De 15 bästa Memorial Day-filmerna att se i helgen - IGN

De 15 bästa Memorial Day-filmerna att se i helgen – IGN

Memorial Day-helgen ses vanligtvis som porten till sommaren, och även om det finns många filmer att titta på på din lokala multiplex kanske några av er letar efter en film som är mer i linje med själva semestern. Berättelser som hedrar våra fallna soldater. Ett krigsepos kanske, eller något som visar tapperhet inför fara.

Från inbördeskriget till Vietnam kriget i Afghanistan, filmerna på den här listan är perfekta för alla Memorial Day-visningar, eftersom vi minns de modiga män och kvinnor som gav sina liv när de tjänstgjorde i USA:s väpnade styrkor. Krigssagor har varit en del av film sedan dess uppfinning och än idag är de ett fantastiskt sätt att berätta verkligt mänskliga liv-eller-dödshistorier. Prisbelönta regissörer som Steven Spielberg, Kathryn Bigelow, Ridley Scott, Oliver Stone, Clint Eastwood och fler har försökt sig på dessa epos, såväl som ikoner som Stanley Kubrick, Edward Zwick, Terrence Malick och Peter Weir.

Här är några fina filmer att tänka på om du försöker skapa och skapa en Memorial Day-binge, från alla olika epoker av amerikansk (och världs-) historia, som berättar berättelser om extraordinär action mitt i det absoluta helvetet.

De 15 bästa Memorial Day-filmerna att titta på

Obs: Information om var du kan titta baseras på data som var tillgängliga vid publiceringstillfället.

Black Hawk Down

Var man kan titta: HBO Max, HBO Go, Max Go, Hoopla

Black Hawk Down, från Ridley Scott, överöstes med beröm och två Oscarsutmärkelser (för bästa filmklippning och bästa ljud) och är fortfarande en solid, gripande blick på soldater som är fångade i en till synes omöjlig situation. Black Hawk Down beskriver den amerikanska militärens räd i Mogadishu 1993, som övergick från vad som var tänkt att vara ett snabbt uppdrag till en övernattning och räddningsoperation, och har en stor ensemble, inklusive Josh Hartnett, Ewan McGregor, Eric Bana, Tom Sizemore, William Fichtner, Sam Shepard, Jeremy Piven och Tom Hardy i sin första filmroll.

Kolla upp IGN:s recension av Black Hawk Down.

Ära

Var man kan titta: Fubo och kan hyras på andra plattformar

Edward Zwicks historiska inbördeskrigsdrama, Glory, spelar Denzel Washington, Morgan Freeman och Matthew Broderick i berättelsen om 54:e Massachusetts infanteriregemente – som var ett av unionsarméns tidigaste afroamerikanska regementen. Glory är nominerad till fem Oscarsutmärkelser och vann tre (inklusive en för Denzel). Glory är en gripande, kraftfull film som tar andan ur dig.

Kolla in IGN:s recension av Ära.

Mod under eld

Var man kan titta: Amazon Prime Video, och kan hyras på andra plattformar

Denzel Washington återförenades med Glory-regissören Edward Zwick för ett helt annat krig och en helt annan berättelse om tapperhet med Courage Under Fire. Med ett format i Rashomon-stil följer filmen en överstelöjtnant (Washington), hemma från Gulfkriget efter en vänlig brandincident, med uppgift att avgöra om kapten Karen Emma Walden (Meg Ryan) skulle vara den första kvinnan att ta emot medaljen of Honor efter hennes död i strid. De separata berättelserna från Waldens besättning är fyllda med inkonsekvenser…så var ligger sanningen? Courage Under Fire – även med Lou Diamond Phillips, Matt Damon och Seth Gilliam i huvudrollerna – är en övertygande, hemsökt klocka.

Rädda menige Ryan

Var man kan titta: Fubo och kan hyras på andra plattformar

Några år efter att Spielberg ändrade biobanan med Jurassic Park, gjorde han sina outplånliga avtryck i krigsdramernas rike med omedelbar klassiker Saving Private Ryan. En film med stridsscener så chockerande och hårda att den inte liknade något som publiken hade sett tidigare från en film från andra världskriget. Från dess D-Day-öppning till dess grymma klimax, Saving Private Ryan, och dess all-star roll, låter dig sällan andas. Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Matt Damon, Adam Goldberg och Jeremy Davies spelar huvudrollerna i denna vandring för att spåra upp en fallskärmsjägare i norra Frankrike som nominerades till hela elva Oscars.

Kolla in IGN:s recension av Rädda menige Ryan.

Den tunna röda linjen

Var man kan titta: Kan hyras på många plattformar

Samma år som Saving Private Ryan släpptes kom en annan, väldigt annorlunda andra världskrigets film, The Thin Red Line, som var regissören Terrence Malicks första film på 20 år. Med fokus på en annan krigsarena, Pacific Theatre, och verksam, i sann Malick-stil, som en djupgående krigsdikt, var The Thin Red Line också en utmanare vid Oscarsgalan och blev nominerad i sju kategorier. Sean Penn, Jim Caviezel, Nick Nolte, Elias Koteas och Ben Chaplin spelar huvudrollerna i denna fascinerande meditation om liv och död (liksom andra kända ansikten – som John Cusack, Woody Harrelson, Jared Leto, John C. Reilly och John Travolta – – i mindre roller).

Kolla in IGN:s recension av Den tunna röda linjen.

Härlighetens vägar

Var man kan titta: Amazon Prime Video, och kan hyras på andra plattformar

Kirk Douglas spelar huvudrollen som en befälhavare i första världskriget som försöker försvara sina soldater efter att de vägrat ge sig ut på ett självmordsuppdrag i denna tidiga pärla från Stanley Kubrick. Paths of Glory, baserad på Humphrey Cobbs roman, är en tankeväckande berättelse om krigets fasor och den lösryckta omänsklighet som kan uppvisas från de ansvariga. Den är fantastiskt skjuten och skickligt spelad.

Hurt Locker

Var man kan titta: Fubo och kan hyras på andra plattformar

Kathryn Bigelow skulle bli den första kvinnan att vinna Oscarspriset för bästa regi efter att ha regisserat denna intensiva, avslöjande film om ett team för bortskaffande av bomber från Irakkriget och deras psykologiska reaktioner på stridens stress. Framtida MCU-spelare Jeremy Renner och Anthony Mackie spelar huvudrollerna i denna fängslande Bästa bild-vinnare som kommer att göra dig både upprymd och utmattad.

Kolla upp IGN:s recension av Hurt Locker.

Pluton

Var man kan titta: Amazon Prime Video, och kan hyras på andra plattformar

Om du letar efter en annan krigsfilm som städat upp vid Oscarsgalan, behöver du inte leta längre än Oliver Stones Platoon, som tog hem bästa film, regissör, ​​ljud och redigering. Charlie Sheen spelar huvudrollen som en soldat från den amerikanska armén som tjänstgör i Vietnam medan hans plutonsergeant (Tom Berenger) och hans gruppledare (Willem Dafoe) drabbar samman om moralen i plutonen och själva kriget. Som den första Hollywood-filmen som skrevs och regisserades av en veteran från Vietnamkriget, är Platoon en upprörande blick på krigstidsvåld och hur män kan bli monster mitt i kaoset.

Kolla in IGN:s recension av Pluton.

Var man kan titta: Kan hyras på många plattformar

Clint Eastwood regisserade Bradley Cooper i denna levande, sorgsna berättelse om den dödligaste skytten i USA:s militärhistoria, Navy SEAL Chris Kyle, och den tunga avgift som prestationerna tog på hans personliga liv och familjeliv. American Sniper är löst baserad på Kyles egna memoarer och stoltserar med en blåsig, vacker prestation från Cooper, tillsammans med en stark biroll med Sienna Miller, Luke Grimes, Jake McDorman och Kyle Gallner.

Kolla upp IGN:s recension av Amerikansk sniper.

Den stora röda

Var man kan titta: Kan hyras på många plattformar

The Big Red One är en av de mindre kända filmerna på den här listan, producerad oberoende och inspelad för mycket lite utomlands, skriven och regisserad av tinseltown-veterinären (och andra världskrigets veterinär) Samuel Fuller. The Big Red One spelar actionlegenden Lee Marvin som en förhärdad sergeant och veteran från första världskriget när han leder medlemmarna i sin infanterienhet från strid till strid i hela Europa och försöker överleva andra världskriget. Mark Hamill efter Star Wars medverkar tillsammans med en pre-Revenge of the Nerds Robert Carradine.

Utposten

Var man kan titta: Netflix och kan hyras på andra plattformar

The Outpost, från regissören Rod Lurie (The Last Castle, Straw Dogs), är en exceptionell blandning av skrivande, skådespeleri och teknisk filmskapande. Baserad på journalisten Jake Tappers fackbok, The Outpost: An Untold Story of American Valor, skildrar filmen månaderna fram till slaget vid Kamdesh i Afghanistan, där drygt 50 soldater befann sig omringade på alla sidor av hundratals talibaner. upprorsmän. Scott Eastwood, Caleb Landry Jones, Orlando Bloom, Jack Kesy och Cory Hardrict spelar huvudrollerna.

Kolla upp IGN:s recension av Utposten.

Ensam överlevande

Var man kan titta: Kan hyras på många plattformar

Skådespelaren/regissören Peter Berg (Friday Night Lights, The Rundown) inledde sitt femfilmssamarbete med Mark Wahlberg med 2013 års Lone Survivor, en dramatisering av det misslyckade United States Navy SEALs motupprorsuppdrag Operation Red Wings. En överlevnadshistoria i ordets sannaste mening, Lone Survivor är en grym, våldsam skildring av tapperhet, fokus och mod. Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster och Eric Bana medverkar.

Kolla upp IGN:s recension av Ensam överlevande.

Gallipoli

Var man kan titta: Starz-app, Amazon med Starz-tillägg, kan hyras på många plattformar

Den här skyhöga historien om australiensiska soldater som skickades till halvön Gallipoli under första världskriget är en typisk australiensisk film – såväl som en av de bästa krigsfilmerna som någonsin gjorts. Peter Weir (The Truman Show, Master and Commander: The Far Side of the World) visade sig tidigt vara en tålmodig och utomordentligt begåvad filmskapare med denna rysande blick på oskuld som förlorats på det oförlåtande slagfältet. Ja, det är den enda filmen på den här listan som inte fokuserar på amerikanska fighters men teman för Gallipoli är vintergröna och bestående.

Våra fäders flaggor/brev från Iwo Jima

Var man kan titta: Kan hyras på många plattformar

Två filmer smyger in här på slutet, båda från Clint Eastwood och båda skildrar slaget vid Iwo Jima. Flags of Our Fathers spelar Ryan Phillippe, Jesse Bradford och Adam Beach i en brännande hälsning till den amerikanska sidan av konflikten medan Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya och Tsuyoshi Ihara spelar huvudrollerna i den nästan helt japanska (och starkare filmen) Letters from Iwo Jima , som skildrar de japanska soldaternas berättelse.

Kolla upp IGN:s recensioner av Våra fäders flaggor och Brev från Iwo Jima.

Har du en favoritkrigsfilm som inte kom med på listan? Låt oss veta i kommentarerna nedan…

Kolla också in Bästa Memorial Day-erbjudanden om du letar efter lite semesterbesparingar.

#bästa #Memorial #Dayfilmerna #att #helgen #IGN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *