Ny Apple-läcka avslöjar prischock för iPhone 14

Ny Apple-läcka avslöjar prischock för iPhone 14

05/28 Uppdatering nedan. Det här inlägget publicerades ursprungligen den 25 maj

Apples iPhone 14-serie ser ut att vara klar höja priserna avsevärt. Och nu har vi en bättre uppfattning om varför…

Populär koreansk tekniksajt ET Nyheter rapporterar att Apple för första gången i iPhones historia kommer att installera en sydkoreansk frontkamera i sin smartphone. Kameran kommer att ge stora uppgraderingar i bildkvalitet (sönderdelat här), men kommer med en iögonfallande kostnadsökning.

05/27 Uppdatering: ytterligare detaljer om Apples iPhone 14-produktionsplaner har nu läckt ut och de kommer från två av branschens mest trovärdiga källor. Den första hyllade Apple-analytikern Ming-Chi Kuo har avslöjat att produktionen av nya iPhone 14 Max “löper efter”. Kuo nämner Shanghai-låsningen som en faktor men säger att han är hoppfull att “leverantörer kan arbeta övertid för att hinna med schemat.”

Ross Young, VD för Display Supply Chain Consultants (DSCC) och en av de mest exakta branschinsiders. Svarar till Kuo, Young påståenden att “iPhone 14 Max-panelleveranser alltid har legat bakom” och lägger till “Inte säker på varför.” Intressant. han spekulerar “Kanske har de blygsamma volymmål för den här.” Detta är möjligt, men jag misstänker att iPhone 14 Max kommer att bli den mest populära modellen i iPhone 14-serien.

Hur som helst, Apple är potentiellt på väg mot sin första delade release sedan lanseringen av iPhone 12 2020 – som i sin tur bara var den andra i iPhones historia (efter iPhone 8 / iPhone X). Så om du vill ha en iPhone 14 Max vid lanseringen måste du agera snabbt.

05/28 Uppdatering: iPhone 14-komponenter fortsätter att läcka i en fart. Mystisk industriinsider ShrimpApplePro, som först avslöjade iPhone 14 Pros i-cutout-skärm i september följd av detaljerade måtthar nu läckt de första detaljerna om deras nya A16-chip.

Tipsaren säger att hans källa förstår att A16 Bionic kommer att fortsätta att använda samma 5nm (nanometer) tillverkningsprocess som både A15 (2021) och A14 (2020) och kommer återigen att tillverkas av TSMC. ShrimpApplePro tonar också ner rykten om stora prestandavinster och säger “Uppgraderingar är något bättre CPU, LPDDR5 RAM och bättre GPU.”

Det stora lyftet här är övergången till LPDDR5-minne, som är 1,5 gånger snabbare och 30 % mer strömsnålt än LPDDR4X-minnet som används i iPhone 13. Som sagt, minnet ensamt kommer inte att leverera de stora prestandahoppen vi har sett från några nya iPhone-chipgenerationer.

Intressant nog, med Apples senaste erkännande att leveranslinjer är begränsade, låter det som att Apples M2-chip är där nästa innovationssprång inträffar. ShrimpApplePro rapporterar det är chippet som kommer att övergå till 3nm – något som tidigare tippats för A16 – och det är förståeligt med tanke på dess användning över iPad-, Mac- och MacBook-linjer. 3nm förväntas minska strömförbrukningen med 25-30 % jämfört med 5nm-chips, vilket möjliggör högre klockfrekvenser och förbättrad prestanda.

Under tiden fortsätter mysteriet med iPhone 14-chipset. Vi kanske har våra första detaljer om A16-chippet, men flera läckor har hävdat chippet kommer bara att komma till iPhone 16 Pro-modeller – eventuellt som “A16 Pro” – med iPhone 13:s A15-chip som används i iPhone 14 och iPhone 14 Max och omdöpt till “A16”. Hur Apple-fans skulle reagera på denna strategi återstår att se…

Med hänvisning till branschkällor hävdar ET News att Apple tvingades snabbt ändra sina planer för iPhone 14:s frontkamera efter “kvalitetsproblem från kinesiska tillverkare” under testningen. Följaktligen kommer Apple att installera en LG Innotek-kameramodul i år som ursprungligen var avsedd för iPhone 15.

Den goda nyheten är att ET News rapporterar att modulen ger avancerad funktionalitet till iPhones främre kamera för första gången, inklusive autofokus. Detta är något som respekteras av branschanalytikern Ming-Chi Kuo först avslöjades tillbaka i april med autofokus som kombinerar en förbättrad bländare för bättre skärpedjup i porträttläge och videosamtal.

Nackdelen är kostnaden. Enligt ET News källa har “enhetspriset för iPhone 14-frontkameran stigit nästan tre gånger jämfört med tidigare modeller.” Detta är den största komponentprishöjningen jag kan minnas. Historiskt sett har Apples övergång till dubbla sedan tredubbla bakre kameror och tillägget av en hög uppdateringshastighetsskärm alla extra kostnader, men inte en 3x multipel.

Allt detta bidrar till berättelsen som Apple kommer att höja priserna på iPhone med $100 för iPhone 14 Pro och Pro Max, medan den nya iPhone 14 Max kommer att vara minst $200 mer än iPhone 13 Mini som den ersätter.

På baksidan, efter flera rapporter om att standard iPhone 14 kommer att vara lite mer än en (potentiellt kontroversiella) rehash av iPhone 13, kan språnget i den främre kamerakvaliteten vara en av telefonens största försäljningsargument. Speciellt med de senaste årens start inom videosamtal.

Avslöjanden som Apple överraskande planerar att göra byt iPhone-sortimentet till USB-C 2023 och omforma basmodeller menar jag tycker fortfarande att det här är ett dåligt år att uppgradera. Men för målmedvetna uppgraderare har det bara blivit lite bättre.

___

Följ Gordon vidare Facebook

Mer om Forbes

MER FRÅN FORBESApple Insiders hävdar att USB-C kommer till iPhones 2023

.
#Appleläcka #avslöjar #prischock #för #iPhone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *