Comeback sätter WLAX i mästerskapsspel - University of North Carolina Athletics

Comeback sätter WLAX i mästerskapsspel – University of North Carolina Athletics

BALTIMORE, Md. – UNC:er Sam Geiersbach gjorde det matchvinnande målet med 1:03 kvar i fredagens regniga NCAA lacrosse semifinal för kvinnor för att slå Northwestern med 15-14, vilket gav Carolina en plats i söndagens mästerskap. De högst rankade Tar Heels förbättrade sig till 21-0 under säsongen och kommer att spela för sin tredje NCAA-titel.

Det är UNC:s första framträdande i mästerskapsspelet sedan 2016, vilket också var sista gången som Tar Heels vann titeln.

Tar Heels kommer att möta nr 3 seed Boston College i titelmatchen på söndag för tredje gången denna säsong. Eagles besegrade Maryland nr 2, 17-16, i fredagens andra semifinal.


Carolina behövde en episk comeback för att avancera. Northwestern gjorde de första sex målen i matchen och överträffade Tar Heels med 10-4 under den första kvarten. Med 1:11 kvar av den första kvarten började en väderfördröjning på en timme och 36 minuter för blixtar i området. NU ledde, 6-0, efter första perioden.


UNC kom inte in i styrelsen förrän a Jamie Ortega mål tidigt i andra kvartalet gjorde Northwestern 6-1 med 13:25 kvar till halvtid. Ally Mastroianni lade till ytterligare ett för UNC innan Wildcats gjorde två fler för att leda med 8-2 i paus. Det var den lägsta halvan av säsongen för Carolina.


Efter att ha misslyckats med att ta mark under tredje kvartalet, när Northwestern hade en poängfördel på 5-4, låg UNC efter med 13-6 på väg in i fjärde kvartalet. Mastroianni gjorde 13-7, sedan svarade Wildcats för att återigen gå upp med sju, 14-7 med 10:15 att spela i matchen.


De sista 10 minuterna tillhörde Carolina, som stängde matchen på ett 8-0-lopp. Caitlyn Wurzburger gjorde mål utan assistans med 9:15 kvar för att starta attacken. Ortega lade till ytterligare en minut senare för att minska marginalen till fem. Geiersbach gjorde sedan sitt första mål i matchen, med 5:27 att spela.


Ett mål av Scottie Rose Growney, assisterad av Ortega, vid femminutersmarkeringen skar Northwesterns fördel till tre, 14-11 Northwestern. Geiersbach gjorde de fyra sista målen, alla utan assistans, längre fram. Hennes spelvinnare gav UNC sin första ledning för eftermiddagen.


Ortega avslutade med tre mål och tre assist för Tar Heels och Mastroianni hade också tre mål. Tar Heels, som slog Northwestern med 20-9 i Chapel Hill i mars, hade en fördel med 40-29 i skott och ledde med 16-11 i markbollar. De tvingade Wildcats till 17 omsättningar, inklusive åtta under det fjärde kvartalet, när UNC åtog sig bara två.

“Först och främst, grattis till Northwestern till en fantastisk säsong och en fantastisk match idag,” UNC:s huvudtränare Jenny Levy sa efteråt. “De kom ut och slog oss i munnen, helt klart, och det är upp till mig. Jag hade inte laget redo att rulla, och lyckligtvis för mig har jag fantastiska studentidrottare som hittat ett sätt att vinna idag.

“Sammantaget, bara en otrolig match. Vi gjorde 10 av de senaste 11 målen i matchen med så många bidrag från så många spelare, och mycket ansträngning och vägran att åka iväg. Jag är otroligt stolt och tacksam över att vi får två fler dagar med den här besättningen.”


Lauren Gilbert ledde Northwestern med fem mål.


UNC har vunnit 21 matcher i rad, den näst längsta segerserien i skolans historia. Carolinas 21 vinster slår programrekordet för flest vinster under en säsong (20 vinster 2016 och 2021). Carolina har vunnit 48 av sina senaste 49 matcher och 56 av sina senaste 58 totalt.


Tar Heels förbättrades till 30-10 i NCAA-turneringen under de senaste 13 åren (sedan 2009), och gick vidare till 10 final fours och fem nationella finaler under den tiden.

Carolina låg efter med åtta mål vid två tillfällen i matchen, säsongens största underläge för Tar Heels. Åttamåls comebacken är den största av något lag på NCAA-mästerskapshelgen sedan Virginia övervann ett underläge med nio mål i semifinalen 2007 för att slå Duke.

Tar Heel målvakt Taylor Moreno kämpade tidigt och tillät 13 mål på dagen i 52:13 av action. Freshman backup Alecia Nicholas gick in i matchen i andra halvlek i lättnad av Moreno, spelade 7:47 och släppte bara ett mål innan Moreno återvände till matchen. Moreno gjorde en av de största räddningarna i sin dekorerade karriär när hon stoppade ett nära skott av Gilbert med 38 sekunder kvar för att bevara UNC:s smala ledning. Tar Heels kunde köra ut klockan efter Morenos spelräddande räddning.


ANMÄRKNINGAR:

Team
• Med segern avancerar Tar Heels till sitt femte NCAA-mästerskapsspel (2009, 2013, 2015, 2016, 2022). Carolina har 5-9 i NCAA-semifinalerna.
• Carolina vann för 48:e gången på sina senaste 49 matcher och den 56:e på sina senaste 58.
• UNC är 30-10 i de senaste 13 NCAA-turneringarna (med början 2009).
• Vinsten var UNC:s 21:a för säsongen, ett nytt UNC-rekord för en säsong.
• Den nuvarande UNC-seniorklassen (2018-22) förbättrades till 82-9 på fem säsonger.
• Carolina förbättrade till 15-0 den här säsongen mot rankade lag.Enskild
Taylor Moreno förbättrade sitt karriärrekord i mål till 69-6. Hon har startat 75 raka matcher i buren som går till 2018.
Jamie Ortega har samlat minst en poäng på 84 matcher i rad och 89 av 90 i sin karriär.
• Ortega har 464 karriärpoäng, de flesta i ACC:s historia och tvåa i NCAA:s historia.
• Ortega startade sitt 90:e karriärspel, flest starter i skolans historia och avbrott Katie Hoegs UNC-rekord för de flesta spel som spelat i skolans historia.
• Med vinst, huvudtränare Jenny Levy hämtade hennes 39th NCAA-turneringsvinst i karriären, passerade den nyligen pensionerade Chris Sailer från Princeton för tredje flest i sportens historia.

För de senaste uppdateringarna om Carolina lacrosse för kvinnor, följ teamet vidare Twitter och Instagram.


#Comeback #sätter #WLAX #mästerskapsspel #University #North #Carolina #Athletics

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *