Jurymedlemmar i Depp-Heard-rättegången hör slutargument och påbörjar överläggningar

Jurymedlemmar i Depp-Heard-rättegången hör slutargument och påbörjar överläggningar

Denna kombination av två separata bilder visar skådespelarna Johnny Depp, vänster, och Amber Heard i rättssalen för avslutande argument vid Fairfax County Circuit Court i Fairfax, Virginia på fredagen.

Steve Helber/AP


dölj bildtext

växla bildtext

Steve Helber/AP


Denna kombination av två separata bilder visar skådespelarna Johnny Depp, vänster, och Amber Heard i rättssalen för avslutande argument vid Fairfax County Circuit Court i Fairfax, Virginia på fredagen.

Steve Helber/AP

Efter en sex veckor lång rättegång där Johnny Depp och Amber Heard slet i varandra över de otäcka detaljerna i deras korta äktenskap, sa båda sidor till en jury exakt samma sak i fredags – de vill ha tillbaka sina liv.

Heard “förstörde hans liv genom att falskeligen berätta för världen att hon överlevde våld i hemmet i händerna på Mr. Depp”, sa Depps advokat Camille Vasquez till juryn som avslutande argument i sin förtalsrättegång mot sin ex-fru.

Heards advokater sa samtidigt att Depp förstörde Heards liv genom att starta en smutskastningskampanj mot henne när hon skilde sig från honom och offentligt anklagade honom för misshandel 2016.

“I Mr. Depps värld lämnar man inte Mr. Depp,” sa Heards advokat, J. Benjamin Rottenborn. “Om du gör det kommer han att starta en global förnedringskampanj mot dig.”

Depp hoppas att rättegången kommer att hjälpa till att återupprätta hans rykte, även om det har förvandlats till ett spektakel av ett ondskefullt äktenskap, med sändningskameror i rättssalen som fångar varje vändning för en allt mer hänförd publik när fansen vägde in på sociala medier och ställde upp över natten för eftertraktade rättssalsplatser.

“Det här fallet för Mr. Depp har aldrig handlat om pengar”, säger Depps advokat Benjamin Chew. “Det handlar om Mr. Depps rykte och att befria honom från fängelset där han har bott de senaste sex åren.”

Depp stämmer Heard på 50 miljoner dollar i Virginia’s Fairfax County Circuit Court för en kommentar från 2018 som hon skrev i The Washington Post och beskrev sig själv som “en offentlig person som representerar övergrepp i hemmet.” Hans advokater säger att han blev förtalad av artikeln trots att den aldrig nämnde hans namn.

Heard lämnade in ett motkrav på 100 miljoner dollar mot den före detta “Pirates of the Caribbean”-stjärnan efter att hans advokat kallade hennes anklagelser för en bluff. Även om genkäromålet har fått mindre uppmärksamhet under rättegången, sa Heard-advokaten Elaine Bredehoft att det ger juryn en möjlighet att kompensera Heard för misshandeln Depp tillfogade henne även efter att de splittrades genom att iscensätta en smutskastningskampanj.

“Vi ber er att äntligen hålla den här mannen ansvarig”, sa hon till juryn. “Han har aldrig tagit ansvar för någonting i sitt liv.”

Den civila juryn på sju personer inledde sina överläggningar klockan 15 på fredagen och avslutade för dagen cirka två timmar senare. De kommer att återupptas på tisdag.

Depp säger att han aldrig slagit Heard och att hon hittade på misshandelsanklagelserna. Han har sagt att han var den som blev fysiskt attackerad av Heard flera gånger.

“Det finns en förövare i den här rättssalen, men det är inte Mr. Depp,” sa Vasquez.

Under rättegången vittnade Heard om mer än ett dussin episoder av fysiska och sexuella övergrepp som hon sa att Depp tillfogade henne.

Vasquez, i sin avslutning, noterade att Heard var tvungen att revidera sitt vittnesmål om första gången hon sa att hon blev slagen. Heard sa att Depp slog henne efter att hon oavsiktligt skrattade åt en av hans tatueringar. Heard sa först att det hände 2013 – efter ett sagoår av uppvaktning och romantik – men rättade sig senare och sa att det hände 2012, mycket tidigt i deras förhållande.

“Nu i den här rättssalen har hon plötsligt raderat ett helt år av magi,” sa Vasquez.

Jurymedlemmar har sett flera foton av Heard med märken och blåmärken i ansiktet, men vissa bilder visar endast mild rodnad, och andra visar mer allvarliga blåmärken.

Vasquez anklagade Heard för att manipulera bilderna och sa att bevis på att Heard har utsmyckat några av hennes skador är bevis på att alla hennes påståenden om övergrepp är ogrundade.

“Antingen tror du på allt, eller inget av det”, sa hon. “Antingen är hon ett offer för fula, hemska övergrepp, eller så är hon en kvinna som är villig att säga absolut vad som helst.”

I Heards avslutning sa Rottenborn att tjafset över Heards bevis på övergrepp ignorerar det faktum att det finns överväldigande bevis på hennes vägnar och skickar ett farligt meddelande till offer för våld i hemmet.

“Om du inte tog bilder så hände det inte,” sa Rottenborn. “Om du tog bilder är de falska. Om du inte berättade för dina vänner så ljuger de. Om du berättade för dina vänner är de en del av bluffen.”

Och han avvisade Vasquez förslag att om juryn tror att Heard kanske förskönar en enda övergreppshandling att de måste bortse från allt hon säger. Han sa att Depps förtalsanspråk måste misslyckas om Heard utsatts för en enda incident av övergrepp.

“De försöker lura dig att tro att Amber måste vara perfekt för att vinna,” sa Rottenborn.

När juryn överväger måste den inte bara fokusera på huruvida det förekom övergrepp utan också på huruvida Heards inlägg kan anses juridiskt ärekränkande. Själva artikeln fokuserar mest på politiska frågor om våld i hemmet, men Depps advokat pekar på två avsnitt i artikeln, samt en onlinerubrik som de säger förtalade Depp.

I det första avsnittet skriver Heard att “för två år sedan blev jag en offentlig person som representerade övergrepp i hemmet, och jag kände hela kraften av vår kulturs vrede.” Depps advokater kallar det en tydlig referens till Depp, med tanke på att Heard offentligt anklagade Depp för våld i hemmet 2016 – två år innan hon skrev artikeln.

I en andra passage säger hon, “Jag hade den sällsynta utsiktspunkten att i realtid se hur institutioner skyddar män som anklagas för övergrepp.”

Rubriken på nätet lyder “Amber Heard: Jag talade upp mot sexuellt våld – och mötte vår kulturs vrede.”

“Hon nämnde inte hans namn. Hon behövde inte,” sa Chew. “Alla visste exakt vem och vad Ms. Heard pratade om.”

Heards advokater sa att Heard inte kan hållas ansvarig för rubriken eftersom hon inte skrev den, och att de två avsnitten i artikeln inte handlar om själva misshandelsanklagelserna utan hur Heards liv förändrades efter att hon gjorde dem.

Rottenborn sa till jurymedlemmarna att även om de tenderar att tro på Depps påstående att han aldrig misshandlat Heard, så kan han fortfarande inte vinna sitt fall eftersom Heard har en First Amendment-rätt att väga in frågor om offentlig debatt.

#Jurymedlemmar #DeppHeardrättegången #hör #slutargument #och #påbörjar #överläggningar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *