Wall St. Week Ahead: Aktierally väckts av förhoppningar om Feds "tidigare topphökighet"

Wall St. Week Ahead: Aktierally väckts av förhoppningar om Feds “tidigare topphökighet”

NEW YORK, 27 maj (Reuters) – Dåliga nyheter kan återigen vara goda nyheter på Wall Street, eftersom tecken på avtagande amerikanska tillväxtfläktar hoppas att Federal Reserve kanske inte behöver strama åt politiken så mycket som tidigare förväntats.

Bostadsförsäljningen har fallit för tredje månaden i rad, medan stora missar från detaljhandelsjättar som Target Corp (TGT.N) och Walmart Inc (WMT.N) skakade sina aktiekurser förra veckan. Atlanta Feds GDPNow-uppskattning av real BNP-tillväxt för andra kvartalet sjönk till 1,8 % den 25 maj, från 2,4 % föregående vecka. Läs mer

Mjukare ekonomisk tillväxt ökar riskerna för svagare företagsvinster, vilket i teorin banar väg för mjukare aktiekurser. Flera Wall Street-banker har under de senaste veckorna varnat för att chanserna för en amerikansk recession ökar, tillsammans med en ökad sannolikhet för den lågtillväxt- och höginflationsmiljö som kallas stagflation. Läs mer

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

På kort sikt tror dock vissa investerare att en begynnande avmattning kan stärka fallet för Fed att dra tillbaka en aggressiv penningpolitisk lutning som har irriterat investerare och hjälpt till att driva S&P 500 (.SPX) index till gränsen för den 20-procentiga nedgången som många kallar en björnmarknad..

Indexet steg med 6,6 % den här veckan, och tog en sju veckor lång förlustsvit, även om det är ned runt 13 % hittills i år. Nettoinflöden per vecka till amerikanska aktier var på sin högsta nivå på 10 veckor, visade uppgifter från BofA Global Research på torsdagen. Läs mer

“Det är väldigt tydligt att alla på Fed är ombord på 50 punkter (räntehöjningar) för de kommande två höjningsmötena. Men efter det är det oklart vad de gör, och om det blir en kraftig nedgång i tillväxten, kanske kan vänta lite, säger Anwiti Bahuguna, senior portföljförvaltare och chef för multi-asset strategi på Columbia Threadneedle Investments, som nyligen höjde sin allokering till aktier.

Oro över effekterna av högre räntor vid en tidpunkt då inflationen kan ha nått en topp kommer sannolikt att innebära att centralbanken kommer att pausa sin åtstramning i september, och lämnar sin referensränta över natten i ett intervall på 1,75 % till 2 % om de finansiella förhållandena förvärras, säger BofA-strateger. sa i en anteckning.

Förväntningarna på Fed hökighet har lättat, med investerare som nu prissätter en 35% sannolikhet att Fed Funds-räntan kommer att ligga mellan 2,25% och 2,50% efter sitt septembermöte, en minskning från en 50% sannolikhet för en vecka sedan, enligt CME.

Fed har redan höjt räntorna med 75 punkter i år. Protokoll från centralbankens senaste möte visade att tjänstemän brottas med hur man bäst kan navigera ekonomin mot lägre inflation utan att orsaka en lågkonjunktur eller pressa arbetslösheten avsevärt högre. Läs mer

Tecken på att tillväxten kan avta har hjälpt till att stärka statspriserna, vilket tyder på att investerare i allt högre grad ser till obligationer för säkerheten snarare än som tillgångar som kan vara i riskzonen under tider av hög inflation, säger Anders Persson, investeringschef för globala ränteintäkter på Nuveen.

Räntorna på riktmärket 10-åriga statsobligationer, som rör sig omvänt till priserna, nådde ett sexveckors lägsta på 2,706 % på torsdagen, efter att ha stigit till så högt som 3,14 % denna månad.

“Marknaden prissätter en avmattning”, men inte en lågkonjunktur, sa Persson, vilket gör att mer riskfyllda delar av räntemarknaden, som högavkastande obligationer, blir mer attraktiva.

Amerikanska data på fredagen visade också att prisökningarna kan avta. Prisindexet för personliga konsumtionsutgifter (PCE) steg med 0,2 %, den minsta ökningen sedan november 2020, efter att ha ökat med 0,9 % i mars. Läs mer

En potentiellt mindre hökaktig Fed är inte nödvändigtvis ett grönt ljus för aktieköpare på lång sikt. Med inflationen som högst på decennier har oron ökat över förestående stagflation, ett fenomen som vägde tungt på alla tillgångsslag under utbudschockerna på 1970-talet. Läs mer

Bland dem som varnar är hedgefondförvaltaren Bill Ackman, medlem av Fed:s rådgivande investerarkommitté för finansmarknader, som på Twitter den här veckan uppmanade centralbanken att dämpa inflationen genom att höja räntorna mer aggressivt.

Samtidigt sänkte Citis globala tillgångsallokeringsteam denna vecka sin amerikanska aktieallokering till “neutral”, och sa: “Medan en amerikansk recession inte är basfallet för Citi-ekonomin är osäkerheten mycket hög.”

Vissa investerare tror dock att en vändpunkt kan vara nära.

Esty Dwek, investeringschef på FlowBank, slår vad om att centralbanken kommer att börja se tecken på att inflationen och tillväxten avtar i augusti, när beslutsfattare håller sitt årsmöte i Jackson Hole, Wyoming.

“Fed har passerat peak hökishness,” sa hon.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av David Randall i New York Ytterligare rapportering av Lewis Krauskopf i New York Redigering av Ira Iosebashvili, Nick Zieminski och Matthew Lewis

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Wall #Week #Ahead #Aktierally #väckts #förhoppningar #Feds #tidigare #topphökighet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *