Parole rekommenderas för Kaliforniens anhängare av Charles Manson

Parole rekommenderas för Kaliforniens anhängare av Charles Manson

SACRAMENTO, Kalifornien — En villkorlig villkorlig panel i Kalifornien rekommenderade att Patricia Krenwinkel skulle släppas för första gången i torsdags, mer än fem decennier efter att hon och andra anhängare till sektledaren Charles Manson terroriserade staten och hon skrev “Helter Skelter” på en vägg med hjälp av blodet från en av deras offer.

Krenwinkel, 74, nekades tidigare villkorlig frigivning 14 gånger för morden på den gravida skådespelaren Sharon Tate och fyra andra personer 1969. Hon hjälpte till att döda livsmedelsaffären Leno LaBianca och hans fru Rosemary nästa natt i vad åklagaren säger var ett försök av Manson att starta en raskrig.

Rekommendationen om villkorlig frigivning kommer att granskas av statens villkorlig domsnämnds juridiska avdelning innan den sannolikt går till guvernör Gavin Newsom för ett beslut inom fem månader. Han har tidigare avvisat rekommendationer om villkorlig frigivning för andra anhängare av Manson, som dog i fängelset 2017.

Nya lagar sedan Krenwinkel senast nekades villkorlig frigivning 2017 krävde att villkorlighetspanelen övervägde att hon begick morden i ung ålder och nu är en äldre fånge.

För första gången var inte åklagare i Los Angeles County vid villkorligt förhör för att invända, enligt distriktsåklagare George Gascóns policy att åklagare inte ska vara inblandade i att besluta om fångar är redo att släppas.

Krenwinkels advokat, Keith Wattley, sa dock att anhöriga till hennes offer erbjöd samma invändningar vid förhandlingen som åklagare har gjort tidigare.

Vad som var annorlunda den här gången var att villkorlig dom var villig att följa lagen, sa han och insåg att hon inte har haft några disciplinära överträdelser och inte längre är en fara för samhället.

“Hon har helt förvandlats från den person hon var när hon begick detta brott, vilket är allt som krävs för att få villkorlig frigivning”, sa han.

“Jag är hoppfull att guvernören inser att han inte borde spela politiska spel med människors liv,” sa Wattley. “Guvernören skulle blockera hennes villkorlig frigivning inte för att han är rädd för henne, utan för att han inte gillar henne. Och det tillåter inte lagen.”

Krenwinkel är fortfarande fängslad på California Institution for Women öster om Los Angeles.

Kommissionärer för fem år sedan avvisade hennes villkorlig frigivning trots argument då att hon var drabbad av misshandlade kvinnors syndrom när hon hjälpte till med de blodiga morden.

Krenwinkel var en 19-årig sekreterare som bodde med sin äldre syster när hon träffade Manson, då 33 år gammal, på en fest. Hon vittnade 2016 om att hon snart lämnade allt bakom sig för att följa honom eftersom hon trodde att de kunde ha ett romantiskt förhållande.

Men hon sa att Manson misshandlade henne fysiskt och känslomässigt och förde henne till andra män för sex. Hon sa att hon flydde två gånger bara för att komma tillbaka och att hon sällan lämnades ensam och vanligtvis var drogpåverkad.

Vid hennes senaste villkorligt förhör berättade Krenwinkel hur hon upprepade gånger knivhögg Abigail Folger, 26, arvtagerska till en kaffeförmögenhet, i Tates hem den 9 augusti 1969.

Nästa natt sa hon att Manson och hans högra hand, Charles “Tex” Watson, sa åt henne att “göra något häxigt”, så hon högg La Bianca i magen med en gaffel, tog sedan en trasa och skrev “Helter Skelter ,” “Rise” och “Death to Pigs” på väggarna med hans blod.

Hon och andra deltagare dömdes till en början till döden. Men de blev förbittrade till livstid med möjlighet till villkorlig frigivning efter att dödsstraffet i Kalifornien kort ansågs vara grundlagsstridigt 1972.

Krenwinkel blev delstatens kvinnliga fånge som suttit längst när mansonanhängaren Susan Atkins dog i cancer i fängelset 2009. Wattley sa att han förstår att hon är den kvinna som har suttit längst i USA.

.
#Parole #rekommenderas #för #Kaliforniens #anhängare #Charles #Manson

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *