Femman | Liverpool, Real Madrid och sympatiska doyens i det moderna spelet

DET ÄR STOR CUP-FINAL, BABY

Efter en säsong som har blivit mer extraordinär för varje vecka som går, handlar allt om detta. Två lag som drivs av en ödeskänsla, tävlar om ett enormt pris i en glänsande modern fotbollskatedral; det är bara synd att någon måste förlora. Och ändå, när The Fiver skickade in sin 3 000 ord långa opus på League Two-slutspelsfinalen till The Man, skickades den tillbaka till oss i tusen bitar, konfettin ordnades på det som passerar för ett skrivbord för att stava två ord: BIG CUP.

Och om den inledande gambiten var mer telegraferad än ett $tevie Mbe Hollywood-pass, lovar lördagskvällens uppgörelse i Paris att bli mycket mindre förutsägbar. Liverpool kommer att börja som favoriter, men Real Madrid har visat att de kan förstöra ett noggrant byggt Big Cup-projekt på 90 sekunder, än mindre 90 minuter. Efter allt mer dramatiska sena comebacks mot PSG, Chelsea och Manchester City, förväntar vi oss att Karim Benzema dyker upp med en sen vinnare halvvägs genom Liverpools troféparad.

Så om du är den typen av fan som gillar att lägga upp ditt valda teams antal “UCLs” över alla tillgängliga sociala mediers skam, som om du på något sätt bidragit på något meningsfullt sätt, här är några patenterade Fiver-analyser för dig. Liverpool kan flytta till sju stora cuper, flytta dem i nivå med Milan – men, ännu viktigare, förstöra flödet av det trista ”vi har vunnit det [x] gånger” sjunger. Madrid har naturligtvis vunnit 13 – inte för att de gillar att prata om det. Det stämmer, The Fiver gör narr av lag för att de har vunnit för många stora cuper. Men vad finns det mer?

The Fiver: registrera dig och få vårt dagliga fotbollsmejl.

Båda lagen har förtjänat sin plats, och båda tränas av sympatiska doyens i det moderna spelet. Carlo Ancelottis in-game taktiska justeringar kan handla om en pratstund med Luka Modric och en teatral höjning av ögonbrynen – men hallå, det fungerar. När det gäller Jürgen Klopp förblir han den stora cupvinnande managern med största sannolikhet för att hålla humöret uppe på en teambuilding-helg – tätt följd av Roberto Di Matteo. Till nejsägarna som kan påpeka att det här bara är en upprepning av 2018 års show och att sex av de senaste nio stora cupfinalerna har innehållit minst en av dessa klubbar – rättvisa. Men återigen, ett av dessa lag förlorade hemma mot sheriff Tiraspol i grupperna; den andra kvalificerade sig tack vare en sista flämtande kvittering mot West Brom. Av deras målvakt. Har tur, Mansfield och Port Vale – det här är helgens sanna underdog-historia.

DAGENS CITAT

“Det var många mörka dagar och det kommer att finnas i framtiden, men jag kände mig redo att kunna leda min personal och mina spelare” – Vale manager Darrell Clarke på återvänder efter en nära familjeförlust i år, när han förbereder sig för att leda dem till Wembley på lördag.

Vales Darrell Clarke.
Vales Darrell Clarke. Foto: Christopher Thomond/The Guardian

FEM BOKstäver

“Inom några timmar efter att du nådigt skrivit ut mitt brev i gårdagens femmor, Soccer Canada avbröt sin vänskapsmatch mot Iran. Jag visste att du var en global makt i fotbollsvärlden, men det är helt enkelt anmärkningsvärt” – Alan Etherington.

“Intressant att Norwich-dräkten beskrev hans lag som medelmåttigt (gårdagens nyheter, bits and Bobs). Jag skulle tro att om de hade nått de höga höjderna av medelmåttighet skulle de fortfarande vara i Premier League” – Dominic Dawson.

“Att röra om de sista skräperna av att “applådera pengarna på TV” (Fem bokstäver passim). Du behöver bara titta på Antiques Roadshow för att förstå att applådera pengarna. Lågt värde får inga applåder från den deltagande publiken, stort värde får massor av applåder … men ingen har gjort något, de har helt enkelt fått nyheten om en stor del pengar kopplat till dem. Bra gjort du! Newcastle-fans kanske förstår den här idén” – Paul Sanderson.

“Som John McKay (gårdagens brev), Jag kan inte fatta att jag sänker mig till att skriva ett brev till The Fiver. Speciellt eftersom jag egentligen inte har något vettigt att säga. Lite som The Fiver” – Steve Mintz.

Skicka dina brev till the.boss@theguardian.com. Och du kan alltid twittra The Fiver via @väktare_sport. Dagens vinnare av vårt prislösa brev på dagen är … Dominic Dawson.

REKOMMENDERAD LYSSNING

Få öronen runt det senaste Football Weekly Extra. Och medan vi håller på så åker Max, Barry och podgruppen tillbaka på turné. Biljetter till liveshower i juni och juli finns här.

NYHETER, BITS OCH BOBS

Det låter som Sadio Mané skulle kunna vara det bor i Liverpool trots allt. “Kom tillbaka till mig på lördag så ska jag ge dig det bästa svaret du vill höra, helt klart,” retade han. “Det är speciellt. Jag ska ge dig allt du vill höra då.”

Sadio Mané med en stor cap-match på väg till Paris.
Sadio Mané med en stor cap-match på väg till Paris. Foto: Oli Scarff/AFP/Getty Images

Forest Green tror att deras hantering av frestande chefen Ian Burchnall från Notts County är en i ögat för Watford. “Oss emellan har vi visat hur rörelser inom fotboll fortfarande kan göras på rätt sätt och över linjen,” sa ordförande Dale Vince.

En annan icke-ligachef på väg är Pete Wild, som har bytt ut Halifax mot spelningen på League Two Barrow.

Englands kapten Harry Kane har pratat på Jimmy Fallons sena talkshow i New York. “Vi har ett fantastiskt lag, riktigt bra spelare, riktigt bra tränare, och vi har byggt upp bra till det här VM och jag ser verkligen fram emot det”, kurrade han och gav den gamla blicken till en relativt tom publik. “Förhoppningsvis kan jag försöka slå det målrekordet medan vi är där.”

Badoom-tish.
Badoom-tish. Foto: NBC/NBCU Photo Bank/Getty Images

Det där högljudda gnället du kanske kan upptäcka är det pågående spottet mellan franska och spanska fotbollsdräkter, över hela den här Kylian Mbappé-affären. “När Lionel Messi, Sergio Ramos och andra lämnade din liga – efter val – förra året, snarare än att erkänna deras [greatness], du kommenterade deras ålder och viftade ut vår liga som “som legendernas liga givet vissa spelares ålder”, sniffade LFP:s Vincent Labrune i ett brev till motsvarigheten Javier Tebas. “Nu verkar dina respektlösa smutskastningar riktas mot Mbappé, som är allmänt erkänd för att vara en av världens bästa spelare och som helt enkelt inte gick med i din liga, av val, trots att han fått ett liknande erbjudande.”

Och i nyheterna för mer vuxna män har Rio Ferdinand och John Terry prövat varandra på Social Media Abomination Twitter, över den förstnämndes ranking av Premier Leagues bästa mittbackar – med sig själv som nummer 1 och Terry som nummer 5. Det är för tröttsamt att gå in på mer.

Vill du fortfarande ha MER?

Vill du veta var Big Cup-finalen kommer att vinnas och förloras? Sedan låna Jonathan Wilson dina ögon [he’s written a tactical breakdown, he’s not gone serial killer – Fiver Ed].

Nu kör vi.
Nu kör vi. Komposit: Getty, Shutterstock

Karen Carney förhandsvisningar Liverpool v Madridmedan Philipp Lahm ger sina tankar på storspelet.

Liverpools Ibrahima Konaté berättar Andy Hunter om hans spänning över att återvända till Paris och Sid Lowe hör av sig Thibaut Courtois. Samtidigt avslöjar Steve McManaman att hans sannaste lojalitet ligger hos Liverpool. Rysare!

Det kan bli en riktigt helg om du är av en Huddersfield-övertalning, rapporterar Aaron Bower.

Annan sista granskning av Premier League 2021-22, den här gången över försäsongsprognoserna.

Och om det är din grej… du kan följa Big Website på Big Social FaceSpace. Och INSTACHAT OCKSÅ!

#Femman #Liverpool #Real #Madrid #och #sympatiska #doyens #det #moderna #spelet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *