Swiatek skakig men håller segersviten intakt

Swiatek skakig men håller segersviten intakt

PARIS — Det har gått så lång tid sedan nummer 1 rankades Iga Swiatek förlorat (31 matcher i rad) och även sedan hon avstod så mycket som ett set — det hände senast för mer än en månad sedan — att hon kunde bli förlåten om hon inte kunde komma ihåg hur hon skulle reagera när hon hade problem på en tennisbana.

Det är därför det var värt att titta på när franska öppna mästaren 2020 navigerade ett par knepiga platser i den tredje omgången på Roland Garros på lördagen.

Det visade sig att Swiatek inte fick panik och inte lät tankarna om att denna dominerande löpning skulle ta slut distrahera henne i vad som skulle bli en 6-3, 7-5 seger mot hårt slagande Danka Kovinic av Montenegro.

“När jag tänker på all den här statistiken är det inte riktigt till hjälp. Så i grund och botten försöker jag vara riktigt strikt när det gäller mina tankar och försöker verkligen fokusera på… att hitta lösningar”, säger Swiatek, en 20-åring från Polen. — Tankarna finns där, men jag accepterar det.

Kovinic såg också Swiateks föregångare överst på WTA-rankingen, den sedan pensionerade Ash Barty, för nära för att vara bekväm, under en 6-0, 6-0 förlust i Australian Open i januari.

Efter lördagens bakslag sa Kovinic att hon hade ett nervproblem i sin högra axel och kände stickningar i den armen och två av hennes fingrar. Hon sa också att hon såg till att leverera ett meddelande till Swiatek när de skakade hand på nätet.

“Jag sa till henne, “Fortsätt.” Det är verkligen fantastiskt för tennisen, för vår sport, det hon håller på med. Självklart har hon något extra som vi andra inte har, säger den 95:e rankade Kovinic. “Hon har något speciellt. Vad det är vet jag inte.”

Nåväl, låt oss försöka svara. Swiateks serve är till exempel solid men inte speciellt snabb; hennes snabbaste lördag var 108 mph, 7 mph långsammare än vad Kovinic producerade. Swiateks markslag är jämna, visst, men som med alla är benägna att vackla; hennes forehand var särskilt problematisk på en blåsig eftermiddag med temperaturen på 60-talet Fahrenheit, vilket stod för 17 av hennes 23 otvingade fel.

Speed ​​guns och statistik kan dock inte förklara två egenskaper som sticker ut: en förmåga att förbli i nuet och en vilja att tänka sig ut ur ett hörn.

Tidigt, när en 3-0-ledning krympte till 4-3, tog Swiatek åtta poäng i rad för att äga det setet. I den andra tappade hon fyra raka matcher till 5-4. Det kan ha varit dags att tänka, “äh-oh.” Istället anpassade Swiatek sig till Kovinics stil genom att använda list istället för att försöka matcha makt med makt, och hon rullade av de tre sista matcherna för att avsluta jobbet.

“Visst,” sa Swiatek, “spelade lite smartare.”

Hennes nästa motståndare är Zheng Qinwenen 19-åring från Kina som är rankad 74:a och i sin andra Grand Slam-turnering.

“Jag vill verkligen spela mot henne”, sa Zheng, som var före med 6-0, 3-0 när Alize Cornet slutade spela på grund av ett skadat vänsterben.

Cornets tillbakadragande fick buo från Court Philippe Chatrier-publiken, som den franske spelaren sa “gör mer ont än min skada i sig.”

“Vad är fantastiskt att folk vågade bua ut mig på banan när jag var tvungen att överge matchen, och det var för att jag hade ont”, sa Cornet. “Men ibland överraskar den franska publiken mig och inte alltid i rätt riktning.”

Cornet sa att hon var skadad under sin förra match, en seger över 2017 års franska öppna mästare Jelena Ostapenkooch övervägde att inte spela alls mot Zheng, och tävlade bara i sin andra Grand Slam-turnering.

“Du kan inte generalisera saker,” sa Cornet. “Det var bara en handfull människor på stadion, så de kanske gjorde mycket ljud. Men det är verkligen för mycket när man ser allt jag har gett på banan i så många år. Jag tror att det skulle ha varit långt lättare för mig att inte komma vidare till banan, att inte sätta mig själv, göra mig sårbar med den här skadan.

“Så, ja, nej, det är en verklig smärta eftersom det är orättvist, och när saker är orättvist, gör det ont. Men återigen, de flesta människor är utan tvekan ledsna för mig och förstår vad som händer, men denna handfull idioter verkligen, verkligen, verkligen får dig att må dåligt.”

Andra kvinnors fjärdeomgångare är Jessica Pegula mot. Irina-Camelia Begusom fick böter på 10 000 $ efter att hon kastade sin racket och den studsade in på läktaren och borstade ett barn på läktaren tidigare i veckan; Daria Kasatkina mot. Camila Giorgi; och Madison Keys mot. Veronika Kudermetova.

Pegula och Keys är två av fem amerikanska kvinnor som fortfarande är med i turneringen.

Nr 11 Pegula, vars föräldrar äger NFL:s Buffalo Bills och NHL:s Buffalo Sabres, och Swiatek är de enda två av de 15 bästa fröna som finns kvar i damklassen.

“Hon har nått en annan nivå än oss alla just nu. Ja, det är lite läskigt”, sa Pegula, som behövde 10 matchpoäng för att avsluta sin seger i första omgången, sedan åtta till i sin nästa match, men beseglade lördagens 6-1, 7-6 (2) seger över semifinalisten 2021 Tamara Zidansek på hennes första chans.

En seger till vardera och Swiatek blir Pegulas problem i kvartsfinalen.

“Hennes atletiska och defensiva färdigheter är riktigt, riktigt bra,” sa Pegula. “Och sedan, tror jag, hon har blivit mycket mer offensiv i år. Varit mer aggressiv när hon behövt vara det.”

Swiatek har vunnit sina fyra senaste turneringar och 48 av sina senaste 49 set; undantaget kom emot Liudmila Samsonova i semifinalen i Stuttgart den 23 april. Den sista matchen som Swiatek förlorade var mot Ostapenko, franska öppna mästaren 2017, den 16 februari i åttondelsfinalen i Dubai.

Hon har vunnit totalt 15 set med 6-0 poäng den här säsongen, men Swiatek visade på lördag att hon klarar av det när det blir tight.

“Det var inte förvånande, det var inte konstigt,” sa Swiatek. “Det är inte så att jag har glömt hur man spelar den här typen av set.”

Information från Associated Press användes i denna rapport.

.
#Swiatek #skakig #men #håller #segersviten #intakt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *