Red Earth, Capcoms bortglömda fightingspel, får en andra chans

Red Earth, Capcoms bortglömda fightingspel, får en andra chans

På 90-talet var Golfland USA en magisk plats. På ytan såg den ut som vilken minigolfbana som helst med en liten arkad och biljettdisk, men den hade en sak som de flesta inte gjorde: närheten.

Beläget i Sunnyvale, Kalifornien, var det omgivet av många av företagen som driver den amerikanska arkadspelsbranschen. Sega var cirka 20 mil bort. Atari var omkring 10. Capcom bara några. Och när dessa företag behövde testa sina spel, lämnade de ofta av dem på Golfland medan de fortfarande var under utveckling. Det var inte ovanligt att gå in och se spel som inte bara var outgivna, men som ännu inte hade annonserats.

För ett barn som var besatt av nyheter om videospel betydde detta allt. Jag bodde några hundra mil bort, men tänkte alltid stanna där när jag var i området. Och ofta såg jag spel som ännu inte hade presenterats officiellt. X-Men vs Street Fighter. San Francisco Rush 2049. Jag skulle försöka ta bilder för vilket amatörfanzin eller webbplats jag än arbetade på vid den tiden, och de anställda skrek åt mig att sluta. Vilket kanske var mer av ett ansvarsproblem, men det fick det alltid att kännas som att jag såg något topphemligt.

Vid ett av dessa besök snubblade jag på Röd jord, ett nytt spel från Capcom som inte liknade något jag sett tidigare. Det var ett fightingspel, men innehöll ett utarbetat berättelseläge byggt kring bossstrider. Den hade ett kontraläge, men bara fyra spelbara karaktärer. Det utspelade sig i en märklig fantasivärld, men med mästerliga karaktärssprites och animationer.

Som jag lärde mig senare var det det första spelet för Capcoms nya CPS-3 arkadhårdvara, som tillät en detaljnivå oöverträffad av andra 2D-spel vid den tiden. Men mer än något annat kändes det som ett spel byggt för människor som jag, som älskade fightingspelsmekanik men som var mindre investerade i det tävlingsmoment som hade gjort genren så framgångsrik.

Röd jord i Capcom Fighting Collection
Bild: Capcom

På frågan om spelets ursprung nu, mer än 25 år efter den första releasen, säger producenten Takashi Sado till Polygon att idén bakom det hela kom till på grund av en önskan att jämna ut spelplanen för olika typer av spelare.

”När jag började arbeta med förslaget till Röd jord i mitten av 90-talet var fightingspelen väldigt populära”, säger han. “Som en självklarhet följde jag den här trenden och planerade spelet som ett fightingspel, men vid den tiden kände jag att skicklighetsnivån [difference] mellan spelarna växte. Det var inte lätt att överbrygga denna kompetensklyfta, så vi tänkte, Kan vi inte till viss del kompensera detta genom att ändra parametrar, utrustning etc.? Det är därför vi bestämde oss för att införliva ett karaktärsförloppselement.”

Sado citerar tidigt 90-tal Capcom actionspel som Magiskt svärd och Drakarnas kungsom delar lösa tematiska fantasy-kopplingar med Röd jordsom inspiration för hur man implementerar den sortens framsteg, som låter spelare höja sina karaktärer och använda lösenord för att fortsätta där de slutade.

Den dagen på Golfland hade jag dock bara ungefär en timme med spelet. Jag spelade vad jag kunde, och tog bilder på vägen ut, men jag kunde inte sluta tänka på det. Jag älskade stilen och tillvägagångssättet, och det kändes som att det fanns så mycket mer att se. Det var sista gången jag såg spelet i en amerikansk arkadhall.

Något ökänt, Röd jord fortsatte med att testa gränserna för vad som kvalificerade sig som en officiell amerikansk arkadversion. Det var lokaliserat – Röd jord är faktiskt den västerländska titeln, medan den går War-Zard i Japan — men med tanke på hur få enheter som ens etablerade varumärken som Street Fighter sålde vid den tidpunkten, skillnaden mellan en okänd kvantitet på dyr ny hårdvara som släpps officiellt eller inte verkar nästan som en åsiktsfråga. Jag kontaktade två tidigare säljare som arbetade på Capcom vid den tiden för den här historien, och ingen av dem kom ihåg att spelet existerade.

Trots spelets begränsade räckvidd i väst har det lyckats hålla sig kvar i olika referenser och framträdanden genom åren, och det fortsätter att ha fans på Capcom Japan. I slutet av 90-talet och början av 2000-talet, Röd jord karaktärer tog sig in Super Gem Fighter Mini Mix och Capcom Fighting Evolution. Mer nyligen, i Street Fighter 5spåkvinnan Menat håller en kristallkula uppkallad efter Röd jords halvman, halva lejonkungen Leo. Och det har varit ett antal Röd jord referenser i Monster Hunter-serien tack vare Monster Hunter-seriens regissör Kaname Fujioka, som arbetade som artist på Röd jord ninja Kenji tidigare i sin karriär.

Som det visar sig, Röd jord inspirerade också Capcom att sätta ihop det kommande Capcom Fighting Collection — ett paket som kommer ut den 24 juni som inkluderar Röd jord i sin första konsolsläpp, Darkstalkers-serien, Cyberbotsoch Street Fighter-spinoffs Super Puzzle Fighter 2 Turbo, Super Gem Fighter, och Hyper Street Fighter 2.

Capcom Fighting Collections boxkonst på PlayStation 4 visar Red Earth-karaktären Leo framträdande

Som Capcom Fighting Collection producenten Shuhei Matsumoto berättar att samlingen kom till när mångåriga Capcom-programmerare, som går av Kobuta och Muumuu, gick fram till honom och sa: “Matz, det är dags att ta med Röd jord till nuvarande generations konsoler!”

Det ena ledde till det andra och samlingen fylldes på med andra spel. Men laget har inte låtit Röd jord komma i skuggan. På samlingens boxkonst, till exempel, snarare än etablerade karaktärer som Ryu som framträder i centrum, Röd jord‘s Leo får majoriteten av fastigheterna.

För många, dragningen av Capcom Fighting Collection blir Darkstalkers-serien eller Puzzle Fighter — spel som nådde en viss framgångsnivå första gången och har visat sig vara kommersiellt tilltalande, eller åtminstone tillräckligt för att rubriken en samling älskade rester.

Men för vissa på Capcom är det en chans att återse ett spel som var ett offer för tuffa omständigheter första gången. Och för mig är det en perfekt chans att avsluta det jag började spela för mer än 25 år sedan.

#Red #Earth #Capcoms #bortglömda #fightingspel #får #andra #chans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *