade mindre.

Det är en ökning med 21 % från 20 942 USD ett år tidigare och kom då företagets genomsnittliga timlön för amerikanska medarbetare steg från 14,50 USD i januari 2021 till mer än 17 USD för närvarande. Den ökningen var större än höjningen som vd Doug McMillon fick, i procent. Men hans höjning på 13,7 % gav honom ett totalt paket värderat till $25,7 miljoner.

Ilskan växer över en sådan obalans. Undersökningar tyder på att amerikaner över politiska partier ser vd-lönen som för hög, och vissa investerare trycker tillbaka.

Arbetare försöker organisera fackföreningar över hela landet, och den “stora avgången” har fått miljoner att sluta för att hitta bättre jobb någon annanstans. Den amerikanska regeringen räknade mer än 4 miljoner avhopp bara under april 2021, första gången det hände. Månadssiffran har sedan dess toppat 4,5 miljoner två gånger.

“Det kommer att lägga till en enorm kostnad för företagens resultat, att ha den här typen av omsättningshastigheter”, säger Sarah Anderson, chef för det globala ekonomiprojektet vid progressiva Institute for Policy Studies.

“De borde tänka på vilken typ av budskap de skickar till dessa människor, om de verkligen är värderade i sina jobb,” sa Anderson. “När killen på hörnkontoret tjänar flera hundra om inte tusentals gånger mer, så skickar det ett riktigt demoraliserande budskap.”

Vinsterna för VD-lönerna hade avtagit under de senaste åren, med medianökningen som minskade från 8,5 % 2017 till 4,1 % 2019. Den tickade tillbaka till 5 % 2020, vilket var ett komplicerat år eftersom pandemin stängde av ekonomin och vinsterna på många företag minskade.

För 2020 ändrade många företag de intrikata formlerna de skapade för att bestämma sina vd:ars lön. Justeringarna kompenserade för förluster orsakade av pandemin, något som många styrelser sa var en extraordinär händelse utanför VD:s kontroll.

Sedan kom 2021. Tack vare en återöppnad ekonomi, superlåga räntor från Federal Reserve och andra faktorer, sköt aktiekurserna i höjden och S&P 500 hoppade med nästan 27 %, vilket satte rekord under hela året. Vinsten per aktie steg med cirka 50 procent.

Under hela året var vd:ar tvungna att navigera i snärtade leveranskedjor och brist på chips och annat nyckelmaterial som påverkade företag i olika branscher, säger Dan Laddin, en partner på Compensation Advisory Partners, ett konsultföretag som arbetar med styrelser.

“Allt detta ledde till en önskan att verkligen belöna” chefer, sa Kelly Malafis, också en partner på Compensation Advisory Partners, “eftersom det finansiella resultatet var där, och uppfattningen var att ledningsteamen var exceptionella när det gällde att navigera i situationen och leverera resultat. ”

Förra årets steg på 17,1 % för medianlönen för S&P 500:s VD:ar var det största sedan en ökning med 23,9 % för 2010 års ersättningspaket, enligt data som analyserats av Equilar.

Tänk på att gifta sig med Barra, VD för General Motors. Hennes bransch drabbades särskilt hårt av bristen på datorchips, vilket knurrade bilproduktionen.

Trots det lyfte GM:s styrelse fram hur företaget fortfarande levererade rekordresultat före räntor, skatter och en del andra poster. Biltillverkaren accelererade också utvecklingen av sina elfordon. Det är två av faktorerna som påverkar Barras lön, och hennes ersättning steg med 25,4 % till 29,1 miljoner dollar.

“Jag hoppas att företaget som gör rekordvinster skulle inse att de arbetare som gör jobbet är de som genererar intäkterna”, säger Dave Green, en hetmetallförare på en GM-anläggning i Bedford, Indiana. “Vi försöker bara klara oss.”

Han nämnde särskilt tillfälligt anställda som tjänar ungefär 16 USD i timmen, som måste arbeta flera år innan de börjar som heltidsanställda och som inte får många möjligheter till lediga dagar under tiden.

“De nya människorna som kommer in, deras barn kommer inte att kunna få de möjligheter som mina barn hade”, sa Green, som har två döttrar och började på GM som sommarhjälpare 1989.

Närmare toppen av rankingen för VD-lön förra året var JPMorgan Chases Jamie Dimon, vars kompensationspaket värderat till 84,4 miljoner dollar var det femte högsta i AP-undersökningen. Det var upp 166,7% från ett år tidigare, och det mesta kom från en tilldelning av aktieoptioner värderade till 52,6 miljoner dollar.

Styrelsen sa att den tillhandahöll alternativen på grund av sin önskan att Dimon, som är 66, ska fortsätta att leda företaget i betydligt fler år och en “unik brytpunkt i Mr. Dimons mandatperiod.” Den sa också att alternativen inte var en del av hans vanliga årliga ersättning och att han måste vänta i minst fem år för att börja utöva dem.

Trots det gav bara 31 % av investerarna vid JPMorgan Chases årliga aktieägarmöte nyligen tummen upp på Dimons lönepaket. Omröstningen är dock endast rådgivande och tvingar inte företaget att göra ändringar.

Förra året godkände en median av 92,6% av aktieägarna vad som kallas deras “Say On Pay”-röst i AP:s undersökning. Det var bara en bit ned från 93,4 % året innan.

AP:s och Equilars ersättningsstudie inkluderade lönedata för 340 vd:ar på S&P 500-företag som har tjänstgjort i minst två räkenskapsår i sina företag, som lämnade in fullmaktsutlåtanden mellan 1 januari och 30 april. Vissa högprofilerade vd:ar är inte inkluderade eftersom de passar inte kriterierna, som Amazons Andy Jassy och Twitters Parag Agrawal. Undersökningen räknar inte med förändringar i värdet av VD:arnas pensionsförmåner och vissa andra poster i sina summor för ersättning.

___

AP Business Writers Matt Ott, Tom Krisher, Anne D’Innocenzio, Michael Liedtke och Ken Sweet bidrog.

.
#VDlönen #steg #med #när #vinsterna #steg #höjden #arbetare #släpade

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *